Pjena za čišćenje lica

Izuzetno važan korak kod njege lica – čišćenje. Čista koža je temelj na kojem se grade svi ostali kozmetički pripravci. Da bi čišćenje bilo učinkovito a rezultat ne samo čista, nego i mekana, nježna koža, isprobajte dvostruko čišćenje. Prvo se uklone veće nečistoće uljem, a zatim se sve do kraja počisti deterdžentom – u ovom slučaju pjenom. Dvije formulacije za jedno, ali itekako vrijedno, čišćenje kože.

Čišćenje kože jedan je od najvažnijih koraka u svakodnevnoj njezi. Znate ponekad zaspati bez da ste počistili lice? Dobro, oprostite si, ali nemojte da to postane praksa. Koža će vam to zapamtiti.

Čista koža lica doprinosi zdravlju, ne samo ljepoti. Naročito važna za masnu i problematičnu kožu s prištićima i aknama, a jednako ključna i za sve ostale tipove kože: normalnu, zrelu, tanku, osjetljivu, suhu… Kada se govori o čišćenju lica, ne misli se samo na uklanjanje šminke (mada je to, naravno, obavezno). Nečistoće nastaju svakodnevno na našoj koži: znoj, masnoća, zagađenje zraka – sve to treba dobro ukloniti barem dva puta dnevno kako bi koža s lakoćom disala i obavljala neometano svoje razne funkcije.

Koji je najbolji način čišćenja kože? Proizvodi koje koristimo u tu svrhu trebaju ispunjavati par uvjeta. Prvo, to se podrazumijeva, trebaju dobro čistiti. Zatim, ne smiju biti agresivni prema koži. To znači da ne smiju narušavati prirodan hidrolipidni sloj, što može dovesti do pretjerane osjetljivosti kože i, na kraju, do raznih infekcija jer se koža ne može više braniti od patogenih organizama. Uz to, ne smije isušivati kožu. Ne želimo osjećaj zatezanja ili čak peckanja i svrbeži nakon što počistimo lice. I na kraju, kada bi to sredstvo ostavljalo kožu svježe čistom i nježno mekanom, onda je to ono što svatko treba koristiti za svakodnevnu higijenu kože lica.

Pjena za čišćenje odnosno pranje lica jedna je od takvih sredstava. Vrlo jednostavna za izradu, od samo tri sastojaka, sadrži samo blage elemente u svojoj formulaciji. Prvo je blagi surfaktant (deterdžent) koji je nježan prema hidrolipidnom sloju kože. On je i glavni odgovorni za čišćenje. Zatim je dodan eritritol, kojeg smo već spominjali, a koji vlaži kožu – da, učinak se osjeti čak i u pripravcima koji se ispiru. Vodena faza je – voda. I to je sve. Rezultat je sredstvo koje dobro očisti kožu, a ne isušuje. Dapače, koža je fino glatka i zategnuta nakon pranja.

Da ne bi ipak cijela priča bila prejednostavna, ova pjena za čišćenje lica ipak ima jedan mali nedostatak. Ako koristite tešku, vodootpornu šminku ova pjena neće biti dovoljna za detaljno čišćenje. Zato tu dolazi pojam takozvanog dvostrukog čišćenja.

Dvostruko čišćenje označava uklanjanje nečistoće posebno uljem i posebno deterdžentom. Ne toliko inovativan pojam u njezi lica, no svakako koristan. Princip je vrlo jednostavan: prvo se počiste tvrdokorne i/ili vodootporne nečistoće uljem ili uljnim sredstvom za čišćenje, a nakon toga slijedi pranje deterdžentom. Iako je čišćenje čistim biljnim uljem (na primjer bademom) daleko najjednostavniji način, nije nužno najbolji. Bolji učinak se može postići uljnim gelom za čišćenje lica.

Da, uz formulaciju za pjenu za čišćenje lica dobivate i formulaciju za uljni gel. Također je vrlo jednostavnog sastava (cjelokupna formulacija se može svesti na samo dva sastojka) i relativno jednostavne izrade. Idealan za sve, a naročito za one koji ne vole masni osjećaj na koži nakon čišćenja s čistim biljnim uljima. Nakon nanošenja – čarolija. Prvo se uljni gel pretvori u mlijeko u dodiru s vodom, a zatim omekša i zagladi kožu. Isplati se isprobati.

OPĆENITO: PRIPREMA, HIGIJENA, MATERIJALI

Ako ste početnici u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, bilo bi dobro da prvo saznate osnovne informacije o prirodnoj kozmetici te da proučite opće upute izrade.

