Rajčica, sjemenke

rajčica sjemenke

Solanum lycopersicum L. Solanaceae

INCI: SOLANUM LYCOPERSICUM SEED OIL

Namjena: suha koža, “anti-age” kozmetika, proizvodi za sunčanje i nakon sunčanja

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: karotenoidi (likopen), tokoferoli, steroli, linolna kiselina

Moja opaska: unikatni sastav među uljima s visokim sadržajem likopena, mali čarobni dodatak raznim kombinacijama s karotenoidima, poslastica za sladokusce u kozmetici

Oralna uporaba: apsolutno, ali rijetko zbog cijene

Tanko tijesto, malo naribanog sira, origano, možda i šunkica i – rajčica. To bi trebala biti slavna pizza. Ipak, povijest ove delicije daleko je starija od rajčice koja je za Europu prava novotarija. Rajčica je biljka samonikla u području Anda i došla nam je preko španjolske u XV. stoljeću. Divlja rajčica je više žuta nego crvena i ima malen plod, poput današnje cherry rajčice. U početku se smatralo kako je rajčica otrovna – crvena boja uvijek je sugerirala opasnost. Taj strah izgleda čudno no nije s botaničkog aspekta. Rajčica pripada porodici Solanaceae koja je poznata po mnogim otrovnim i medicinskim vrstama.

Rajčice su vremenom postale standard u kulinarstvu i uzgaja se u cijelom svijetu. Problem kod prerade rajčica je impozantna količina otpada – 33-40% biomase se baca, a većina te biomase su sjemenke i vanjska ovojnica (“kožica”) ploda. Bilo je potrebno osmisliti što napraviti s tom biomasom. Jedna od logičnih ideja bila je proizvodnja ulja iz sjemenki. To se pokazalo kao pun pogodak i ulje rajčice će vremenom postati vrlo zanimljivo u kozmetičkim proizvodima.

Njegov glavni adut nisu masne kiseline već tvari otopljene u ulju. Same rajčice glavni su nutritivni izvor karotenoida likopena, jedne od vrlo zanimljivih molekula u prehrani čovjeka. Likopen je karotenoid koji nije provitamin A već ima zaseban i još uvijek dosta nejasan mehanizam djelovanja. U prehrani je bitan kao antioksidans i imunomodulator i studije upućuju na njegovo potencijalno pozitivno djelovanje u prevenciji karcinoma prostate. Nas najviše zanima njegovo povoljno djelovanje na kožu. Objavljeni radovi govore u prilog zaštite od oštećenja stanica kože izazvanim UV (B) zrakama i moguće djelovanje u prevenciji razvoja malignih bolesti kože izazvanim UV zrakama. Prema dostupnim istraživanjima, koncentracija likopena varira ovisno o načinu dobivanja. Ali trans likopena ima najviše, od 7,50-12,05 mg/kg, dok je udio cis izomera nešto niži: cis1 0,58 – 1,34 mg/kg; cis2 1,06 – 3,02 mg/kg; cis3 7,85 – 12,07 mg/kg. Svi su izomeri bitni za djelovanje jer u ljudskom organizmu ionako dolazi od izomerizacije (prelaska dijela trans veza u cis veze). Sadržaju likopena još trebamo pridodati i visok sadržaj γ-tokoferola (oko 1g/kg) koji je vrlo omiljena molekula iz skupine vitamina E za prevenciju oštećenja kože izazvanu UV zrakama. Zbog toga je ulje sjemenki rajčice postalo sve popularnije u kozmetici za sunčanje, čak i više od drugih ulja bogatih drugim karotenoidima. Kao i sva ulja s karotenoidima ulazi općenito u “anti age” kozmetiku i zaštitu kože izazvanu stresnim čimbenicima. Odmah vam sugeriram da u takvim kozmetičkim preparatima budite kreativni u kombiniranju s drugim uljima s karotenoidima poput buritija ili ploda divlje ruže. Uporaba ulja sjemenki rajčice za ove namjene dodatno je opravdana i relativno visokim udjelom sterola (4,55 – 10,55 g/kg). β-sitosterol, cikloartanol, cikloartenol, stigmasterol, kampesterol, kolesterol i brasikasterol su dominantni steroli.

Ulje rajčice je definitivno ulje s blistavom budućnosti. Probajte ga u uljnim serumima i emulzijskim sustavima.

Zahtjev za kvalitetom

Premalo je podataka za formiranje norme. Prema (11), tipični sastav masnih kiselina je 13-14% palmitinske kiseline, 6% stearinske kiseline, 22% oleinske kiseline i 53-54% linolne kiseline. Odstupanja od ovih vrijednosti su moguća, ali dominantna masna kiselina je uvijek linolna.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top