Sezam

sezam

Sesamum indicum L., Pedaliaceae

INCI: SESAMUM INDICUM SEED OIL

Namjena: univerzalno ulje za masažu i njegu, kreme, pakunzi, sapuni

Cijena: vrlo jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: linolna kiselina, fenolni spojevi i lignani

Moja opaska: ako je jeftino, ne znači da nije dragocjeno. Stabilno, ugodno, daje lijepe kreme, idealno za igranje. Ayurveda s razlogom cijeni sezamovo ulje.

Kad sam bio student, na tržištu su se pojavili sezamovi štapići iz Turske, što se pokazalo kao najgora napast jer tjera na grickanje. Pretpostavljam da nisam jedini koji voli i miris i okus sezama. I nikada mi nije bilo jasno zašto se Sesame street zove baš tako. Masaže toplim sezamovim uljem? Definitivno za probati. Poput dobre vijesti se već pročulo o jutarnjem ispiranju usta sezamovim uljem da pomogne iščistiti organizam, drevnog običaja koji nam je došao iz Indije. Sezamovo ulje vam može biti dobar pratilac u kuhinji kao osnovno ulje, poput suncokretovog. I, naravno, u kozmetici. Sezam nas uči da nisu samo skupa ulja posebno ljekovita već i da se od relativno jeftinog ulja može spraviti hranjivi pripravak za kožu. Sezamovo je ulje stabilno, u sebi sadrži prirodne antioksidanse pa je stoga dobro ulje za početnike kad se upuste u spravljanje krema. Lako se emulgira, a neće mu se ništa desiti čak i ako se pregrije dok još nespretnim rukama balansirate između ugrijane vodene i masne faze.

Namjena sezama je opća njega raznih tipova kože, jer se optimalno upija. Ugodan je u masažama, a posjeduje i slab, ali zamjetan zaštitni UV faktor, stoga se dodaje u kozmetiku za sunčanje, zajedno sa sličnim uljima (shea maslac, čileanski lješnjak). Kaže se da je sezam indijsko maslinovo ulje, ali ne po sličnosti okusa ili sastava, već prema narodnoj upotrebi. Stoga se koristi za spravljanje macerata ljekovitih biljaka (neven, kantarion), jer je otporan na oksidaciju (teško “užegne”). Sezam je idealno ulje za igranje u domaćoj kozmetici, a čak i ako vam se ne dopadne kao kozmetičko ulje, uvijek ga lako – pojedete. Više ili manje izražen miris sezama nekima se dopada a nekima ne. Ovisi. No, lako se prekrije eteričnim uljima. Pazite da ne koristite ulje prženog sezama, koji je začin u kineskoj i indijskoj kuhinji. Srećom, intenzivan miris ulja prženog sezama odvratit će i najneiskusnije od njegove uporabe u kozmetici.

Budite oprezni jedino s ljudima koji su alergični na sezam. Oni ne smiju koristiti niti njegovo ulje, čak niti u kozmetici.

Sezamovo ulje sadrži jednak udio oleinske i linolne kiseline što znači da je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži fenolske spojeve (sezamol) i lignane (sezamin, sezamolin). Premda ih u ulju ima manje od 0,2% oni su dobri antioksidansi i, osim što čuvaju ulje od kvarenja, djeluju ljekovito i na kožu. Ulje sezama ovisno o podrijetlu ima vrlo raznolik raspon vitamin E molekula: α-tokoferola od 2,4-360 mg/kg, β-tokoferola od 2,8-8 mg/kg, γ-tokoferola, koji je dominantni tokoferol, ima od 160-570 mg/kg, dok δ-tokoferola ima od 1,7-130 mg/kg. β-sitosterol, kampesterol i ∆5-avenasterol su glavni steroli u sezamovom ulju. Za ljekovit učinak sezomovog ulja najvjerojatnije su odgovorne molekule vitamina E te fenolski spojevi i lignani.

sezamovi spojevi

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje blijedo žute do žute boje, karakterstičnog mirisa i okusa neprženih sjemenki sezama.
Relativna gustoća0.915 – 0.925
Indeks loma svjetla na 20 °C1.472 – 1.475
Optička rotacija (°)3.5 – 6.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 3.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 10.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina7.9 - 12.0
C16:1 palitoleinska kiselinanajviše 0.2
C18:0 stearinska kiselina4.5 - 6.7
C18:0 oleinska kiselina34.4 - 45.5
C18:2 linolna kiselina36.9 - 47.9
C18:3 α-linolenska kiselina0.2 - 1.0
C20:0 arahidična kiselina0.3 - 0.7
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 0.3

*Codex Alimentarius

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top