Korisne i detaljne tekstove možete pronaći na sljedećim poveznicama:

PRIBOR POTREBAN ZA IZRADU

Za izradu ove pjene za čišćenje lica trebat će vam sljedeći pribor:

 • 1 kemijska čašica (150 ml ili 250 ml)
 • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram
 • Žličice
 • Odgovarajuća bočica s aplikatorom pjenu za krajnji proizvod
 • Papirnati ručnici

POPIS SASTOJAKA

OPIS SASTOJAKA

Voda
Za izradu kozmetike najbolje je koristiti destiliranu ili demineraliziranu vodu, nemojte koristiti vodu iz slavine ili mineralnu vodu.

Eritritol
Poznati prehrambeni zaslađivač koristi se kod izrade pasta za zube i vodica za usta, gdje se iskorištava njegova prirodna slatkoća. U njezi kose i kože, djeluje kao odličan ovlaživač, čak i u proizvodima koji se ispiru. U šamponima i sredstvima za pranje pojačava pjenjenje i ugušćuje pjenu.

Eritritol je korišten i u formulaciji za tonik i šampon.

Surfaktant Sodium lauroyl sarcosinate
Dobiven iz prirodnih masnih kiselina i amino kiselina, ovaj blagi surfaktant se dobro pjeni dok istovremeno ne uništava osjetljivi hidrolipidni sloj kože. Koristi se za izradu šampona za kosu, gelova za tuširanje, kupki, dezinfekcijskih gelova za ruke, pasti za zube, odstranjivača šminke.
U pripravcima se koristi 0,1-30%.

U pravilu ne preporučujemo proizvođače, trgovačke marke i prodajna mjesta pribora i sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Ukoliko naiđete na preporuku (poveznicu na proizvod, trgovački naziv, prodajno mjesto), to je isključivo naša dobronamjerna sugestija za koju Plantagea nije plaćena.

Ukoliko u preporuke uključimo i naše partnere (partnerski ili affiliate marketing), to ćemo i naglasiti kako biste znali da se radi o plaćenoj reklami.

Broj sastojaka

3

Vrijeme izrade

5 minuta

Trošak materijala

4,05 kuna ≈ 0,54 €
(Ovo je preporučeni trošak materijala, krajnji iznos ovisi o odabranim proizvođačima/prodavačima sirovina)

FORMULACIJA ZA 150 GRAMA PJENE ZA ČIŠĆENJE LICA

Za zamjenske sastojke pogledajte popis niže*
FazaSastojak%Količina [g]
AVoda*92,00 %138,00 grama
Ertitritol5,00 %7,50 grama
Sodium lauroyl sarcosinate*3,00 %4,50 grama

OPIS IZRADE

 1. U čašici izvažite vodu i eritritol.
 2. Miješajte žličicom dok se eritritol u potpunosti ne otopi. (Napomena 1)
 3. Dodati surfaktant Sodium lauroyl sarcosinate i lagano promiješati. (Napomena 2)
 4. Gotovu pjenu za čišćenje lica izlijte u odgovarajuću bočicu s aplikatorom za pjenu.
Gotova pjena za čišćenje lica u prikladnoj ambalaži

NAPOMENE

 1. Eritritol dolazi u obliku malih kristalića i, iako se vrlo dobro topi u vodenom mediju, treba dobro promiješati da bi se potpuno otopio. Isto tako možete vodu i eritritol ostaviti u čašici i kratko promiješate svakih nekoliko minuta, sve dok se u potpunosti ne otopi.
 2. Nemojte prežustro miješati jer će nastati pjena.

*ZAMJENSKI (ALTERNATIVNI) SASTOJCI

Voda
Voda se može zamijeniti hidrolatom, ili mješavinom vode i hidrolata. Tako ćete dobiti i mirisnu notu ove, inače mirisno neutralne, pjene za čišćenje lica. No, uzmite u obzir da je ovo proizvod koji se ispire, pa se eventualno ljekovito djelovanje hidrolata neće osjetiti. Drugim riječima, zamijenite vodu hidrolatom ako imate velike količine hidrolata na raspolaganju i nije ih vam žao potrošiti na ovakav način.

Surfaktant Sodium lauroyl sarcosinate
Ovaj surfaktant se eventualno može zamijeniti surfaktantom kojeg smo već spominjali kod šampona, COSI-CARE 2000 UO (Mousse de sucre).

Pjena za čišćenje lica je isprobana samo sa surfaktantom Sodium lauroyl sarcosinate, pa ne mogu garantirati rezultat s nekim drugim surfaktantom. Obzirom da je ukupna cijena ove pjene za čišćenje lica dosta niska, ako već imate COSI-CARE 2000 UO, ne košta vas puno da isprobate.

