Prakaksi

prakaši

Pentaclethra macroloba (Willd.) Kunste, Fabaceae

INCI: PENTACLETHRA MACROLOBA SEED OIL

Namjena: njega kože sklone iritaciji i crvenilu, suha i mješovita koža, repelenti, regeneracija kože

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: duglolančane (C20, C22 i C24) masne kiseline; druge tvari u neosapunjivoj frakciji su vrlo slabo istražene

Moja opaska: iznimno ugodno za kožu, zbog neobičnog i unikatnog sastava masnih kiselina proričem mu uspješnu budućnost

Oralna uporaba: nepoznato.

Iz riznica Amazonije stiže nam još jedno neobično ulje. Prakaksi (paracachy, bois malutre) je biljka koja raste u sjevernom Brazilu, Francuskoj Gvajani, Surinamu i dijelu Srednje Amerike. Naraste 30-35 metara u visinu i deblo može imati promjer do 130 cm. Voli isključivo izrazito vlažnu klimu i raste do samo 600 metara nadmorske visine. Drvo se koristi u građevne svrhe, a lijepa roza-crvena boja učinila ga je i kao zamjenu za mahagonij.

Etnomedicinska primjena je vrlo zanimljiva – namočeno drvo ili kora koristila se za zaustavljanje krvarenja površinskih ozljeda kože, ali i kod uboda zmija i škorpiona. Tek nedavno smo otkrili kako su neki od aktivnih spojeva, koji su prisutni i u ulju, inhibitori hemolitičkih toksina nekih vrsta zmija. Još je zanimljivije što se biljka koristila i kao repelent. Ispitivanjem djelovanja protiv komaraca i njihovih ličinku pokazala su opravdanost ove uporabe, a aktivni spojevi pripadaju istoj klasi – saponozida. Struktura jednog od tih aktivnih saponozida prikazana je na slici. Lokalno stanovništvo koristi ovo ulje kod infekcija kože, za pakunge za kosu a trudnice ga koriste za prevenciju pojave strija.

prakaksi saponozid


Sjemenke kao i kod svih članova obitelji Fabaceae dozrijevaju u mahunama. One se sakupljaju i iz njih tiještenjem dobiva ulje koje sadrži ulje neobičnog sastava. Još uvijek je premalo podataka da se kreira norma, ali prema objavljenim podacima prosječan sastav ulje je sljedeći (1):

  • C12:0 laurinska kiselina 0.187 ± 0.12
  • C14:0 miristinska kiselina 0.308 ± 0.17
  • C16:0 palmitinska kiselina 1.854 ± 0.03
  • C18:1 oleinska kiselina 53.550 ± 0.69
  • C18:2 linolna kiselina 13.050 ± 0.07
  • C18:3 α-linolenska kiselina 0.134 ± 0.01
  • C20:1 arahidična kiselina 1.053 ± 0.06
  • C22:0 behenična kiselina 16.136 ± 0.52
  • C24:0 lignocerinska kiselina 10.448 ± 0.47

Sadržaj dugolančanih masnih kiselina vrlo je impozantan: behenične kiseline ima u prosjeku 6 puta više nego u ulju kikirikija koje je komercijalni izvor ove masne kiseline. Derivati behenične kiseline koriste se u kozmetici za zaštitu kože i kose, kao stabilizatori emulzija i kod dekorativne kozmetike. Ove masne kiseline naglašavaju nutritivnu i zaštitnu ulogu prakaksija.

Svima nama neka ulja “sjednu” a neka ne. Mene osobno uvijek privlači zanimljiv sastav masnih kiselina. Kako znamo, primjerice, da sadržaj dugolančanih masnih kiselina (C20, C22, C24) u koži pada u papulopustuloznoj rozacei, tako s veseljem gledam buduća ispitivanja ovog ulja.

Probajte prakaksi ulje u emulzijskim sustavima zajedno s uljima kao što je plod divlje ruže ili ulje sjemenki crnog ribiza, kako bi koža dobila odličan koktel hranjivih masnih kiselina. Isto vrijedi i za fine serume za lice. I uživajte u obilju XXI. stoljeća.

Korisne reference
  • Characterization of Pentaclethra macroloba oil. Marina Nidia Ferreira dos Santos Costa, Marcos Antonio Pena Muniz, Charles Alberto Brito Negrao, Carlos Emmerson Ferreira da Costa, Maria Louze Nobre Lamarao, Luiz Morais, Jose Otavio Carrera Silva Junior, Roseane Maria Ribeiro Costa J Therm Anal Calorim (2014) 115:2269–2275
  • Triterpenoid saponins, new metalloprotease snake venom inhibitors isolated from Pentaclethra macroloba. da Silva JO, Fernandes RS, Ticli FK, Oliveira CZ, Mazzi MV, Franco JJ, Giuliatti S, Pereira PS, Soares AM, Sampaio SV. Toxicon. 2007 Aug;50(2):283-91
  • Lago RCA. Chemical composition of paraocaxi and andiroba oils. Bol Tec Cent Agric Technol Agric Aliment. 1980;14:1–16
  • Avaliação da atividade larvicida de saponinas triterpênicas isoladas de Pentaclethra macroloba(Willd.) Kuntze (Fabaceae) e Cordia piauhiensis Fresen (Boraginaceae) sobre Aedes aegypti. G.M.P. Santiago; F.A. Viana; O.D.L. Pessoa; R.P. Santos; Y.B.M. Pouliquen; A.M.C. Arriaga; M. Andrade-NetoI; R. Braz-Filho Rev. bras. farmacogn. vol.15 no.3 João Pessoa July/Sept. 2005
  • Triterpenoid saponins from stem bark of Pentaclethra macroloba. Francisco Arnaldo Viana; Raimundo Braz-Filho; Yvone B. M. Pouliquen; Manoel Andrade Neto; Gilvandete M. P. Santiago; Edson Rodrigues-Filho J. Braz. Chem. Soc. vol.15 no.4 São Paulo July/Aug. 2004
  • The fatty acid profile of the skin surface lipid layer in papulopustular rosacea. Ní Raghallaigh S, Bender K, Lacey N, Brennan L, Powell FC. Br J Dermatol. 2012 Feb;166(2):279-87.

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PREDAVANJE U ZAGREBU: IMUNITET

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
04.12.2019. u 18h
Chromosov toranj, Zagreb

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Stribor Marković
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

PREDAVANJE

IMUNITET

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
04.12.2019. Zagreb