Recepti- pilinzi

Uljni pilinzi

Osnovni sastojci

Uljni pilinzi uglavnom se koriste za mješovit ili suhi tip kože, no to je samo sugestija a ne pravilo. Oni su fino mazivi jer se polako upijaju, lubrikantni utjecaj ulja sprječava iritaciju kože više nego gel. Kod nekih pilinga mnogi nakon primjene jednostavno fizički uklone čestice pilinga, te ostave sloj biljnog ulja koji će nahraniti kožu i time dobivati 2 u 1 tip proizvoda.

Biljna ulja nam tek predstoji detaljno upoznati u kozmetici. Ipak ovdje ćemo nabrojati neke od tipova biljnih ulja po tipovima kože. U pilinzima najčešće se koriste ulja za opću njegu kože, poput kokosa, kukuija, makadamije, marelice, badema, ali i jeftinijih ulja sezama ili suncokreta kako ne biste bankrotirali već na prvom pilingu. Odabir će ovisi o željenoj teksturi i moći upijanja. Ulje kukui, makadamija i kokos se upijaju iznimno brzo, dok se ulje badema ili sezama upijaju malo sporije. Što vam odgovara, odredit ćete sami na sebi. Za masnu i mješovitu kožu koriste se biljna ulja sjemenki grožđa, jangu, lješnjaka te voska jojobe (vosak jojobe u koncentracijama od 10-30%). Za suhu kožu odabrat ćete ulja koja se sporije upijaju i tipična su u njezi suhe kože: argan, maslinovo ulje, plod divlje ruže, pšenične klice i slična ulja koja ćemo u skorijoj budućnosti detaljnije naučiti.

Već sam spomenuo uporabu maslaca kokosa. On je dobar jer je na sobnoj temperaturi takve konzistencije da se vrlo lako izmiješa s abrazivom. Ipak, i maslac kokosa je ponekad kompliciran jer u ljeti, na sobnoj temperaturi zna biti tekuć. Drugi maslaci su malo složeniji. Shea maslac je pastozne konzistencije i premda se može izmiješati s abrazivom, pametno je u njega dodati 20-30% drugog biljnog ulja kako bi bio mekši, a opet zadržao konzistenciju maslaca. Kruti maslaci (kakao, sal, kokum, tukuma…) su najkompliciraniji. Naime, oni su toliko kruti da ih se vrlo teško može ručno izmiješati. Stoga ih se treba otopiti kako biste, kada se ponovo stvrdne, dobili bar za masažu i piling. I tu nastaje mali problem: ako želite napraviti mekaniji maslac, morat ćete dodati u njih biljno ulje (ovisno o maslacu 20-40%), ali ako onda umiješate manju količinu abraziva, on će jednostavno potonuti na dno bara i sam proizvod će biti vrlo neprofesionalan. Stoga će vam trebati strpljenje i morat ćete ga miješati dok ne nastane pasta pa tek onda dodati abraziv. Druga je varijanta odabir abraziva koji su lakši: praškovi biljaka, plodova poput maka i kave i koji neće toliko brzo sedimentirati. Postoji i mogućnost korištenja relativno većih količina abraziva, ali tada ovi barovi mogu postati i neugodni. Poanta maslaca je da imaju drugačiju teksturu i tope se na koži, ali i rado “zapinju” i piling nije toliko maziv. Ako mene pitate, najfiniji mi je kokosov ili malo rjeđe dobavljiv babasu maslac.Nemojte zaboraviti da sve macerate možete koristiti u pilinzima zbog svojeg ljekovitog djelovanja.

Odabir abraziva je jednostavan jer je većina abraziva kompatibilna s uljima, pa ćete ih odabrati po želji.

Dodaci u pilinzima

Jedan od prigovora biljnim uljima je njihova masnoća. I s tim se možemo poigrati. Ako biljnom ulju dodate 5-10% nekih od pojačivača apsorpcije, nakon uklanjanja čestica abraziva ostat će vam ugodan glatki sloj i biljno ulje će se brzo upiti. Kao što ćemo upoznati kod biljnih ulja, igra tekstura ulja je vrlo složena. Ponekad ćemo posegnuti za uljima koje se brzo upijaju (kukui, kokos), a ponekad ćemo odabrati dodati pojačivač apsorpcije. Pojačivače apsorpcije, kojih ima dosta, detaljnije ćemo upoznati kod biljnih ulja, ali ovdje ćemo spomenuti one koji su vam dostupni.

