Shorea robusta Roth, Dipterocarpaceae
INCI: SHOREA ROBUSTA SEED BUTTER
Namjena: balzami za usnice i tijelo, emulzijski sustavi, maslaci za masažu
Cijena: relativno jeftino ulje
Tajna ljekovitosti: nezasićene masne kiseline
Moja opaska: ne ističe se ni po čemu, ali je neutralan maslac poput manga
Oralna uporaba: prehrambeno ulje, kod nas vrlo rijetko.
Biljka sal (sakhua, shala) dolazi nam iz područja južne i jugoistočne Azije. Ima više primjena, a najzanimljivija je rezina (smola) koja se dobiva zarezivanjem drveta. Ona se koristi kao i tamjan ili mira, u religijskim obredima te za fumigaciju (čišćenje dimom) prostora. U ajurvedi se koristila za zacjeljivanje kože i postoji nekoliko studija koje potvrđuju ovo djelovanje. Relativno davno su ljudi počeli koristiti sal maslac iz plodova biljke, koji se stoljećima upotrebljavao i kao sredstvo za lampe i svjetiljke. Kao i mango, sal je neutralan maslac, bijele boje i bez mirisa. Sadrži relativne jednake omjere oleinske i stearinske kiseline. Relativno se brzo upija, a daje ugodno mazive maslace i kreme. Stoga je idealan maslac za masaže, pogotovo u smjesama s drugim biljnim uljima. Kao i svi maslaci, koristi se za njegu usana, te za njegu suhe i mješovite kože te za balzame i emulzijske sustave namijenjene njezi stopala i ruku.
Sadrži relativno veliki udio neosapunjive frakcije, do 15g/kg, te zavidnu razinu sterola. Objavljene razine se jako razlikuje od autora do autora, od 3 – 10.5 g/kg. Među njima prevladava β-sitosterol, te cikloartenol, od 1,2 – 4,9 g/kg. Oni daju dodatni zaštitnu ulogu i dobru penetraciju u kožu. Sal je odličan primjer za učenje primjene maslaca: ako je nekome kokos dobar ali ne štiti dovoljno suhu kožu, tada se isplati probati sa salom, koji ima više masnih kiselina od 16 atoma i više oleinske kiseline, te više sterola.
Opet, kao i mnogi maslaci nije posebno hranjiv, već uglavnom zaštitni, stoga se često miješa s hranjivijim biljnim uljima koja će još više nahraniti kožu.
Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike | |
---|---|
Organoleptičke karakteristike | Blijedo žuta krutina diskretnog mirisa. |
Slobodne masne kiseline (%) | najviše 0.5 |
Peroksidni broj mEq O2/Kg | najviše 5.0 |
Jodni broj | 34 - 43 |
Saponifikacijski broj | 178 - 192 |
Točka taljenja | 34 - 38 °C |
Udio masnih kiselina (%) | |
C16:0 palmitinska kiselina | 4.0 - 7.5 |
C18:0 stearinska kiselina | 41.0 - 47.1 |
C18:1 oleinska kiselina | 28.4 - 43.0 |
C18:2 linolna kiselina | najviše 4.0 |
C20:0 arahidična kiselina | 3.0 - 9.0 |
*temeljem referenci i proizvođača. Odstupanja su moguća.
Korisne reference
- Chemical composition of sal fruit (Shorea robusta). Panda NC, Pradhan SC. Indian Vet J. 1967 Jan;44(1):62-4
- Analysis of sterol and other components present in unsaponifiable matters of mahua, sal and mango kernel oil. Dhara R, Bhattacharyya DK, Ghosh M. J Oleo Sci. 2010;59(4):169-76.
- Effect of co-fractionation technique in the preparation of palm oil and sal fat based cocoa butterequivalent. Md Ali AR. Int J Food Sci Nutr. 1996 Jan;47(1):15-22.