Recepti- maske

Nakon puste mineralogije, idemo na veseli praktični dio. Opće upute i potreban pribor ste pročitali, sada krenimo na posao. Najprije ćemo se igrati didaktike odnosno učenja o teksturi i prianjanju maski ovisno o malim varijacijama u sastavu kako biste što bolje upoznali koji tip maske najviše odgovara vašoj koži. Ponavljam ovdje da pazite na kvalitetu vodu koju koristite. Isto tako, za razliku od tonika ili kasnije emulzijskih sustava, ovdje ne možemo biti precizni. Naime, količina vode koja je potrebna ovisit će o puno faktora. Kada i uzimate “zelenu” glinu, finoća njenih čestica, vlažnost gline, uvjeti u kojoj ste ju skladištili diktirat će količinu vode. Stoga sam u svakom receptu sugerirao da stavite najprije manje vode, pa tek onda polako dodajete više. Varijacije mogu biti čak desetak posto, ali iskreno to vas nema što zabrinjavati. Sami ćete najbolje vidjeti do koje ćete konzistencije dodavati vodu. Zapišite točno koliko ste dodali vode ili hidrolata i modificirajte recepturu i preračunajte postotke.

Didaktične maske

Recept 1: Maska od neema

Prvo mjesto neka pripada biljci koja se tisućama godina u Indiji koristi umjesto sapuna – kao sredstvo za higijenu cijelog tijela. Kao gorka biljka, prema ajurvedskoj klasifikaciji ona izvlači “smeće” iz organizma. Ako i zaboravimo na ajurvedu, mnogi su ostali oduševljeni primjenom ove biljke. Isprobajte sami zašto.

Krenut ćemo posve jednostavno. Uzmite jušnu žlicu praha neema (koji je komercijalno dostupan kod nas). Dodajte pola žličice glicerola kako bismo malo omekšali kožu i učinili da maska malo bolje prianja, te dodajte polako čistu vodu, toplu (ugrijanu na cca 50-60 °C). Voda neka je ugrijana kako bi dodatno bolje ekstrahirala (iscrpila) ljekovite tvari. Dodajte dovoljno vode da prah postane gusta pasta. Koristite uvijek svježu i toplu.

Ovakvu masku bez ikakvog problema možete nanositi ne samo na lice, nego na površinu cijelog tijela. Ako vam dođe u usta, sve je u redu (neem je biljka i za oralnu upotrebu), ali je sam okus vrlo gorak – malo upozorenje da se ne prestrašite.

Recept 2: Najjednostavnija maska

Nemojte misliti da je ovo podcjenjivanje. I to morate probati, zašto da ne – samo voda i glina, i ništa više. Koristit ćemo ilitnu glinu koja je kod nas uglavnom i dostupna. Ovo je idealna maska za sve koji iz nekog razloga još nisu probali minimalistički pristup, a za sve početnike bit će odličan način da započnete posao istraživanja.

Sastojakg
Zelena glina, ilitna30
Voda≈20

Suhom žličicom odvažite glinu u suhu staklenu čašicu od 250 mL. Najprije dodajte oko 15 g vode i izmiješajte koliko je moguće. Polako dodavajte vodu do željene konzistencije. Ovisno o glini, ova masa vode se može razlikovati u nekoliko grama od preporučene. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 3: Cum grano gliceroli

Glicerol je poznati humektans pa će ova maska bolje vlažiti kožu, stoga je odlična za mješovit tip kože. Ona je i nešto elastičnija maska i bolje prianja uz kožu.

Sastojakg
Glicerol2.5
Zelena glina, ilitna30
Voda≈18

Suhom žličicom odvažite glinu u suhu staklenu čašicu od 250 mL. U zasebnu čašicu odvažite 15g vode i glicerol. Izmiješajte. Polako dodavajte otopinu glicerola u vodi do željene konzistencije. Po potrebi dodajte još malo vode do željene konzistencije i dobri izmiješajte. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 4: Maska s gelom algi

U ovoj maski postajemo već lagani profesionalci i dodajemo tip sastojka koji ionako u maske dodaje kozmetička industrija. Gel crvenih algi daje iznimnu plastičnost i elastičnost maski i čini ju ugodnijom. Sam proizvod postaje stabilniji. Kako zbog gela ova maska bolje prianja za kožu, neće otpadati tijekom sušenja.