Cetiol V (INCI: DECYL OLEATE) ester je oelinske kiseline i alkohola dekanola i kemijski gledano je vosak (ester dugolančane masne kiseline i dugolančanog alkohola). 5-10% ovog spoja, koji je sazdan od gradivnih blokova izoliranih iz prirodnih sirovina, začas će napraviti uljni piling posve drugačijim. Isprobajte kako biste se pripremili za poglavlje o uljima, a tome ćemo se detaljnije poigrati teksturama.

Skvalan (INCI: SQUALANE) je ugljikovodik koji je prirodno prisutan u nekim biljnim uljima i o tome možete naći informaciju u poglavlju o biljnim uljima. Dodaje ga se također 5-10%. Kod masne i mješovite kože pametnije je odabrati Cetiol V, a kod suhe kože skvalan ili Cetiol V.

Treći emolijens i pojačivač apsorpcije je Cetiol RLF (na Aromazone naziva Caprylis, INCI: CAPRYLYL CAPRYLATE/CAPRATE) koji se dobiva frakcionacijom ulja kokosa i vrlo brzo penetrira u kožu. Upoznat ćemo ga detaljnije kod uljnih pripravaka. Dodaje ga se od 10-50%, ovisno o željenom svojstvu penetracije.

Uljnim pilinzima možete dodati druge ljekovite tvari:

 • CO2 ekstrakte nevena, kamilice ili arnike (brđanke) dodajemo zbog protuupalnog ili ljekovitog djelovanja. Obično ih se dodaje 0,2-0,5% u konačni proizvod. COekstrakt ružmarina dodajemo kao antioksidans ako je potrebno (za pilinge koje ćete potrošiti u mjesec dana to nije potrebno). O njegovoj uporabi pročitajte u poglavlju o maceratima.
 • glicerol se ne miješa i ne topi s uljima, ali ćete ga možda dodati u pilinge s većom količinom abraziva, primjerice u pilinge mljevenih biljaka ili žitarica. U tim pilinzima glicerol će se dispergirati u ulju zajedno s česticama abraziva. Glicerol je humektans i o tome čitajte više kod tonika.
 • eterična ulja se dodaju iz dva razloga: prvo je djelovanje, a drugi je korekcija mirisa. I njih ćemo detaljnije naučiti kod biljnih ulja. Ovdje ćemo se limitirati na pravu lavandu, palmarosu, sjemenke mrkve, ulja citrusa, ružmarin verbenon, čajevac i druga već široko poznata ulja. Eterična ulja rjeđe dodajemo u abrazive od biljnih dijelova koja imaju svoj miris (lavanda, kamilica, stolisnik…), a češće u pilinge biljnih abraziva bez mirisa (bambus, preslica…).

Kemijski pilinzi ne dodaju se u uljne pilinge.

Krenimo sada s receptima nekih od pilinga. Imajte na umu da su recepti samo vodilje i vrlo vjerojatno ćete vrlo brzo krenuti svojim istraživanjima.

Recept 1: Sunčani piling

Dolazi nam ravno iz kuhinje s malo kozmetičkih sastojaka koji kulinarsku tradiciju pretvara u malo luksuza.

Odvažite 30 grama kukuruznog griza. Odaberite kukuruzni griz lijepih čestica, vrlo često su te čestice dosta grube i oštre. Preferiram upravo pravi griz, a “instant” varijante obično imaju finije čestice. Odvažite 15 g macerata nevena u bademu, marelici ili nekom drugom tekućem ulju i 5g glicerola. Nakapajte 2 kapi eteričnog ulja smilja i 4 kapi eteričnog ulja slatke naranče. Dobro pomiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Za to vrijeme griz će “popiti” dio ulja i malo omekšati. S obzirom da se razlikuju strukture griza, po potrebi dodajte još macerata nevena do željene konzistencije, ovisno o tome volite li više tekući piling. Ponovo dobro izmiješajte. Potrošite u roku tjedan dana.

Kombinacija žutog kukuruznog griza i žutog macerata nevena daje osvježavajuću žutu boju, a miris smo uskladili s bojom: smilje (slavno “anti age” ulje) i naranča rade prelijep i pomalo egzotični buket.

Varijante ovog pilinga su bezbrojne – bez eteričnog ulja, s drugim eteričnim uljima, druga biljna ulja… Ako vam se tako više sviđa, slobodno izbacite glicerol koji, premda vlaži kožu, daje malo ljepljivu strukturu pilinga. Asketska varijanta ovog pilinga sastoji se samo od ulja i kukuruznog griza. Premda pomalo grub, koristi se i za lice i za tijelo.Recept 2: Tri pilinga, tri teksture

Svrha ovog pilinga, varijacije na temu sunčanog pilinga, je da nas nauči na različitost tekstura ovisno o suptilnim promjenama u matriksu, a ne promjeni abraziva.