NAMJENA

Pjena je namijenjena za blago čišćenje kože lica za sve tipove kože.

Nije namijenjena za čišćenje velike količine šminke na licu kao ni za skidanje vodootporne šminke. U tom slučaju treba se primjenjivati takozvano dvostruko čišćenje lica, što znači da se prvo skida šminka i nečistoće uljnim sredstvom za čišćenje a nakon toga se koristi pjena za lice.

KORIŠTENJE

Nanijeti odgovarajuću količinu pjene na dlanove (otprilike dva pritiska na pumpicu) i nježno umasirati na vlažnu kožu lica. Isprati mlakom vodom.

Za jače čišćenje kože lica, prvo skinuti šminku i nečistoće uljnim sredstvom (to može biti čisto ulje badema ili uljni gel za čišćenje lica), zatim očistiti kožu pjenom za čišćenje.

Samostalno korištenje pjene za čišćenje kože lica idealno je za jutarnje umivanje ili ako koža nije previše onečišćena.

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Pjenu za čišćenje lica treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Procijenjeni rok trajanja je oko 6 mjeseci u hladnjaku i oko 3 mjeseca izvan hladnjaka.

Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja.

UPOZORENJA

Pjenu za čišćenje lica nemojte koristiti na oštećenoj ili nadraženoj koži.

Pjena za čišćenje lica se može koristiti u blizini očiju, ali uz oprez.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malo pjene za čišćenje lica nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i dobro utrljajte. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, pjenu možete koristiti.

Formirana pjena

DODATNO

Bočicu s aplikatorom za pjenu možete nabaviti u specijaliziranim dućanima, no u nuždi ova pjena se može koristiti i kao tekuće sredstvo za čišćenje kože lica (bez formiranja pjene). Ako želite proizvod tako koristiti, jednostavno ga nakapajte na kozmetičku blazinicu (vaticu) i pomoću nje počistite lice. Nakon čišćenja umijte lice mlakom vodom.

Formulacija i mase sastojaka su namijenjene za pjenu za čišćenje lica od 150 grama, no kod izrade uvijek malo gubite i krajnja masa pjene koju ćete izliti u bočicu neće biti 150 grama, već nekoliko grama manje. Ako želite iz nekog razloga napraviti proizvod koji je točno 150 grama, tada povećajte količinu svake sirovine za 10%.

Kod vaganja i baratanja sirovinama, ne zaboravite da će urednost doprinijeti duljem trajanju sirovina (naravno, i krajnjeg proizvoda). Naročito pazite kada koristite tekuće sirovine iz bočice (u ovom slučaju surfaktant) da obavezno dobro pobrišete navoj boce papirnatim ručnikom.

ULJNI GEL ZA ČIŠĆENJE LICA

Već je spomenuto da za bolje čišćenje kože lica, naročito ako se treba odstraniti vodootporna šminka, najbolje je primjenjivati takozvano dvostruko čišćenje lica. To znači da nečistoće s kože skidamo na dva načina: pomoću ulja i pomoću deterdženta. Koristeći oba načina možete biti sigurni da ste temeljito počistili kožu od svih vrsta nečistoća i zagađenja. Čišćenje pomoću deterdženta ćete odraditi s opisanom pjenom za čišćenje lica. Kako najbolje izvesti „uljno“ čišćenje?

Na par načina. Prvo, i najjednostavnije, je koristiti čista biljna ulja. U obzir dolaze „neutralna“ biljna ulja poput badema, marelice, jojobe, eventualno uz dodatak ricinusa. Ulje nakapajte na blazinicu/vaticu, pobrišite lice. Prema potrebi ponovite nekoliko puta (za one koji koriste puno šminke). Nakon toga operite lice pjenom za čišćenje lica.

Drugi način je čišćenje lica uljnim gelom. Ovaj način preferiram. Uljni gel, čiji opis slijedi u nastavku, zaista je superiornije sredstvo za čišćenje kože lica od čistih biljnih ulja. Osim što je moć čišćenja definitivno jača, koža lica nikada ne bude masna, već glatka, mekana i svilenkasta na dodir.

Nije neka velika novotarija u kozmetičkom svijetu, no uvijek me nanovo oduševljava – naime, uljni gel (koji je zapravo pseudoemulzija) u dodiru s vodom emulgira i pretvara se u mlijeko.

Izrada uljnog gela možda je malo naporna jer se ulje dodaje malo po malo u gel (ne može se samo izliti cjelokupna količina ulja jer će se tada faze razdvojiti), no okušajte se barem jednom u izradi. Rezultat je višestruko isplativ i neće vam biti žao truda kada isprobate ovaj uljni gel za čišćenje lica.

