Sal

sal

Shorea robusta Roth, Dipterocarpaceae

INCI: SHOREA ROBUSTA SEED BUTTER

Namjena: balzami za usnice i tijelo, emulzijski sustavi, maslaci za masažu

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: nezasićene masne kiseline

Moja opaska: ne ističe se ni po čemu, ali je neutralan maslac poput manga

Oralna uporaba: prehrambeno ulje, kod nas vrlo rijetko.

Biljka sal (sakhua, shala) dolazi nam iz područja južne i jugoistočne Azije. Ima više primjena, a najzanimljivija je rezina (smola) koja se dobiva zarezivanjem drveta. Ona se koristi kao i tamjan ili mira, u religijskim obredima te za fumigaciju (čišćenje dimom) prostora. U ajurvedi se koristila za zacjeljivanje kože i postoji nekoliko studija koje potvrđuju ovo djelovanje. Relativno davno su ljudi počeli koristiti sal maslac iz plodova biljke, koji se stoljećima upotrebljavao i kao sredstvo za lampe i svjetiljke. Kao i mango, sal je neutralan maslac, bijele boje i bez mirisa. Sadrži relativne jednake omjere oleinske i stearinske kiseline. Relativno se brzo upija, a daje ugodno mazive maslace i kreme. Stoga je idealan maslac za masaže, pogotovo u smjesama s drugim biljnim uljima. Kao i svi maslaci, koristi se za njegu usana, te za njegu suhe i mješovite kože te za balzame i emulzijske sustave namijenjene njezi stopala i ruku.

Sadrži relativno veliki udio neosapunjive frakcije, do 15g/kg, te zavidnu razinu sterola. Objavljene razine se jako razlikuje od autora do autora, od 3 – 10.5 g/kg. Među njima prevladava β-sitosterol, te cikloartenol, od 1,2 – 4,9 g/kg. Oni daju dodatni zaštitnu ulogu i dobru penetraciju u kožu. Sal je odličan primjer za učenje primjene maslaca: ako je nekome kokos dobar ali ne štiti dovoljno suhu kožu, tada se isplati probati sa salom, koji ima više masnih kiselina od 16 atoma i više oleinske kiseline, te više sterola.

Opet, kao i mnogi maslaci nije posebno hranjiv, već uglavnom zaštitni, stoga se često miješa s hranjivijim biljnim uljima koja će još više nahraniti kožu.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBlijedo žuta krutina diskretnog mirisa.
Slobodne masne kiseline (%)najviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  5.0
Jodni broj34 - 43
Saponifikacijski broj178 - 192
Točka taljenja34 - 38 °C
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina4.0 - 7.5
C18:0 stearinska kiselina41.0  - 47.1
C18:1 oleinska kiselina28.4  - 43.0
C18:2 linolna kiselinanajviše 4.0
C20:0 arahidična kiselina3.0 - 9.0

*temeljem referenci i proizvođača. Odstupanja su moguća.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.