Odvažite 30 grama pšeničnog griza u tri različite posudice.

 • U jednu odvažite 15-20 grama biljnog ulja argana.
 • U drugu odvažite 15-20 grama biljnog ulja kukuija.
 • U treću odvažite 15-20 grama biljnog ulja argana i 2 grama Cetiola V.

Dobro izmiješajte. Gustoću eventualno korigirajte s dodatkom još biljnog ulja ako je potrebno.

Usporedite teksture tijekom nanošenja, a nakon što ste mehanički odstranili čestice griza, usporedite osjećaj na koži (masni film, osjećaj mekoće kože) odmah nakon skidanja, nakon 10 minuta i nakon sat vremena. Ovo je odlična uvertira za odabir svoje omiljene varijante masnog matriksa.

Recept 3: Dalmatinski piling

Isključivo sastojci iz lokalnog podneblja: maslina, ružmarin i kadulja, vrlo jednostavno i nimalo skupo. Prednost pilinga sa soli, ako nije gruba, je finija struktura u odnosu na kukuruzni ili pšenični griz. Pametno je ipak isprati ovaj piling vodom ili tušem nakon aplikacije, kako biste uklonili sol s površine lica i tijela.

Odvažite 40 grama sitne morske soli i dodajte 12 grama maslinovog ulja. Preferiram gorka, smaragdno zelena maslinova ulja. Pazite da ne dodajete vodu i glicerol! Kapnite 3 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotipa verbenon i 3 kapi eteričnog ulja kadulje. Dobro izmiješajte. Ako treba korigirajte gustoću s dodatkom maslinovog ulja. Piling je stabilan više mjeseci i na sobnoj temperaturi. Napravili smo malu “prevaru” i dodali korzikanski a ne dalmatinski kemotip ružmarina. Ovaj piling je pravo “domaće” osvježenje za lice ugodne teksture.

Prisustvo eteričnih ulja ružmarina verbenona i kadulje djeluje povoljno na masni i mješoviti tip kože, a njihove koncentracije su niske kako ne bismo previše iritirali kožu. Zamjena maslinovog ulja s uljem sjemenki grožđa ili janguom je odlična ideja za ovakav tip kože.

Recept 4: Himalajski piling I

Malo egzota ne škodi, zar ne? Himalajska sol je iz nepoznatog razloga bila na udaru naše birokracije nekoliko godina jer nije jodirana, ali je ipak konačno dostupna. Dolazi u različitim finoćama, pa odaberite najsitniju moguću.

Odvažite 40 grama sitne himalajske soli i dodajte 12 grama bademovog ulja.  Pazite da ne dodajete vodu i glicerol! Kapnite 2 kapi eteričnog ulja sjemenki mrkve i 4-5 kapi eteričnog ulja palmarose. Najfinije ulje sjemenki mrkve je dobiveno iz divlje mrkve, pa odaberite ono koje je superiornog mirisa. Osobno najviše volim Florihanino sjeme mrkve. Dobro izmiješajte. Ako treba korigirajte gustoću dodatkom ulja. Piling je stabilan više mjeseci i na sobnoj temperaturi.

Dobit ćete vrlo dopadljiv piling roza boje i arhaičnog pudrastog mirisa s početka XX. stoljeća, a sve u ime njege kože. Ovo je idealan piling i za osjetljiviju kožu jer su čestice najfinije himalajske soli vrlo fine. Poigrajte se. Dodatak macerata kantariona iznimno naglasi roza-crvenu boju soli i daje protuupalni karakter, ali nauštrb mirisa.

Recept 5: Himalajski piling II (by Dubravka Gabrić)

Slasna kombinacija “tri naranče”, tema koju ćemo susretati više puta s razlogom jer je pravi raj za nos. Odvažite 40 grama sitne himalajske soli i dodajte 12 grama ulja sjemenki marelice.  Pazite da ne dodajete vodu i glicerol! Kapnite 2 kapi eteričnog ulja nerolija, 3 kapi gorke naranče i 4 kapi slatke naranče. Dobro izmiješajte. Ako treba korigirajte gustoću dodatkom ulja. Piling je stabilan više mjeseci i na sobnoj temperaturi.Recept 6: Kokosov poljubac i igra tekstura abraziva

Sada ćemo se poigrati s teksturama abraziva kako biste dobro procijenili u uljnom matriksu koliko je abraziv bitan.

