Priprava pseudoemulzija

Pseudoemulzije

Pseudoemulzije smo već definirali. Kada sama “čvrstoća” medija, odnosno viskoznost drži raspršene čestice jedne faze u drugoj, tada govorimo o pseudoemulzijama. Kod njih te raspršene čestice nisu stabilizirane emulgatorom. Emulgatori su relativna novost u kozmetici i tek XX. stoljeće poznaje njihovu intenzivniju primjenu. Do tada su ljudi mahom radili pseudoemulzije. Mi ćemo upoznati neke zanimljive i nevjerojatno jednostavne.

Galenova krema

Gospodina Galena smo upoznali u povijesti fitoterapije. Galenova krema je jedna od njegovih ostavština, premda daleko od toga da je jedina. I vjerojatno ju je on samo zapisao jer su očito i stari Egipćani radili nešto slično. Kod Galenove kreme oponašamo emulzije VU gdje je voda raspršena u masnoj fazi, a kapljice vode “zarobljene” čvrstim matriksom koju gradi pčelinji vosak. Neki od vas već su ju spravljali. Osnovna receptura je vrlo jednostavna. 10% pčelinjeg voska je temelj. Koristite li sirovi domaći pčelinji vosak trebat će vam katkad i 12% voska, baš kao i kod balzama. Ima više varijanti omjera vodene faze i ulja. Najstabilnija je krema s 30% vode (vodene faze) i 60% ulja, no moguće je dodati i 40% vode (vodene faze) i 50% ulja.

I ovdje ćemo se poslužiti fazama kao kod emulzija. Napravit ćemo kremu za njegu suhe kože, najprije kroz jednostavni način da naučite kako ju spraviti, a potom i složenije varijante. Pogledajte recepture.

Galenova krema od badema

Ovo je asketska kremica od samo tri sastojka kako biste se naučili spravljati.

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje badema60
Žuti pčelinji vosak10
BVodaad 100%

Ako spravljate 50g kreme, u duboku čašicu od 100mL odvaži sastojke faze A, u zasebnu čašicu odvažite sastojke faze B. Stavi taliti na 75 °C uz vrlo lagano povremeno miješanje masne faze. Kada je vosak otopljen izvadite iz kupelji, dodajte vodu u masnu fazu. Odmah miješajte ručnim mikserom. Voda će se raspršiti u masnoj fazi miksanjem. Ako nemate ručni mikser, masnu fazu odvažite u maloj pateni a vodenu u čašici. Uz polagano dodavanje vodene faze miješajte pistilom. Miješajte tako sve dok se pseudoemulzija ne ugusti do konzistencije svježe kuhanog pudinga. Ulijte u kozmetičku posudicu koju ste prije obrisali etanolom. Poklopite kada se ohladi na sobnu temperaturu.

Galenova krema za regeneraciju kože

Malo ćemo zakomplicirati Galenovu kremu i staviti sve više sastojaka. Ipak, bit ćemo u duhu aromaterapije te koristiti hidrolat i eterično ulje lavande te neke od ljekovitih macerata koje smo već upoznali. Ostavljam na vašim željama, preporučam macerat nevena ili stolisnika. Premda je ovaj sustav masni, dodajemo i malo glicerola koji vlaži kožu, tek toliko da ne bude ljepljiv.

FazaSastojakUdio (%)
AŽuti pčelinji vosak10
Macerat stolisnika ili nevena60
BGlicerol2
Hidrolat lavandead 100%
CEterično ulje lavande1

Ako spravljate 50g kreme, u duboku čašicu od 100mL odvaži sastojke faze A, u zasebnu čašicu odvažite sastojke faze B. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi u vodi. Stavi taliti na 75 °C uz vrlo lagano povremeno miješanje masne faze. Kada je vosak otopljen dodajte eterično ulje lavande (oko 10 kapi za kremu od 50g), izvadite iz kupelji, dodajte vodu u masnu fazu. Odmah miješajte ručnim mikserom. Voda će se raspršiti u masnoj fazi miksanjem. Ako nemate ručni mikser, masnu fazu odvažite u maloj pateni a vodenu u čašici. Uz polagano dodavanje vodene faze miješajte pistilom. Miješajte tako sve dok se pseudoemulzija ne ugusti do konzistencije svježe kuhanog pudinga. Ulijte u kozmetičku posudicu koju ste prije obrisali etanolom. Poklopite kada se ohladi na sobnu temperaturu.

