Priprava pseudoemulzija

Pseudoemulzije

Pseudoemulzije smo već definirali. Kada sama “čvrstoća” medija, odnosno viskoznost drži raspršene čestice jedne faze u drugoj, tada govorimo o pseudoemulzijama. Kod njih te raspršene čestice nisu stabilizirane emulgatorom. Emulgatori su relativna novost u kozmetici i tek XX. stoljeće poznaje njihovu intenzivniju primjenu. Do tada su ljudi mahom radili pseudoemulzije. Mi ćemo upoznati neke zanimljive i nevjerojatno jednostavne.

Galenova krema

Gospodina Galena smo upoznali u povijesti fitoterapije. Galenova krema je jedna od njegovih ostavština, premda daleko od toga da je jedina. I vjerojatno ju je on samo zapisao jer su očito i stari Egipćani radili nešto slično. Kod Galenove kreme oponašamo emulzije VU gdje je voda raspršena u masnoj fazi, a kapljice vode “zarobljene” čvrstim matriksom koju gradi pčelinji vosak. Neki od vas već su ju spravljali. Osnovna receptura je vrlo jednostavna. 10% pčelinjeg voska je temelj. Koristite li sirovi domaći pčelinji vosak trebat će vam katkad i 12% voska, baš kao i kod balzama. Ima više varijanti omjera vodene faze i ulja. Najstabilnija je krema s 30% vode (vodene faze) i 60% ulja, no moguće je dodati i 40% vode (vodene faze) i 50% ulja.

I ovdje ćemo se poslužiti fazama kao kod emulzija. Napravit ćemo kremu za njegu suhe kože, najprije kroz jednostavni način da naučite kako ju spraviti, a potom i složenije varijante. Pogledajte recepture.

Galenova krema od badema

Ovo je asketska kremica od samo tri sastojka kako biste se naučili spravljati.

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje badema60
Žuti pčelinji vosak10
BVodaad 100%

Ako spravljate 50g kreme, u duboku čašicu od 100mL odvaži sastojke faze A, u zasebnu čašicu odvažite sastojke faze B. Stavi taliti na 75 °C uz vrlo lagano povremeno miješanje masne faze. Kada je vosak otopljen izvadite iz kupelji, dodajte vodu u masnu fazu. Odmah miješajte ručnim mikserom. Voda će se raspršiti u masnoj fazi miksanjem. Ako nemate ručni mikser, masnu fazu odvažite u maloj pateni a vodenu u čašici. Uz polagano dodavanje vodene faze miješajte pistilom. Miješajte tako sve dok se pseudoemulzija ne ugusti do konzistencije svježe kuhanog pudinga. Ulijte u kozmetičku posudicu koju ste prije obrisali etanolom. Poklopite kada se ohladi na sobnu temperaturu.

Galenova krema za regeneraciju kože

Malo ćemo zakomplicirati Galenovu kremu i staviti sve više sastojaka. Ipak, bit ćemo u duhu aromaterapije te koristiti hidrolat i eterično ulje lavande te neke od ljekovitih macerata koje smo već upoznali. Ostavljam na vašim željama, preporučam macerat nevena ili stolisnika. Premda je ovaj sustav masni, dodajemo i malo glicerola koji vlaži kožu, tek toliko da ne bude ljepljiv.

FazaSastojakUdio (%)
AŽuti pčelinji vosak10
Macerat stolisnika ili nevena60
BGlicerol2
Hidrolat lavandead 100%
CEterično ulje lavande1

Ako spravljate 50g kreme, u duboku čašicu od 100mL odvaži sastojke faze A, u zasebnu čašicu odvažite sastojke faze B. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi u vodi. Stavi taliti na 75 °C uz vrlo lagano povremeno miješanje masne faze. Kada je vosak otopljen dodajte eterično ulje lavande (oko 10 kapi za kremu od 50g), izvadite iz kupelji, dodajte vodu u masnu fazu. Odmah miješajte ručnim mikserom. Voda će se raspršiti u masnoj fazi miksanjem. Ako nemate ručni mikser, masnu fazu odvažite u maloj pateni a vodenu u čašici. Uz polagano dodavanje vodene faze miješajte pistilom. Miješajte tako sve dok se pseudoemulzija ne ugusti do konzistencije svježe kuhanog pudinga. Ulijte u kozmetičku posudicu koju ste prije obrisali etanolom. Poklopite kada se ohladi na sobnu temperaturu.

