Solanum lycopersicum L. Solanaceae
INCI: SOLANUM LYCOPERSICUM SEED OIL
Namjena: suha koža, “anti-age” kozmetika, proizvodi za sunčanje i nakon sunčanja
Cijena: skupo ulje
Tajna ljekovitosti: karotenoidi (likopen), tokoferoli, steroli, linolna kiselina
Moja opaska: unikatni sastav među uljima s visokim sadržajem likopena, mali čarobni dodatak raznim kombinacijama s karotenoidima, poslastica za sladokusce u kozmetici
Oralna uporaba: apsolutno, ali rijetko zbog cijene
Tanko tijesto, malo naribanog sira, origano, možda i šunkica i – rajčica. To bi trebala biti slavna pizza. Ipak, povijest ove delicije daleko je starija od rajčice koja je za Europu prava novotarija. Rajčica je biljka samonikla u području Anda i došla nam je preko španjolske u XV. stoljeću. Divlja rajčica je više žuta nego crvena i ima malen plod, poput današnje cherry rajčice. U početku se smatralo kako je rajčica otrovna – crvena boja uvijek je sugerirala opasnost. Taj strah izgleda čudno no nije s botaničkog aspekta. Rajčica pripada porodici Solanaceae koja je poznata po mnogim otrovnim i medicinskim vrstama.
Rajčice su vremenom postale standard u kulinarstvu i uzgaja se u cijelom svijetu. Problem kod prerade rajčica je impozantna količina otpada – 33-40% biomase se baca, a većina te biomase su sjemenke i vanjska ovojnica (“kožica”) ploda. Bilo je potrebno osmisliti što napraviti s tom biomasom. Jedna od logičnih ideja bila je proizvodnja ulja iz sjemenki. To se pokazalo kao pun pogodak i ulje rajčice će vremenom postati vrlo zanimljivo u kozmetičkim proizvodima.
Njegov glavni adut nisu masne kiseline već tvari otopljene u ulju. Same rajčice glavni su nutritivni izvor karotenoida likopena, jedne od vrlo zanimljivih molekula u prehrani čovjeka. Likopen je karotenoid koji nije provitamin A već ima zaseban i još uvijek dosta nejasan mehanizam djelovanja. U prehrani je bitan kao antioksidans i imunomodulator i studije upućuju na njegovo potencijalno pozitivno djelovanje u prevenciji karcinoma prostate. Nas najviše zanima njegovo povoljno djelovanje na kožu. Objavljeni radovi govore u prilog zaštite od oštećenja stanica kože izazvanim UV (B) zrakama i moguće djelovanje u prevenciji razvoja malignih bolesti kože izazvanim UV zrakama. Prema dostupnim istraživanjima, koncentracija likopena varira ovisno o načinu dobivanja. Ali trans likopena ima najviše, od 7,50-12,05 mg/kg, dok je udio cis izomera nešto niži: cis1 0,58 – 1,34 mg/kg; cis2 1,06 – 3,02 mg/kg; cis3 7,85 – 12,07 mg/kg. Svi su izomeri bitni za djelovanje jer u ljudskom organizmu ionako dolazi od izomerizacije (prelaska dijela trans veza u cis veze). Sadržaju likopena još trebamo pridodati i visok sadržaj γ-tokoferola (oko 1g/kg) koji je vrlo omiljena molekula iz skupine vitamina E za prevenciju oštećenja kože izazvanu UV zrakama. Zbog toga je ulje sjemenki rajčice postalo sve popularnije u kozmetici za sunčanje, čak i više od drugih ulja bogatih drugim karotenoidima. Kao i sva ulja s karotenoidima ulazi općenito u “anti age” kozmetiku i zaštitu kože izazvanu stresnim čimbenicima. Odmah vam sugeriram da u takvim kozmetičkim preparatima budite kreativni u kombiniranju s drugim uljima s karotenoidima poput buritija ili ploda divlje ruže. Uporaba ulja sjemenki rajčice za ove namjene dodatno je opravdana i relativno visokim udjelom sterola (4,55 – 10,55 g/kg). β-sitosterol, cikloartanol, cikloartenol, stigmasterol, kampesterol, kolesterol i brasikasterol su dominantni steroli.
Ulje rajčice je definitivno ulje s blistavom budućnosti. Probajte ga u uljnim serumima i emulzijskim sustavima.
Zahtjev za kvalitetom
Premalo je podataka za formiranje norme. Prema (11), tipični sastav masnih kiselina je 13-14% palmitinske kiseline, 6% stearinske kiseline, 22% oleinske kiseline i 53-54% linolne kiseline. Odstupanja od ovih vrijednosti su moguća, ali dominantna masna kiselina je uvijek linolna.
Korisne reference
- Antioxidant capacity of tomato seed oil in solution and its redox properties in cultured macrophages. Müller L, Catalano A, Simone R, Cittadini A, Fröhlich K, Böhm V, Palozza P. J Agric Food Chem. 2013 Jan 16;61(2):346-54.
- Study of optimal extraction conditions for achieving high yield and antioxidant activity of tomatoseed oil. Shao D, Atungulu GG, Pan Z, Yue T, Zhang A, Li X. J Food Sci. 2012 Aug;77(8):E202-8
- Chemoprevention of photocarcinogenesis by lycopene. Ascenso A, Ribeiro H, Marques HC, Oliveira H, Santos C, Simões S. Exp Dermatol. 2014 Jul 9.
- β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight. Stahl W, Sies H. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1179S-84S.
- Carotenoids and polyphenols in nutricosmetics, nutraceuticals, and cosmeceuticals. Anunciato TP, da Rocha Filho PA. J Cosmet Dermatol. 2012 Mar;11(1):51-4.
- New agents for prevention of ultraviolet-induced nonmelanoma skin cancer. Camp WL, Turnham JW, Athar M, Elmets CA. Semin Cutan Med Surg. 2011 Mar;30(1):6-13.
- The use of some nanoemulsions based on aqueous propolis and lycopene extract in the skin’s protective mechanisms against UVA radiation. Butnariu MV, Giuchici CV. J Nanobiotechnology. 2011 Feb 4;9:3.
- Extraction and Analysis of Tomato Seed Oil F., Eller; J., Moser; J., Kenar; S., Taylor Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 87 (7) – Jul 1, 2010
- Tomato seed oil for industrial use: separation of seedsfrom tomato pomace using wet fermentation technology Botinestean, Cristina; Jianu, Ionel Current Opinion in Biotechnology , Volume 24 – Jul 1, 2013
- Antioxidant properties of the unsaponifiable matter isolated from tomato seeds, oat grains and wheat germ oil Małecka, M Food Chemistry , Volume 79 (3) – Nov 1, 2002
- Characteristics and composition of tomato seed oil. Evangelos S. Lazos, John Tsaknis and Stavros Lalas, Grasas y Aceites Vol. 49. Fase. 5-6 (1998), 440-445