Sastojakg
Gel crvenih algi5
Zelena glina, ilitna30
Voda≈18

Suhom žličicom odvažite glinu u suhu staklenu čašicu od 250 mL. U zasebnu čašicu odvažite 15g vode i gel crvenih algi. Iznimno dobro izmiješajte gel algi u vodi da nabubri, sve dok otopina ne bude homogena. U njoj se ne smiju vidjeti komadići gela. Polako dodavajte otopinu gela u vodi do željene konzistencije. Najvjerojatnije ćete morati dodati još cca 5g vode, odnosno polako još dodajte vode do željene konzistencije. Zbog gela algi, dolazi do formiranja više grudica, pa obavezno dobro izmiješajte sve dok maska ne bude potpuno homogena. Ako treba, radite u tarioniku s poliranim dnom kako biste lakše izmiješali grudice. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 5: Uljna maska

Ako vas maska zateže i jako isušuje kožu, ovo će biti dobra varijanta. Dodatak biljnog ulja čini ovu masku kremastom i ugodnom i pogodna je za one koji imaju suhu ili mješovitu kožu.

Sastojakg
Biljno ulje marelice3
Zelena glina, ilitna30
Voda≈18

Suhom žličicom odvažite glinu u suhu staklenu čašicu od 250 mL. U zasebnu čašicu odvažite 15g vode. Polako dodavajte vodu u glinu i izmiješajte. Izvažite i dodajte biljno ulje i miješajte. Najvjerojatnije ćete morati dodati još nekoliko grama vode, odnosno polako još dodajte vode do željene konzistencije. Dobro izmiješajte nekoliko minuta da nastane stabilna suspenzija gline i ulja u vodi. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Maske od gline

Recept 6: Maska ružmarina i mirte

Fina i mirisna, prava blagodat za masniji i mješovit tip kože. Aktivne tvari, osim gline, bit će hidrolat ružmarina verbenona i eterično ulje mirte kemotip cineol. Masku ćemo stabilizirati gelom crvenih algi i time ju učiniti još ljekovitijom. Maska ima vrlo profinjen i snažan, osvježavajući miris. Igrajte se: možete napraviti inverziju hidrolata i eteričnog ulja – dodat ćete hidrolat mirte kemotip cineol i eterično ulje ružmarina kemotip verbenon.

Sastojakg
Gel crvenih algi5
Zelena glina, ilitna30
Hidrolat ružmarin verbenon≈18
Eterično ulje mirta cineol4 kapi

Suhom žličicom odvažite glinu u suhu staklenu čašicu od 250 mL. U zasebnu čašicu odvažite 15g hidrolata i gel crvenih algi. Iznimno dobro izmiješajte gel algi u vodi da nabubri, sve dok otopina ne bude homogena. U njoj se ne smiju vidjeti komadići gela. Polako dodavajte otopinu gela u vodi do željene konzistencije. Nakapajte eterično ulje mirte kemotip cineol. Najvjerojatnije ćete morati dodati još cca 5g hidrolata, odnosno polako još dodajte vode do željene konzistencije. Zbog gela algi, dolazi do formiranja više grudica, pa obavezno dobro izmiješajte sve dok maska ne bude potpuno homogena. Ako treba, radite u tarioniku s poliranim dnom kako biste lakše izmiješali grudice. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 7: Vulkanska maska s timijanom

Hidrolat timijana linalol, kao što ste vidjeli u tonicima, jedan je od mojih omiljenih hidrolata. Ugodnog mirisa finog čaja, vrlo nježan a dobar antiseptik. Snagu ove maske naglasit ćemo cink oksidom koji je isto dobar antiseptik. Nećemo raditi gel sustav, ali ćemo dodati malo ulja jojobe da ju ublažimo i pomognemo otapanje sebuma, a uvest ćemo i malu novotariju – AHA kiseline iz voća. One će dati maski dodatnu ulogu, osim maske za detoks, jer će maska biti i blagi kemijski piling, uz sam mehanički piling gline. Ako ih nemate, izostavite ih, pa se kasnije igrajte s njom. Za razliku od većine maski, ovo je blago kisela maska i idealna je kod akni.

Sastojakg
Jojoba2
AHA kiseline iz voća2.5
Cink-oksid5
Glina tip Vulcanus25
Hidrolat timijan linalol≈20

Suhom žličicom odvažite glinu i cink oksid u suhu staklenu čašicu od 250 mL. U zasebnu čašicu odvažite 15g hidrolata i AHA kiseline i dobro izmiješajte. Polako dodavajte otopinu AHA u vodi. Odvažite biljno ulje jojobe. Izmiješajte. Najvjerojatnije ćete morati dodati još nekoliko grama hidrolata, odnosno polako dodavajte do željene konzistencije. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 8: Maska od čajevca

Gotovo je nemoguće “pobjeći” od čajevca kod izrade maski za masnu kožu sklonu aknama. Napravit ćemo jako medicinsku masku odličnih svojstava čišćenja, isto tako medicinskog mirisa zbog čajevca i eukaliptusa dives kemotip piperiton.

