Pasji trn, sjemenke

pasji trn sjemeke

Hippophae rhamnoides L., Elaeagnaceae

INCI: HIPPOPHAE RHAMNOIDES SEED OIL

Namjena: luksuzne kreme i uljni serumi, anti-age kozmetika, suha koža

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, linolna kiselina, karotenoidi

Moja opaska: jedno od najboljih ulja za uljne serume. Izvrsno za visoku klasu krema za lice. Iznimno hranjivo.

Oralna uporaba: ima smisla, ali cijena je prepreka. Druga ulja bogata α-linolenskom kiselinom dobra su zamjena.

Ulje sjemenki pasjeg trna bogato je α-linolenskom kiselinom, nešto manje nego ulje europske brusnice, ali sasvim dovoljno za fini optimalni omjer ω-6/ω-3 masnih kiselina, a njegova prednost je i prisustvo karotenoida. Kao i ulje pulpe, sadrži karotenoide, no u manjoj količini tako da ne boji kožu. Statistički ga u CO2 biljnom ulju ima tri puta manje. Literaturno, karotenoida u ulju sjemenki pasjeg trna ima 20-85mg/kg, no CO2 ekstrakcijom se dobiva ulje koje sadrži preko 200mg/kg karotenoida. U taj oblik ekstrakta je uloženo i dosta truda oko nalaženja optimalnog soja biljke ali i vremena kada se ubire. Možemo reći kako je ulje sjemenki pasjeg trna luksuzna varijanta ploda divlje ruže s kojim dijeli kemizam masnih kiselina i karotenoida. Premda ga koristimo u vrlo finim kremama za lice visoke cijene, ja vam sugeriram da ga koristite kao hranjivo ulje za lice. Vrlo je ugodne teksture, masno, finog upijanja. U usporedbi s arganom ili plodom divlje ruže upija se brže, premda to ovisi i o vašoj koži. Kombinira se, naravno, i s drugim hranjivim biljnim uljima, moja je sugestija dodati ulja bogata tokotrienolima (američka brusnica), ili tokoferolima (borovnica). Odlično obogaćuje “obična” biljna ulja poput marelice ili argana. Procijenite sami da li ga potrebno razrijediti, to ovisi od lota do lota. Ako sadrži dosta karotenoida i boji kožu, koristi se u udjelu 25-50%.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeMutna tekućina blijedo crvene do crveno-narančaste boje, karakterističnog mirisa bobica pasjeg trna i kisele pozadine.
Relativna gustoćaoko 0.920
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Ukupni tokoferoli>0.2 g/kg
Ukupni karotenoidi>0.2 g/kg
Udio masnih kiselina (%)
C18:1 oleinska kiselina11.0 - 25.0
C18:2 linolna kiselina30.0 - 45.0
C18:3 α-linolenska kiselina25.0 - 38.0

* za CO2 biljno ulje.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top