U mali keramički polirani tarionik (ne plastični jer ćete ga ogrebati) ili metalnu patenu odvažite 45g kokosa. Napravit ćete nekoliko kombinacija:

 • 5g tvrdog pilinga koštica marelice veličine čestica 0,2 ili 0,5 mm
 • 5g fino mljevenog badema
 • 5g mljevenih slatkih naranči veličine čestica 0,5 mm
 • 2,5g vlaknastog bambusa ili finog lufa pilinga (0,03 ili 0,2 mm)
 • 5g pilinga izdanaka bambusa bogatog silicijem

Dobro izmiješajte da nastane homogena masa. Bit će jednostavno jer je kokos vrlo podatan. Pazite samo da nije tekuć. Usporedite teksture koja je vrlo različita i sami opišite što vam je dobro. S pilingom bambusa već ste zašli u svijet mikrodermoabrazije “kod kuće”. Svi su nastali pilinzi vrlo stabilni.

U biti, na ovaj način možete si igrati do kraja života kako biste upoznali teksture. Kada ste ih jednom upoznali, počnite kombinirati dva abraziva, primjerice: 2,5g mljevenih naranči i 2,5g pilinga koštica marelice.

Recept 7: Piling kamilice

Odvažite 10g cvjetova kamilice. Ako je potrebno, očistite biljni materijal od zaostalih stabljika. Dobro sameljite u rebrastom tarioniku ili još bolje u električnom mlinu za kavu dok ne dobijete praškasti materijal. Po potrebi prosijte materijal na grublje sito kako biste uklonili veće čestice ili ih ručno uklonite.

Dodajte cca 30 grama biljnog ulja poput badema i 10g glicerola. Dobro izmiješajte. Po potrebi, do željene konzistencije dodajte biljnog ulja (materijal mora biti namočen, a ne plivati u ulju). Isprobajte. Glicerol je koristan jer piling bude ljepljiviji, no nije nužan. Ovo je nježan piling koji umiruje kožu, osim, naravno, ljudima koji su alergični na kamilicu.

Recept 8: Piling vanilije i lavande

Bila bi apsolutna nepravda ne spomenuti cvjetiće lavande kao piling jer su ugodne vlaknaste strukture i mirisa kojeg ne treba opisivati. U maceratu vanilije odaju gotovo kulinarsku raskoš kozmetike. Idealni su za osjetljivu kožu.

Odvažite 5g cvjetića lavande. Idealno je da imate pravu lavandu a ne lavandin, ako vam je dostupan. Dodajte cca 50g macerata vanilije. Cvjetići lavande moraju biti potopljeni u dosta ulja. Ne koristite odmah – ostavite kroz 3-5 dana da cvjetići omekšaju u vodi i da nastane fin dvostruki macerat. Nakon toga ga koristite. Naravno, ako želite, slobodno probajte razliku pilinga koji je netom spravljen i onog koji je malo omekšao, pa odaberite svog ljubimca.

Recept 9: Luksuzni trio piling (by Dubravka Gabrić)

Odvaži po 5g CO2 biljnih ulja sjemenki maline, crnog ribiza i jagode. Izmiješaj. Dodaj 30g sjemenki jagode i izmiješaj. Ova kombinacija je skupa, ali ima jednu prednost: kada uklonite sjemenke jagode što je jednostavno, ostavit ćete ulje da djeluje kao serum.

Recept 10: Uljni piling za stopala

Lice, lice, lice… malo tijela. A stopala? Naravno da za njegom stopala posežete, ali možda malo premalo. Koristit ćemo mineralne abrazive koji su odlični piling, na žalost često su nedostupni pa ću dati nekoliko mogućih varijanti. Odlučio sam se za biljno ulje ricinusa koje ima višestruku funkciju. Vrlo je viskozno i ljepljivo pa čestice pilinga ne tonu i dobro prianjaju za kožu. Ricinus dobro i čisti “višak” gljivica sa stopala.