Galenova anti age krema

Gospon Galen vjerojatno nije nikada sanjao o anti-age kremi jer o tome nekoć nije bilo govora. Ili se meni tako samo čini. Sada ćemo napraviti jednu jako profi kremu sa starorimskih “štihom” i indijskim naslijeđem. Zbog edukativnih razloga koristi ćemo vodeni ekstrakt preslice kojeg smo upoznali u tonicima kao drevni anti age sastojak. Koristit ćemo sva moderna oruđa zaštite sastojaka u kremi radi trajnosti proizvoda.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina (liposolubilni)0,2
Ulje pulpe pasjeg trna1
Žuti pčelinji vosak10
Macerat gotu kole59
BHidrodisperzibilni CO2 ekstrakt ružmarina0,2
Glicerol2
Vodeni ekstrakt preslicead 100%
CEterično ulje smilje0,5
DGeogard 2210,3

Najprije spravite vodeni ekstrakt preslice. U 150 mL čiste demineralizirane vode kuhajte 2 čajne žličice preslice 5 minuta. Ostavite da se malo prohladi, procijedite, a potom i po mogućnosti filtrirajte kroz filtar papir kako je objašnjeno u uvodu. Ovo će biti glavnina vodene faze B.

Ako spravljate 50g kreme, u duboku čašicu od 100mL odvaži sastojke faze A uključujući i CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni, kojeg u kremu od 50g treba stavili oko 2 kapi. U zasebnu čašicu odvažite sastojke faze B. Hidrodisperzibilnog CO2 ekstrakt ružmarina treba također 2 kapi na 50g kreme. Stavi taliti na 75 °C uz vrlo lagano povremeno miješanje masne faze. Kada je vosak otopljen izvadite iz kupelji i dodajte fazu C – eterično ulje smilja (oko 5-6 kapi na 50g kreme) i promiješajte. Dodajte fazu B u A. Odmah miješajte ručnim mikserom i paralelno dodajte fazu D – Geogard 221, oko 4 kapi na kremu od 50g. Voda će se raspršiti u masnoj fazi miksanjem. Miješajte tako sve dok se pseudoemulzija ne ugusti do konzistencije svježe kuhanog pudinga. Ulijte u kozmetičku posudicu koju ste prije obrisali etanolom. Poklopite kada se ohladi na sobnu temperaturu.

Galenova krema s medom

Kad smo kod tradicionalnih receptura jednostavno ne možemo pobjeći od meda kao kozmetičkog sastojka. Uvijek se razveselimo slatkom, pa će i naša koža u zaštitnoj kremi – balzamu. Kako bismo bili mirisno skladni, koristit ćemo hidrolat bušina koji ima miris koji podsjeća na med i macerat vanilije koji će naglasiti miris slatkog. I boju meda i ljekovitost postižemo CO2 ekstraktom nevena. Od eteričnih ulja posegnut ćemo za pomalo neobičnim eteričnim ulje kaledonijskog sandala, diskretnog mirisa i ugodnog osjećaja na koži. Aloe vera, kao i tonicima, dodatno će ovlažiti kožu. Naravno, kremu ćemo morati konzervirati zbog meda. Pravi fusion moderne kozmetike, aromaterapije i drevne farmacije. Ako se sada ne zaljubite u Galenovu kremu, onda ju jednostavno zaboravite.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina (liposolubilni)0,2
CO2 ekstrakt nevena0,5
Žuti pčelinji vosak10
Macerat vanilije55
BMed5
Aloe vera 10 :15
Hidrolat bušinaad 100%
CEterično ulje kaledonijskog sandala0,5
DGeogard 2210,3

Ako spravljate 50g kreme, u duboku čašicu od 100mL odvaži sastojke faze A uključujući i CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni, kojeg u kremu od 50g treba stavili oko 2 kapi. Kao što je već objašnjeno u poglavlju o uljima, CO2 ekstrakt nevena možete dodati i kao 10% otopinu u jojobi, no tada ga ide 5%, a macerata vanilje 50%. U zasebnu čašicu odvažite sastojke faze B i promiješajte da se otopi. Stavite taliti na 75 °C uz vrlo lagano povremeno miješanje masne faze. Kada je vosak otopljen izvadite iz kupelji i dodajte fazu C – eterično ulje kaledonijskog sandala (oko 5-6 kapi na 50g kreme) i promiješajte. Dodajte fazu B u A. Odmah miješajte ručnim mikserom i paralelno dodajte fazu D – Geogard 221, oko 4 kapi na kremu od 50g. Voda će se raspršiti u masnoj fazi miksanjem. Miješajte tako sve dok se pseudoemulzija ne ugusti do konzistencije svježe kuhanog pudinga. Ulijte u kozmetičku posudicu koju ste prije obrisali etanolom. Poklopite kada se ohladi na sobnu temperaturu.