Galenova anti age krema

Gospon Galen vjerojatno nije nikada sanjao o anti-age kremi jer o tome nekoć nije bilo govora. Ili se meni tako samo čini. Sada ćemo napraviti jednu jako profi kremu sa starorimskih “štihom” i indijskim naslijeđem. Zbog edukativnih razloga koristi ćemo vodeni ekstrakt preslice kojeg smo upoznali u tonicima kao drevni anti age sastojak. Koristit ćemo sva moderna oruđa zaštite sastojaka u kremi radi trajnosti proizvoda.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina (liposolubilni)0,2
Ulje pulpe pasjeg trna1
Žuti pčelinji vosak10
Macerat gotu kole59
BHidrodisperzibilni CO2 ekstrakt ružmarina0,2
Glicerol2
Vodeni ekstrakt preslicead 100%
CEterično ulje smilje0,5
DGeogard 2210,3

Najprije spravite vodeni ekstrakt preslice. U 150 mL čiste demineralizirane vode kuhajte 2 čajne žličice preslice 5 minuta. Ostavite da se malo prohladi, procijedite, a potom i po mogućnosti filtrirajte kroz filtar papir kako je objašnjeno u uvodu. Ovo će biti glavnina vodene faze B.

Ako spravljate 50g kreme, u duboku čašicu od 100mL odvaži sastojke faze A uključujući i CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni, kojeg u kremu od 50g treba stavili oko 2 kapi. U zasebnu čašicu odvažite sastojke faze B. Hidrodisperzibilnog CO2 ekstrakt ružmarina treba također 2 kapi na 50g kreme. Stavi taliti na 75 °C uz vrlo lagano povremeno miješanje masne faze. Kada je vosak otopljen izvadite iz kupelji i dodajte fazu C – eterično ulje smilja (oko 5-6 kapi na 50g kreme) i promiješajte. Dodajte fazu B u A. Odmah miješajte ručnim mikserom i paralelno dodajte fazu D – Geogard 221, oko 4 kapi na kremu od 50g. Voda će se raspršiti u masnoj fazi miksanjem. Miješajte tako sve dok se pseudoemulzija ne ugusti do konzistencije svježe kuhanog pudinga. Ulijte u kozmetičku posudicu koju ste prije obrisali etanolom. Poklopite kada se ohladi na sobnu temperaturu.

Galenova krema s medom

Kad smo kod tradicionalnih receptura jednostavno ne možemo pobjeći od meda kao kozmetičkog sastojka. Uvijek se razveselimo slatkom, pa će i naša koža u zaštitnoj kremi – balzamu. Kako bismo bili mirisno skladni, koristit ćemo hidrolat bušina koji ima miris koji podsjeća na med i macerat vanilije koji će naglasiti miris slatkog. I boju meda i ljekovitost postižemo CO2 ekstraktom nevena. Od eteričnih ulja posegnut ćemo za pomalo neobičnim eteričnim ulje kaledonijskog sandala, diskretnog mirisa i ugodnog osjećaja na koži. Aloe vera, kao i tonicima, dodatno će ovlažiti kožu. Naravno, kremu ćemo morati konzervirati zbog meda. Pravi fusion moderne kozmetike, aromaterapije i drevne farmacije. Ako se sada ne zaljubite u Galenovu kremu, onda ju jednostavno zaboravite.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina (liposolubilni)0,2
CO2 ekstrakt nevena0,5
Žuti pčelinji vosak10
Macerat vanilije55
BMed5
Aloe vera 10 :15
Hidrolat bušinaad 100%
CEterično ulje kaledonijskog sandala0,5
DGeogard 2210,3

Ako spravljate 50g kreme, u duboku čašicu od 100mL odvaži sastojke faze A uključujući i CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni, kojeg u kremu od 50g treba stavili oko 2 kapi. Kao što je već objašnjeno u poglavlju o uljima, CO2 ekstrakt nevena možete dodati i kao 10% otopinu u jojobi, no tada ga ide 5%, a macerata vanilje 50%. U zasebnu čašicu odvažite sastojke faze B i promiješajte da se otopi. Stavite taliti na 75 °C uz vrlo lagano povremeno miješanje masne faze. Kada je vosak otopljen izvadite iz kupelji i dodajte fazu C – eterično ulje kaledonijskog sandala (oko 5-6 kapi na 50g kreme) i promiješajte. Dodajte fazu B u A. Odmah miješajte ručnim mikserom i paralelno dodajte fazu D – Geogard 221, oko 4 kapi na kremu od 50g. Voda će se raspršiti u masnoj fazi miksanjem. Miješajte tako sve dok se pseudoemulzija ne ugusti do konzistencije svježe kuhanog pudinga. Ulijte u kozmetičku posudicu koju ste prije obrisali etanolom. Poklopite kada se ohladi na sobnu temperaturu.