Odvažite 20 grama riolita veličine 0,2 mm ili soli. Dodajte 20 grama ulja ricinusa i izmiješajte. Kako ne biste radili piling dlanova više nego stopala, po potrebi stavite rukavice. Utrljajte i izmasirajte stopala kroz nekoliko minuta, zadržavajući se na dijelovima gdje je koža tvrđa. U međuvremenu pripremiti lavor s toplom vodom. Nakon pilinga staviti stopala u vodu (ne brisati prije toga) i držati 10-15 minuta kako bi topla voda, zajedno s ricinusom, omekšala stopala. Raditi do 2x tjedno.Recept 11: Piling Muscovado (by Dubravka Gabrić)

Kada fini šećer postane luksuzni sastojak, dobijemo raj za sva čula, čak i okusa. Odaberite tamni fini šećer Muscovado koji miriši na karamelu i trsku i ugodno prianja uz tijelo. Odvažite 40g Muscovado šećera, 15g macerata vanilije i 6-8 kapi eteričnog ulja limuna. Dobro izmiješajte. Nanositi na vlažnu kožu i blago umasirati. Vlažna koža će otopiti manji dio šećera, a tim efektom pojačavate vlaženje kože. Usporedite s teksturom soli i odaberite svog miljenika.

Recept 12: Piling za mješovitu i masnu kožu tijela (by Dubravka Gabrić)

Sve je u znaku orašida: i abraziv ljuski oraha, i brazilski orah, makadamija, lješnjak… Energični piling s egzotičnim mirisom limuna i đumbira. Odvažite 30g abraziva oraha, 5g biljnog ulja makadamije, 2g brazilskog oraha, 8g lješnjaka te 5g kaprilnih triglicerida (na Aromazone Capryilis, trgovački naziv Cetiol RLF9). Nakapajte 8 kapi limuna i 3-4 kapi eteričnog ulja đumbira. Iznimno kvalitetno ulje eteričnog ulja đumbira dolazi nam s Madagaskara gdje raste poseban kemotip čije eterično ulje ima miris svježeg soka đumbira. Rijetko se nađe, ali u ovoj sezoni ga ima Florihana. Upravo mi je madagaskarsko ulje dalje omiljenije od onog s Sri Lanke.

Ako nemate brazilski orah, nadomjestite ga makadamijom. Ako nemate Caprylis, može se zamijeniti Cetiolom V, ali tekstura nije ista.

Gel pilinzi

Osnovni sastojci

Ima puno prednosti u slaganju redova znanja. Stoga se kod gel pilinga samo trebamo prisjetiti recepata za gelove. Već sam rekao kako mi je najbolji piling za lice gel crvenih algi jer je sklizak, sporije se suši i ugodan je za kožu, a uz sve je i vrlo “eko”, za razliku od gela karbopola.

Sjetimo se najprije dvije varijante gela crvenih algi:

Varijanta 1 – rjeđi gel

Trebat će vam:

Sastojakg/%
Glicerol5
Aloe vera 10:110
Gel crvenih algi40
Hidrolat arnike (brđanke)45

Odvažite u čašu za miješanje gel crvenih algi, glicerol i hidrolat. Sačekajte i ne stavljajte još aloe veru! Dobro izmiješajte dok ne nastane homogeni gel. Tada dodajte aloe vera 10:1. Dobro izmiješajte.

Ovaj gel je rjeđe konzistencije, ali vrlo ugodan za kožu. Izaziva tek vrlo blagi osjećaj zatezanja kože. Najčešće se puni u tube.

Gel algi je sam konzerviran prirodnim konzervansom pa se i teže kvari. Svejedno, držite ga na hladnom.

Varijanta 2 – gušći gel

Sastojakg/%
Hidrolat arnike (brđanke)5
Aloe vera 10:110
Glicerol20
Gel crvenih algi65

Spravite gel na identičan način kao kod varijante 1. Zbog veće koncentracije glicerola, ovaj gel je i prozirniji, a zbog većeg udjela gela algi (s 40% na 65%), on je i gušći (viskozniji).

Aloe vera 10:1 nije nužni sastojak kod pilinga, možete ga slobodno zamijeniti hidrolatom. Malo ćete i uštedjeti.

Kada jednim imate gotovi gel, jednostavno ćete odvagati kompatibilno abrazivno sredstvo kojeg se dodaje po željenom intenzitetu pilinga. Obično ga se dodaje 2-10%. Stoga je priprava ovakvih pilinga doista jednostavna.

Recept 13: Kraljevski piling (by Dubravka Gabrić)

Već opisana ugodna tekstura gela crvenih algi, začinjena hidrolatom ili, još bolje, esencijalnom vodom nerolija. Alantoin će umiriti kožu, a Dubravka je iz rukava izvukla našeg omiljenog aduta: EPS ekstrakt maćuhice, pa ovim započinjemo i malu šetnju s kombinacijom fitoterapije u kozmetici koju ćemo sretati puno i u emulzijskim sustavima. Maćuhica njeguje, odlična je za sve tipove kože, od osjetljive do masne kože sklone aknama.