Sastojakg
Gel crvenih algi5
Zelena glina, montmorilonit ili smjesa ilit/montmorilonit30
Hidrolat čajevac≈17
Eterično ulje čajevac4 kapi
Eterično ulje eukaliptus dives piperiton4 kapi

Suhom žličicom odvažite glinu u suhu staklenu čašicu od 250 mL. U zasebnu čašicu odvažite 15g hidrolata i gel crvenih algi. Iznimno dobro izmiješajte gel algi u vodi da nabubri, sve dok otopina ne bude homogena. U njoj se ne smiju vidjeti komadići gela. Polako dodavajte otopinu gela u vodi. Nakapajte eterična ulja. Najvjerojatnije ćete morati dodati još cca 5-7g hidrolata, odnosno polako još dodajte hidrolata do željene konzistencije. Zbog gela algi, dolazi do formiranja više grudica, pa obavezno dobro izmiješajte sve dok maska ne bude potpuno homogena. Ako treba, radite u tarioniku s poliranim dnom kako biste lakše izmiješali grudice. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 9: Detoks maska s limunom i đumbirom

Jedna od mojih omiljenih kombinacija, prava osvježavajuća poslastica za kožu ljeti i zimi, pogotovo ako odaberete vrlo kvalitetno eterično ulje đumbira. Najfinije eterično ulje đumbira dolazi nam s Madagaskara i ponekad ga zovu “plavi đumbir”. On ima više limunast miris koji jako podsjeća na miris svježeg soka đumbira. Sama maska može imati bezbroj varijacija na temu pa ćete se moći igrati koliko želite oko istog motiva. Osim predložene kombinacije eteričnog ulja đumbira i limuna, umjesto limuna možda ćete probati koristiti extrait originel limuna ili hidrolat kombave, umjesto eteričnog ulja đumbira možda ćete koristiti žličicu soka svježeg đumbira. Odabir je u potpunosti na vama. Za masku sam odabrao “detox” glinu Color clay Cydonia, ali ako vam nije dostupna “obična” zelena glina odradit će odlično svoju funkciju, da ne spominjem mogućnost korištenja zeolita. Hidrolat nerolija dat će plemenitost samom mirisu i djelovanju, ali ako preferirate čiste mirisne note, obična čista voda bit će odlično rješenje.

Sastojakg
Gel crvenih algi5
Glina Cydonia30
Hidrolat neroli ili obična voda≈18
Eterično ulje đumbir5 kapi
Eterično ulje usplođa limuna5 kapi

Suhom žličicom odvažite glinu u suhu staklenu čašicu od 250 mL. U zasebnu čašicu odvažite 15g hidrolata i gel crvenih algi. Iznimno dobro izmiješajte gel algi u vodi da nabubri, sve dok otopina ne bude homogena. U njoj se ne smiju vidjeti komadići gela. Polako dodavajte otopinu gela u vodi. Nakapajte eterična ulja. Najvjerojatnije ćete morati dodati još cca 5-7g hidrolata, odnosno polako još dodajte hidrolata do željene konzistencije. Zbog gela algi, dolazi do formiranja više grudica, pa obavezno dobro izmiješajte sve dok maska ne bude potpuno homogena. Ako treba, radite u tarioniku s poliranim dnom kako biste lakše izmiješali grudice. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 10: Maska od meda

Još jedna u nizu detoks maski, kombinacija tradicionalnih rješenja s medom i modernih izvedbi s drugim sastojcima. Masku ćemo oplemeniti dodatkom pravog meda i pomalo neobičnim sastojkom – COekstraktom nevena koji regenerira i smiruje kožu. Kako bismo naglasili prirodnu boju koja asocira na med, koristit ćemo kaolin koji je bijele boje, a neven će dati lijepu žutu boju. Dodatak jednog udjela gline Cedrus naglasit će ne samo boju već i detoks karakter ove maske. I, Zucker kommt zuletzt, hidrolat bušina će odraditi višestruki posao: osvježit će kožu i djelovati “anti-age”, a sam miris podsjeća na med. Dobar tek.

