Prirodna kozmetika- osobna priča

Dobrodošli na dio Plantagee posvećen prirodnoj kozmetici. Nakon dosta razmišljanja, shvatio sam da je najbolje da ovaj dio stranice bude u formi knjige, što prema svojem sadržaju ona to doista i jest. Njena je ljepota što može stalno rasti. Knjiga je nastajala osam godina, u njoj je utkano puno znanja, iskustva, pokušaja i pogrešaka.

Odmah upozoravam da je tekst po copyrightom te nije dozvoljeno koristiti ili reproducirati ovaj tekst, integralni ili njegove dijelove, za druge svrhe osim osobnih bez prethodne suglasnosti autora.

“Daj nam recepture” jedna od češćih stvari koje čujem. Volio bih da pripadate onoj skupini ljudi koju ipak više zanima znanje od samih receptura, jer znanjem možete graditi svoje vlastite. U ovom svijetu površnosti i ekspresnih znanja probajte biti malo drugačiji. Stoga pročitajte pozadinu onog što se skriva iza receptura, nađite svojeg malog znanstvenika u sebi i proučite na željenoj razini shvaćanja. Rekli bi mudriji od mene, na ovaj svijet smo došli i da se divimo nepreglednom znanju koje skriva naš planet i naš svemir. Znanje je duboko unutrašnje zadovoljstvo. I cipele se mogu izgubiti, ali znanje ostaje vaša vrijednost. Omnia mea mecum porto, navodno je rekao grčki filozof Stilpon.

Opet, ako vas zanimaju samo recepture, neću vam zamjeriti. Neka vam budu korisne. Možda, i samo možda, vas potaknu da razmišljate još više.

Opće upute za izradu kozmetike

  • budite čisti i uredni. U svakom praktičnom poglavlju jasno su navedena pravila koja imaju za cilj smanjiti mogućnost kontaminacije mikroorganizmima koji izazivaju kvarenje kozmetičkih proizvoda.
  • za kućnu kozmetiku treba novac. To nisu nužno veliki iznosi, ali nabavka sirovina može biti skupa priča. To je i razlog zašto neki, koji čak i imaju volje, ne bave se izradom kućne kozmetike već kupuju komercijalnu kozmetiku. Probajte se udružiti s ljudima sličnog interesa, jer podjela troškova sirovina može uštedjeti u kućnom budžetu. Ne moraju sve sirovine biti skupe. Ulje marelice ili suncokreta vrlo su jeftini sastojci a nekima su iznimno ugodni za kožu. Njih se ne srame niti ugledni brandovi.
  • ne pretjerujte s količinama – ponekad riječ više ne znači riječ bolje. Na jednoj radionici polaznica je namjerno stavila trostruku količinu hijaluronske kiseline, jer je valjda mislila da štedim na ovom sastojku kojeg je ona percipirala kao vrhunski anti-age sastojak. Rezultat: dobila je neugodnu gustu kremu koja je zatezala lice. Ako nečeg ulazi u malim količinama, 0,05 ili 0,2%, sigurno za to ima razloga. Pretjerate li s količinom eteričnih ulja, možete dobiti suprotan efekt od ljekovitog. Dodavanjem količina aktivnih tvari koje mame svojim djelovanjem možda nećete nauditi koži (poput liposoma), ali ćete često upropastiti stabilnost proizvoda.
  • ne pretjerujte s brojem sastojaka, to je i financijski opterećujuće. Obično ste zbunjeni jer komercijalna kozmetika ima pola kutijice naziva sastojaka. To nije ništa loše, ali to su radili profesionalci u kozmetičkoj znanosti. Lijepo je biti kreativan, ali dodati prevelik broj aktivnih sastojaka može narušiti kvalitetu i stabilnost proizvoda a ne doprinijeti djelovanju.
  • budite precizni u vaganju i mjerenju volumena. Za neke formulacije preciznost i točnost su presudan faktor.
  • ne možete napraviti kod kuće sve što radi kozmetička industrija. Neke formulacije koje nalazite u komercijalnoj kozmetici jednostavno ne možete napraviti, često zbog nedostupnosti sirovina, a ponekad zbog specifičnog načina proizvodnje uređajima koje ne posjedujete. Kućna kozmetika nije u svađi s komercijalnom, to su dvije ugodne nadopune. No, nekima je kućna kozmetika sasvim dovoljna. O tome ćete prosuditi sami.
  • pazite na kvalitetu sirovina. Patvorena eterična i biljna ulja i hidrolati mogu biti štetni za kožu. Mislim da to ne moram puno ponavljati jer sam o tome potrošio sate i sate pisanja za Plantageu. Srećom, emulgatori, pojačivači apsorpcije, konzervansi, aktivne tvari se rijetko ili nikada ne patvore.
  • naviknite se na prirodne mirise. Komercijalna kozmetika ima uglavnom sintetske parfeme. Na njih smo se u potpunosti naviknuli, tako da su nekima prirodni mirisi postali odbojni. Komercijalne kreme smilja ne mirišu po smilju (osim ugodnih izuzetaka). Svi se iznenade kad shvate da je smilje – gle čuda – smilje. Gotovo sliči na tautologiju. Poštujem osobni ukus svakoga. No, malo po malo otkrijte svijet lavande, geranija, sjemena mrkve, palmarose, nerolija, bušina, timijana linalola, ružmarina verbenona i gomile drugih.
  • uživajte, a nemojte se bojati. Znate i sami da narod kaže kako kolači koje je spremala živčana domaćica nisu ukusni. Opustite se. Tonik ne može ne uspjeti, ulje isto tako. Kreme i mlijeka – pa dobro, ako ne uspiju i raspadaju se, barem ćete ih potrošiti za njegu tijela. Stoga unesite smiješak i pozitivnu energiju, pa nemojte prije spravljanja pripravaka gledati dnevnik, čitati novine ili internet portale s vijestima. Ubiju nas, brate, s tim negativnim glupostima. Cijela je demonska mašinerija upregnuta da ljude učini mizernima.
  • učite. Ne treba za ovo doktorat, ali polako nadograđujte svoje znanje. Ovo je znanje koje frapantno sliči kulinarstvu. Temeljna razlika između gluposti i pameti nije u količini znanja, već u pristupu. Za sve što dodajete u kozmetiku, pitajte se zašto dodajete.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top