Sastojak%
alantoin0,2
koštice marelice veličina čestica 0,3-0,5 mm3
hidrolat ili esencijalna vodi neroli11,8
glicerol10
EPS ekstrakt divlje maćuhice10
gel crvenih algi65

Odvaži sve sastojke osim koštica marelice. Dobro izmiješaj da nastane homogeni gel koji je blago mutan. Odvaži sjemenke marelice i dodaj, te izmiješaj. Piling je stabilan više mjeseci.

Igrajte se koliko želite na ovu temu, s više ili manje abraziva, ili s nekim drugim kombinacijama. Nemate li EPS, zamijenite ga glicerolom.

Recept 14: Najfiniji piling na svijetu

Ponekad se isplati biti pretenciozan. Najfiniji je iz više razloga. Prvo: vrlo su fine čestice, pa tu je piling za sve one koji se žale kako im piling samo “dere” kožu. Drugo: ne samo da ima hidrolat ruže ili esencijalnu vodu ruže, već sadrži EPS ružičastog žednjaka koji svojim mirisom koji podsjeća na ružu i stimulativnim djelovanjem osvaja najnepovjerljivija srca. Kako bi sve bilo jako “profi”, uveo sam dvije razine granulacije abraziva, ali opet iznimno fine.

Sastojak%
alantoin0,2
piling naranče, čestice manje od 0,5 mm5
piling izdanaka bambusa bogatog silicijem5
hidrolat ili esencijalna voda ruže14,8
EPS ekstrakt ružičastog žednjaka10
gel crvenih algi65

Odvaži sve sastojke osim abraziva. Dobro izmiješaj da nastane homogeni gel koji je blago mutan. Odvaži abrazive i dodaj, te dobro izmiješaj. Piling je stabilan više mjeseci.

Naravno, ako preferirate grublje pilinge (ovaj je doista jako “diskretan”), slobodni ste zamijeniti abraziv.

Recept 15: Duo & duo

Neobičan naziv, ali ovdje je vrijeme da naučimo duo broj jedan: kombinacija kemijskog i mehaničkog pilinga. Duo broj dva je kombinacija dva abraziva različitih granulacija – jedna za grubi piling, a druga za fini piling. Ovime se približavate najprofesionalnijim pilinzima.

Sastojak%
alantoin0,2
piling naranče, čestice manje od 0,5 mm5
koštice marelice veličina čestica 0,3-0,5 mm3
hidrolat ružmarin verbenon11,8
AHA kiseline iz voća15
gel crvenih algi65

Odvaži sve sastojke osim abraziva. Dobro izmiješaj da nastane homogeni gel koji je blago mutan. Odvaži abrazive i dodaj, te dobro izmiješaj. Piling je stabilan više mjeseci. Nanosi se na čisto lice i ostavi da se osuši kroz 15-20 minuta. Tijekom tog vremena AHA kiseline penetriraju u kožu i vrše kemijski piling. Potom namočite lice vodom i istrljajte rukama kako bi abrazivi odradili svoj posao.

Igrajte se i s drugim abrazivima ali razmišljajte o kemiji: ako stavite, primjerice, pijesak Bora-Bora koji je karbonat, nastat će kemijska reakcija s AHA kiselinama i piling će se napjeniti.

Recept 16: Čokoladna kava

Vrijeme je sada za sasvim obične sastojke. Za stimulaciju metabolizma kože, ali i čistog “gušta” napravit ćemo fini piling od kave u ksantanskom gelu. Ništa novog, već viđena tema, ali u cilju pojačanja pilinga diskretno ćemo dotaknuti temu tenzida, sredstava za pjenjenje, i odabrat ćemo saponine juke o kojima ćemo detaljnije učiti kod gelova za tuširanje. Piling je mirisa kave te saponina juke koji imaju malo zagoreni, čokoladno-karamel miris koji je vrlo intrigantan. Po potrebi i želji, a i prema imovinskom stanju, dodajte i prirodnu aromu karamele s Aromazone (oko 2%).

Sastojak%
ksantan0,6
saponini juke10
mljevena kava15
glicerol20
voda54,4

Odvaži ksantan i glicerol. Dobro istrljaj. Dodaj vodu izmiješaj i pusti da izbubri. Dodaj saponine juke i izmiješaj. Dodaj kavu, izmiješaj i koristi svježe.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top