Pribor potreban za izradu
Za izradu trebat će vam sljedeći pribor:

 • 2 kemijske čašice (100 ml ili 150 ml)
 • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram
 • Žličice
 • Pipeta (OPCIJA)
 • Odgovarajući kozmetički lončić za krajnji proizvod (lončić kakav koristite za kremu)
 • Papirnati ručnici

Popis sastojaka

  • Pojačivač apsorpcije i emolijent CETIOL® CC (INCI: Dicaprylyl carbonate)
  • Biljno ulje badem (Prunus dulcis)
  • Biljno ulje jojoba (Simmondsia chinensis)
  • Sucragel® AOF BIO (INCI: Glycerin, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) oil, Sucrose laurate, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) fruit water)

Opis sastojaka
CETIOL® CC tvrtke BASF je emolijent i pojačivač apsorpcije. Prirodnog podrijetla, stabilan, koristi se kao zamjena parafinu i sintetičkim silikonima u prirodnoj kozmetici. U ovoj formulaciji koristi se jer pojačava moć čišćenja.
CETIOL® CC koristi se i u formulaciji za serum kukui i šljiva.

Biljno ulje badem univerzalno je ulje za sve tipove kože, vrlo često se koristi samostalno ili u različitim formulacijama kao sredstvo za čišćenje kože lica.
Pročitajte više o biljnom ulju badema.

Biljno ulje jojobe se, poput ulja badema, često koristi za čišćenje kože lica, naročito za skidanje šminke s očiju. Ostavlja kožu svilenkastom i hidratiziranom.
Pročitajte više o biljnom ulju jojobe.

Biljno ulje jojobe koristi se i u formulaciji za regenerator.

Sucragel® AOF BIO tvrtke Alchemy Ingredients prirodan je emulgator i sastojak za ugušćivanje ulja temeljen na kemiji šećera. Omogućuje stvaranja uljnih gelova koji se pretvaraju u mlijeko kada dođu u kontakt s vodom. Dostupan je putem Aroma zone web dućana pod trgovačkim nazivom Gélisucre.

FORMULACIJA ZA 50 GRAMA ULJNOG GELA ZA ČIŠĆENJE LICA

FazaSastojak%Količina [g]
ACETIOL® CC10,00 %5,00 grama
Biljno ulje badem35,00 %17,50 grama
Biljno ulje jojoba30,00 %15,00 grama
BSucragel® AOF BIO25,00 %12,50 grama

Opis izrade

 1. Izvažite fazu A (biljna ulja i CETIOL® CC) u jednu, a Sucragel® AOF BIO u drugu staklenu čašicu.
 2. Fazu A (biljna ulja) dodajte malo po malo u fazu B (Sucragel® AOF BIO), dobro miješajući žličicom nakon svakog dodavanja ulja. Ovdje si možete pomoći pipetom. Količina ulja koju dodajete odjednom ne smije premašiti 1-2 ml, inače će se ulja vrlo brzo odvojiti od gela.
 3. Nakon što se malo po malo dodali cjelokupnu količinu ulja (faze A), još jednom sve dobro promiješajte i gotov uljni gel prebacite u odgovarajući lončić.

Zamjenski (alternativni) sastojci
Biljna ulja badema i jojobe možete zamijeniti s nekim drugim „neutralnim“ uljem, naprimjer uljem marelice ili trešnje. Emolijent CETIOL® CC možete izbaciti, cjelokupna faza A mogu biti samo biljna ulja.

Namjena
Uljni gel namijenjen je za čišćenje kože lica, uključujući i vodootpornu šminku. Prikladan je za sve tipove kože.

Uljni gel za čišćenje lica

Korištenje
Malu količinu gela rastrljajte među dlanovima i nježno umasirajte u kožu lica, uključujući i područje oko očiju. Sada navlažite dlanove vodom i lagano trljajte lice. Gel će emulgirati u kontaktu s vodom i nastat će mlijeko. Na kraju dobro isperite lice mlakom vodom.
Za dvostruko čišćenje lica, nakon toga operite lice pjenom za čišćenje lica.

Čuvanje i rok trajanja
Uljni gel treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Procijenjeni rok trajanja je oko 6 mjeseci u hladnjaku i oko 3 mjeseca izvan hladnjaka. Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja

Upozorenja
Uljni gel je namijenjen i za čišćenje šminke s očiju, no uvijek budite oprezni kada koristite bilo kakav proizvod u blizini sluznice.

Uljni gel za čišćenje lica nemojte koristiti na oštećenoj ili nadraženoj koži.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malo uljnog gela nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i dobro utrljajte. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, gel možete koristiti.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top