Pazite samo ako ste preosjetljivi ili alergični na med, tada ga izbjegavajte. Kako je razrijeđeni med odlična hranjiva podloga za mikroorganizme, pogotovo plijesni, držite masku obavezno u hladnjaku. Postoji mogućnost i da ju konzervirate Geogardom – trebat će ga 0,3-0,4 g na recepturu maske.

Najprije ćete pripremiti 10% neven COekstrakt u jojobi:

  • pripremite vodenu kupelj kao kod pripreme hidrolata
  • odvažite u čašicu 45g jojobe
  • prenesite 5g COekstrakta nevena u jojobu
  • stavite u vodenu kupelj da se ekstrakt nevena potpuno otopi u jojobi
  • prenesite u bočicu od 50mL, označite. Pripremljena otopina je stabilna koliko je stabilan sam COekstrakt nevena.
Sastojakg
10% neven CO 2  ekstrakt2
u jojobi
Med (po mogućnosti ružmarina, ali mogu i drugi)4
Glicerol4
Glina Cedrus10
Kaolin20
Hidrolat bušina≈22

Suhom žličicom odvažite glinu i kaolin u suhu staklenu čašicu od 250 mL. Izmiješajte obje gline da nastane homogeni prašak. U zasebnu čašicu odvažite 15g hidrolata, glicerol i med i dobro otopite. Polako dodavajte otopinu meda i glicerola u smjesu gline uz miješanje. Odvažite 10% neven COekstrakt u jojobi u masku. Miješajte. Najvjerojatnije ćete morati dodati još cca 3-6g hidrolata, odnosno polako još dodajte hidrolata do željene konzistencije. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 11: Čokoladna maska

Zašto ne bi bilo s guštom? Razne čokoladne maske već su godinama hit u kozmetičkim salonima, pa barem malo možete imati ovaj gušt u svom domu. Koristit ćemo glinu Cocoa koja je još jedan od silnih “detoksova”, ali iskreno ovdje ju koristim zbog kompatibilnosti boje. Bit će iznimno jednostavna i bez puno komplikacija. Igrajte se s varijacijama na temu: možete dodati malo (do 10%) biljnog ulja lješnjaka koji će naglasiti čokoladni karakter; možete dodati 4-5 kapi eteričnog ulja slatke naranče da dobijete “jaffa čokoladnu” masku. 2-3 grama praška cimeta i dobijete božičnu čaroliju. Najljepše je kad kuhanje i kozmetika postaju jedno. Kao već iskusni “maskaši”, recepturu slobodno modificirajte i uz gel algi. Čokolada sadrži teobromin koji stimulira metabolizam kože, a derivati fenil-etil amina su odgovorni za onu ovisnost o lijepom raspoloženju koje izaziva čokolada. I svakako pročitajte knjigu ili pogledajte film Čokolada.

Sastojakg
Glicerol4
Prah kakao10
Glina Cocoa20
Voda≈18

Suhom žličicom odvažite glinu i kako prah u suhu staklenu čašicu od 250 mL. Izmiješajte da nastane homogeni prašak. U zasebnu čašicu odvažite vodu i glicerol i otopite. Polako dodavajte otopinu u smjesu gline  i kakao praha, uz miješanje. Najvjerojatnije ćete morati dodati još cca 3-8g vode, odnosno polako još do željene konzistencije. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 12: Maska tri naranče

Što smo razdvojili, to ćemo spojiti. Iz gorke naranče dobivamo tri eterična ulja – cvijeta (neroli), lista (petit grain) i usplođa (gorka naranča). Od tuda i naziv “tri naranče” – spajamo tri različita lica naranče u jedno, baš kao što se i nalazi u biljci. Vrlo zamaman, parfemski miris glavna je karakteristika ove maske. Namijenit ćemo ju koži koja zahtijeva malo učvršćivanja, a vrlo je osjetljiva. Zbog boje i djelovanja, koristit ćemo smjesu glina Cydonia i Corylus. Možete se poigrati pa staviti u masku desetak kapi biljnog ulja pulpe pasjeg trna – ne samo da hrani kožu karotenoidima, već maski daje i crvenkasto-narančasti ton koji još više podsjeća na naranču.

