Rajčica, sjemenke

rajčica sjemenke

Solanum lycopersicum L. Solanaceae

INCI: SOLANUM LYCOPERSICUM SEED OIL

Namjena: suha koža, “anti-age” kozmetika, proizvodi za sunčanje i nakon sunčanja

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: karotenoidi (likopen), tokoferoli, steroli, linolna kiselina

Moja opaska: unikatni sastav među uljima s visokim sadržajem likopena, mali čarobni dodatak raznim kombinacijama s karotenoidima, poslastica za sladokusce u kozmetici

Oralna uporaba: apsolutno, ali rijetko zbog cijene

Tanko tijesto, malo naribanog sira, origano, možda i šunkica i – rajčica. To bi trebala biti slavna pizza. Ipak, povijest ove delicije daleko je starija od rajčice koja je za Europu prava novotarija. Rajčica je biljka samonikla u području Anda i došla nam je preko španjolske u XV. stoljeću. Divlja rajčica je više žuta nego crvena i ima malen plod, poput današnje cherry rajčice. U početku se smatralo kako je rajčica otrovna – crvena boja uvijek je sugerirala opasnost. Taj strah izgleda čudno no nije s botaničkog aspekta. Rajčica pripada porodici Solanaceae koja je poznata po mnogim otrovnim i medicinskim vrstama.

Rajčice su vremenom postale standard u kulinarstvu i uzgaja se u cijelom svijetu. Problem kod prerade rajčica je impozantna količina otpada – 33-40% biomase se baca, a većina te biomase su sjemenke i vanjska ovojnica (“kožica”) ploda. Bilo je potrebno osmisliti što napraviti s tom biomasom. Jedna od logičnih ideja bila je proizvodnja ulja iz sjemenki. To se pokazalo kao pun pogodak i ulje rajčice će vremenom postati vrlo zanimljivo u kozmetičkim proizvodima.

Njegov glavni adut nisu masne kiseline već tvari otopljene u ulju. Same rajčice glavni su nutritivni izvor karotenoida likopena, jedne od vrlo zanimljivih molekula u prehrani čovjeka. Likopen je karotenoid koji nije provitamin A već ima zaseban i još uvijek dosta nejasan mehanizam djelovanja. U prehrani je bitan kao antioksidans i imunomodulator i studije upućuju na njegovo potencijalno pozitivno djelovanje u prevenciji karcinoma prostate. Nas najviše zanima njegovo povoljno djelovanje na kožu. Objavljeni radovi govore u prilog zaštite od oštećenja stanica kože izazvanim UV (B) zrakama i moguće djelovanje u prevenciji razvoja malignih bolesti kože izazvanim UV zrakama. Prema dostupnim istraživanjima, koncentracija likopena varira ovisno o načinu dobivanja. Ali trans likopena ima najviše, od 7,50-12,05 mg/kg, dok je udio cis izomera nešto niži: cis1 0,58 – 1,34 mg/kg; cis2 1,06 – 3,02 mg/kg; cis3 7,85 – 12,07 mg/kg. Svi su izomeri bitni za djelovanje jer u ljudskom organizmu ionako dolazi od izomerizacije (prelaska dijela trans veza u cis veze). Sadržaju likopena još trebamo pridodati i visok sadržaj γ-tokoferola (oko 1g/kg) koji je vrlo omiljena molekula iz skupine vitamina E za prevenciju oštećenja kože izazvanu UV zrakama. Zbog toga je ulje sjemenki rajčice postalo sve popularnije u kozmetici za sunčanje, čak i više od drugih ulja bogatih drugim karotenoidima. Kao i sva ulja s karotenoidima ulazi općenito u “anti age” kozmetiku i zaštitu kože izazvanu stresnim čimbenicima. Odmah vam sugeriram da u takvim kozmetičkim preparatima budite kreativni u kombiniranju s drugim uljima s karotenoidima poput buritija ili ploda divlje ruže. Uporaba ulja sjemenki rajčice za ove namjene dodatno je opravdana i relativno visokim udjelom sterola (4,55 – 10,55 g/kg). β-sitosterol, cikloartanol, cikloartenol, stigmasterol, kampesterol, kolesterol i brasikasterol su dominantni steroli.

Ulje rajčice je definitivno ulje s blistavom budućnosti. Probajte ga u uljnim serumima i emulzijskim sustavima.

Zahtjev za kvalitetom

Premalo je podataka za formiranje norme. Prema (11), tipični sastav masnih kiselina je 13-14% palmitinske kiseline, 6% stearinske kiseline, 22% oleinske kiseline i 53-54% linolne kiseline. Odstupanja od ovih vrijednosti su moguća, ali dominantna masna kiselina je uvijek linolna.

Korisne reference

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.