Pseudoemulzije u maslacima

Pseudoemulzije odlično se rade u maslacima jer daju viskoznost baš kao i vosak u ulju. Naravno, maslaci daju i bolju teksturu. Većina maslaca, osim onih manje viskoznih i niske temperature taljenja kao što su kokos i babasu, može “popiti” 30-40% vode. Idealni su maslaci vrlo bogati fitosterolima koji su emulgatorima sličnih svojstava poput shea i kopoasu maslaca. To su i moje omiljene kombinacije jer je shea maslac vrlo ljekovit, a kopoasu je vrlo ugodnog mirisa i teksturno laganiji od shea maslaca. No dobre pseudoemulzije grade i drugi maslaci poput manga, murumuru, tukuma, kokum, kakao i sal. Premda su teksturno pomalo slični, ovo daje obilje sastojaka za vaše igre kreativnosti. Vrijeme je da se zaljubite u ove neobične kombinacije.

Svi se izrađuju na jednostavan način:

  • u pateni se odvaže maslac i eventualno drugi sastojci masne faze
  • u čašici se odvaže vodena faza
  • stavi se grijati maslac i vodena faza u vodenu kupelj. Temperatura ovisi o temperaturi taljenja maslaca, no obično se otopi na 50-60 °C. Maslac se mora otopiti do kraja.
  • kada je maslac otopljen maknite iz vodene kupelji obje faze.
  • uz energično ali ne i histerično miješanje pistilom masne faze dodajete polako vodenu fazu i miješate. Smjesa će izgledati beznadežno i odvajat će se vodena faza na dno.
  • stavite oprezno patenu u hladnu vodenu kupelj. Pripremite ju tako da u običnu zdjelu ulijete hladnu vodu iz vodovoda.
  • miješajte marljivo pistilom sve dok se maslac ne počne zgušnjavati. U tom trenutku dolazi i do procesa nastanka pseudoemulzije. Nastavite miješati sve dok nije konzistencije maslaca-kreme, odnosno mekano ali ne jako tekuće.
  • špatulom/žlicom prebacite u posudicu.

Sad ćemo dati nekoliko primjera receptura. Nadam se da će vam biti inspiracija da se s njima dalje poigrate.

Shea & aloe

Sasvim jednostavna kombinacija vlaženja kože aloe verom i hidrolatom hamamelisa uz masnu pozadinu shea maslaca s pravim osjećajem cold kreme. Trebat će vam:

FazaSastojakUdio (%)
AShea maslac60
BAloe vera 10 :110
Hidrolat hamamelisad 100%

Vodenu fazu odvažite i pomiješajte. Spravite sukladno općem postupku.

Shea & aloe +

Kao i uvijek, malo ćemo zakomplicirati na radost vaše kože. U masnu fazu dodat ćemo čak 1% prirodnog vitamina E uz shea maslac, a vodenu fazu ćemo obogatiti ljekovitim sastojcima dekspantenolom, aloe verom i natrij-PCA, sve redom sastojke koje smo naučili kod tonika. To su sve redom dobri ovlaživači kože. Razlog zašto sam se odlučio za Na-PCA kao humektans je što nije ljepljiv poput glicerola i odgovarat će uz masnu teksturu maslaca.

FazaSastojakUdio (%)
APrirodni vitamin E1
Shea maslac59
BDekspantenol2
Na-PCA4
Aloe vera 10 :110
Hidrolat hamamelisad 100%

Odvažite vodenu fazu i stavite u vodenu kupelj zajedno s masnom fazom. Miješajte vodenu fazu dok se dekspantenol ne otopi. Dalje radite po uputama.

Theobroma crème brûlée

Odabrao sam već spomenuti kopoasu zbog mirisa ali i zbog relativno visoke razine fitosterola koji djeluju zaštitno. Kako kopoasu pripada rajskom rodu kakaovaca, udružit ćemo ga s komponentama koje su ga dostojne. Osim samog kopoasu maslaca dodat ćemo malo pojačivača apsorpcije kako bi ga još teksturno “omekšali”. U vodenu fazu stavit ćemo hidrolat nerolija s malo gela crvenih algi. Gel crvenih algi dat će teksturu ali i ljekovito djelovanje. I za kraj, malo ćemo sve začiniti mirisnim ekstraktom karamela. Čak i pseudoemulzija može biti umjetničko kozmetičko djelo. Odličan za njegu suhe kože, te njegu ruku i stopala.

FazaSastojakUdio (%)
APrirodni vitamin E0,5
Cetiol V5
Kupuasu maslac55
BGel crvenih algi2,5
Hidrolat neroliad 100%
CEkstrakt karamela1

Odvažite vodenu fazu i dobro otopite gel u hidrolatu nerolija. Dalje radite po uputama. Ekstrakt karamela (oko 10 kapi na 50g) dodajte kada ste vodenu fazu dodali u masnu fazu u pateni. Lijevajte u posudice dok je još tekuće, pazite da se previše ne skrutne.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.