Pseudoemulzije u maslacima

Pseudoemulzije odlično se rade u maslacima jer daju viskoznost baš kao i vosak u ulju. Naravno, maslaci daju i bolju teksturu. Većina maslaca, osim onih manje viskoznih i niske temperature taljenja kao što su kokos i babasu, može “popiti” 30-40% vode. Idealni su maslaci vrlo bogati fitosterolima koji su emulgatorima sličnih svojstava poput shea i kopoasu maslaca. To su i moje omiljene kombinacije jer je shea maslac vrlo ljekovit, a kopoasu je vrlo ugodnog mirisa i teksturno laganiji od shea maslaca. No dobre pseudoemulzije grade i drugi maslaci poput manga, murumuru, tukuma, kokum, kakao i sal. Premda su teksturno pomalo slični, ovo daje obilje sastojaka za vaše igre kreativnosti. Vrijeme je da se zaljubite u ove neobične kombinacije.Svi se izrađuju na jednostavan način:

  • u pateni se odvaže maslac i eventualno drugi sastojci masne faze
  • u čašici se odvaže vodena faza
  • stavi se grijati maslac i vodena faza u vodenu kupelj. Temperatura ovisi o temperaturi taljenja maslaca, no obično se otopi na 50-60 °C. Maslac se mora otopiti do kraja.
  • kada je maslac otopljen maknite iz vodene kupelji obje faze.
  • uz energično ali ne i histerično miješanje pistilom masne faze dodajete polako vodenu fazu i miješate. Smjesa će izgledati beznadežno i odvajat će se vodena faza na dno.
  • stavite oprezno patenu u hladnu vodenu kupelj. Pripremite ju tako da u običnu zdjelu ulijete hladnu vodu iz vodovoda.
  • miješajte marljivo pistilom sve dok se maslac ne počne zgušnjavati. U tom trenutku dolazi i do procesa nastanka pseudoemulzije. Nastavite miješati sve dok nije konzistencije maslaca-kreme, odnosno mekano ali ne jako tekuće.
  • špatulom/žlicom prebacite u posudicu.

Sad ćemo dati nekoliko primjera receptura. Nadam se da će vam biti inspiracija da se s njima dalje poigrate.

Shea & aloe

Sasvim jednostavna kombinacija vlaženja kože aloe verom i hidrolatom hamamelisa uz masnu pozadinu shea maslaca s pravim osjećajem cold kreme. Trebat će vam:

FazaSastojakUdio (%)
AShea maslac60
BAloe vera 10 :110
Hidrolat hamamelisad 100%

Vodenu fazu odvažite i pomiješajte. Spravite sukladno općem postupku.

Shea & aloe +

Kao i uvijek, malo ćemo zakomplicirati na radost vaše kože. U masnu fazu dodat ćemo čak 1% prirodnog vitamina E uz shea maslac, a vodenu fazu ćemo obogatiti ljekovitim sastojcima dekspantenolom, aloe verom i natrij-PCA, sve redom sastojke koje smo naučili kod tonika. To su sve redom dobri ovlaživači kože. Razlog zašto sam se odlučio za Na-PCA kao humektans je što nije ljepljiv poput glicerola i odgovarat će uz masnu teksturu maslaca.

FazaSastojakUdio (%)
APrirodni vitamin E1
Shea maslac59
BDekspantenol2
Na-PCA4
Aloe vera 10 :110
Hidrolat hamamelisad 100%

Odvažite vodenu fazu i stavite u vodenu kupelj zajedno s masnom fazom. Miješajte vodenu fazu dok se dekspantenol ne otopi. Dalje radite po uputama.

Theobroma crème brûlée

Odabrao sam već spomenuti kopoasu zbog mirisa ali i zbog relativno visoke razine fitosterola koji djeluju zaštitno. Kako kopoasu pripada rajskom rodu kakaovaca, udružit ćemo ga s komponentama koje su ga dostojne. Osim samog kopoasu maslaca dodat ćemo malo pojačivača apsorpcije kako bi ga još teksturno “omekšali”. U vodenu fazu stavit ćemo hidrolat nerolija s malo gela crvenih algi. Gel crvenih algi dat će teksturu ali i ljekovito djelovanje. I za kraj, malo ćemo sve začiniti mirisnim ekstraktom karamela. Čak i pseudoemulzija može biti umjetničko kozmetičko djelo. Odličan za njegu suhe kože, te njegu ruku i stopala.

FazaSastojakUdio (%)
APrirodni vitamin E0,5
Cetiol V5
Kupuasu maslac55
BGel crvenih algi2,5
Hidrolat neroliad 100%
CEkstrakt karamela1

Odvažite vodenu fazu i dobro otopite gel u hidrolatu nerolija. Dalje radite po uputama. Ekstrakt karamela (oko 10 kapi na 50g) dodajte kada ste vodenu fazu dodali u masnu fazu u pateni. Lijevajte u posudice dok je još tekuće, pazite da se previše ne skrutne.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top