Sastojakg
Glicerol4
Gel crvenih algi5
Glina Corylus10
Glina Cydonia20
Hidrolat neroli≈18
Eterično ulje petit grain gorke naranče3 kapi
Eterično ulje usplođa gorke naranče4 kapi

Suhom žličicom odvažite gline u suhu staklenu čašicu od 250 mL i izmiješajte da bude homogeno. U zasebnu čašicu odvažite 11g hidrolata, glicerol i gel crvenih algi. Iznimno dobro izmiješajte gel algi u vodi da nabubri, sve dok otopina ne bude homogena. U njoj se ne smiju vidjeti komadići gela. Polako dodavajte otopinu gela u vodi u glinu. Nakapajte eterična ulja. Najvjerojatnije ćete morati dodati još cca 5-7g hidrolata, odnosno polako još dodajte hidrolata do željene konzistencije. Zbog gela algi, dolazi do formiranja više grudica, pa obavezno dobro izmiješajte sve dok maska ne bude potpuno homogena. Ako treba, radite u tarioniku s poliranim dnom kako biste lakše izmiješali grudice. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Recept 13: Maska od ruže

Uvijek se nekako vratimo na kraljicu kozmetike, ali to je i logično. Napravit ćemo iznimno nježnu, snažnu detoks masku i prvi put ćemo koristiti zeolit. Ukoliko vam nije dostupan, jednostavno ćete se poigrati s drugim glinama. Napravit ćemo hranjivi, uljni tip maske pa će biti odlična upravo za suhu i osjetljivu kožu. Trudit ćemo se da budemo u skladu s cvijetom pa će maska biti od gline Rosa, a ulje će biti plod divlje ruže. Varijacije na temu su moguće u raznim pravcima, pa već sada imate dovoljno mašte i iskustva za gel sustav umjesto ulja, za druge tipove glina…

Sastojakg
Glicerol2
Biljno ulje ploda divlje ruže3
Zeolit10
Glina Rosa20
Hirolat ruže≈20

Suhom žličicom odvažite glinu i zeolit u suhu staklenu čašicu od 250 mL i izmiješajte da nastane homogeni prašak. U zasebnu čašicu odvažite 15g hidrolata i glicerol i dobro izmiješajte. Polako dodavajte hidrolat s glicerolom u glinu i izmiješajte. Odvažite biljno ulje i miješajte. Najvjerojatnije ćete morati dodati još nekoliko grama hidrolata, odnosno polako još dodajte vode do željene konzistencije. Dobro miješajte nekoliko minuta da nastane stabilna suspenzija gline i ulja u vodi. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 50g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku.

Maske s drugim sastojcima

Recept 14: Maska od bundeve

Na red je došlo i malo povrća. Tipična jesenska i zimska namirnica, od hrane za svinje postala je delicija koja više nije ni jeftina i uglavnom ju konzumira srednja i bogatija klasa. Bundeva je bogata karotenoidima (od tuda i njena boja), pa je prirodni anti-oksidativni faktor. Nećemo komplicirati priču – koristit ćemo samo glicerol, bundevu i kaolin da ugustimo sustav. Najljepše je od svega što istovremeno možete spravljati i ručak.

Ogulite i narežite na manje komade bundevu. Sortu možete odabrati prema svojim željama i tu nećemo biti sada izbirljivi. Kuhajte ju (bez soli naravno) i u malo vode. Voda mora biti čista. Kad je dovoljno mekana, izvadite komade bundeve i odvojite ih od vode. Sameljite štapnim mikserom i to dobro.

Uzmite oko 1-2 jušne žlice mljevene bundeve – procijenite koliko će vam biti dovoljno. Dodajte 1 čajnu žličicu glicerola i izmiješajte. Polako dodajte kaolin (pazite da ne stavite previše!) kako bi se sustav ugustio u pastu koja je dovoljno čvrsta za nanošenje na lice.

Naravno, ovu deliciju morate raditi uvijek svježu.

Recept 15: Maska od krastavaca

Samo naizgled ovdje nemamo što više naučiti. Idemo napraviti jednu modifikaciju klasične maske od krastavaca u ploškama, a koja je iznimno jednostavna i na tragu recepture maske od bundeve.

Ogulite krastavac, presjecite na pola i izvadite srž koja sadrži sjemenke. Nasijecite na komade i dobro sameljite štapnim mikserom. Ocijedite kroz cjedilo za čaj. Skupljenoj vodi (cca 10-20 grama) dodajte žličicu glicerola. Izmiješajte. Dodajte zelene gline da nastane ugodna maziva pasta, idealno da je montmorilonitna (ali nije uvjet).

Recept 16: Maska od spiruline

Obilje oligoelemenata i karotenoida glavni su aduti ove maske. Idealna je za kožu izloženu stresu i kao tonizirajuća maska. Razmišljao sam da dam nekoliko kompliciranijih varijanti, ali sam htio da ova maska bude što jednostavnija za pripravu kako bi malo popularizirali primjenu algi u maskama. Uzmite čajnu žličicu spiruline (ne na vrh) i čajnu žličicu gline Olea, ili neke druge gline (zelena montmorilonitna, primjerice). Dodajte pola žličice glicerola. Vrlo oprezno dodajte vodu ili hidrolat po želji dok ne nastane gusta pasta.

Recept 17: Maska od avokada

Kada dođemo do poglavlja o biljnim uljima, sjetit ćete se avokada. Ovaj zanimljivi plod lagano je masne teksture (jer sadrži biljno ulje), egzotičnog mirisa i okusa. Omekšava kožu jer osim ulja sadrži i fitosterole. Avokado ogulite i izvadite košticu. Blenderom ili na drugačiji način napravite od njega vrlo fini pire. Na tri žličice pirea dodajte žličicu kaolina i pola žličice glicerola i dobro izmiješajte. Ako je pregusto, dodajte vrlo oprezno malo vode dok ne nastane fina maziva pasta.

Maske za oblikovanje tijela

Imao sam prilike posjetiti salone koje nude vrlo skupe tretmane za skidanje viška kilograma koji koštaju preko 20 000 kuna mjesečno. U šali sam znao reći kako bih s takvim tretmanima sigurno smršavio jer više ne bih imao više novaca ni za koricu kruha mjesecima. Nije me šokirao koncept mršavljenja koji su često bili sasvim suvisli. Za te novce, žene bi dolazile par puta tjedno na višesatne tretmane mazanja, zagrijavanja, raznih maski . Do dana današnjeg nije mi jasno zašto bi netko plaćao da leži bez ikakvog trošenja kalorija. Za to vrijeme ležanja, jedna dobra šetnja skinula bi puno više kilograma.

Malo sam se nećkao, ali ipak ću prikazati nekoliko body wrap maski kojima je namjena oblikovanje tijela i celulit. Ipak, bit ću pošten i ponoviti: ništa od toga ako ne usvojimo osnovne zakone fizike – debljanje je čisti omjer unesene i potrošene energije. Više ću dati pažnje limfotoničnom djelovanju i poticanju metabolizma koji može biti mala pomoć kod ovih vječnih tegoba današnjice. Premda postoji gomilica skupih sastojaka, pokušat ću krizna vremena i malo skresati cijenu i odabrati, koliko je moguće, umjerenu cijenu sirovina.

Recept 18: Cedrov body wrap

Ovo će biti jedna simpatična kombinacija limfotoničnih eteričnih ulja himalajskog cedra i gline. Odabrat ćemo glinu Quercus koja završava u takvim tipovima proizvoda, ali ako vam nije dostupna slobodno koristite zelenu glinu. Kako se aplicira po tijelu (noge, stražnjice, trbuh – već prema željama) morat ćemo u pomoć pozvati gel crvenih algi koji će pojačati njeno prianjanje. Navest ću minimalističku recepturu, a vi ju uvijek lako “pojačate” sa sljedećim dodacima (a to će pojačano vas i koštati):

  • umjesto vode hidrolat atlaskog cedra i/ili borovice
  • zamijeniti 10% gline sa spirulinom
  • 10-20% vode zamijeniti glicerolnim ili vodenim ekstraktom fukusa (ako vam je dostupan)
Sastojakg
Eterično ulje borovice1
Eterično ulje cedra, himalajskog2
Gel crvenih algi20
Glina Quercus (ili zelena glina)110
Voda≈75

Suhom žličicom odvažite glinu u suhu staklenu čašicu od 500-800mL. U zasebnu čašicu odvažite 60g vode i gel crvenih algi. Iznimno dobro izmiješajte gel algi u vodi da nabubri, sve dok otopina ne bude homogena. U njoj se ne smiju vidjeti komadići gela. Polako dodavajte otopinu gela u vodi u glinu. Nakapajte eterična ulja. Oprezno dodavajte ostatak vode ili suvišak, do željene konzistencije. Zbog gela algi, dolazi do formiranja više grudica, pa obavezno dobro izmiješajte sve dok maska ne bude potpuno homogena. Ako treba, radite u tarioniku s poliranim dnom kako biste lakše izmiješali grudice. Spremite u staklenu ili plastičnu kutijicu od 200g i pazite da dobro zatvorite. Držite u hladnjaku. Nanosite u tanjem sloju i pustite da djeluje 20-30 minuta. Isperite tušem.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top