Shea (karité)

Marco Schmidt [1], CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons
Marco Schmidt [1], CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschky = Vitellaria paradoxa Gaertn. Sapotaceae

INCI: BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER

Namjena: balzami za usnice i tijelo, emulzijski sustavi, maslaci za masažu, njega jako suhe kože i kože atopičara

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: esteri cimetne kiseline, masne kiseline

Moja opaska: meni najdraži maslac i općenito jedna od mojih omiljenih sirovina kozmetike, prije svega zbog ljekovitosti i široke primjene u kozmetici. Jedan od prvih sastojaka koje morate kupiti.

Oralna uporaba: jestiv je kao i plodovi, ali se kod nas ne koristi.

Kada sam počeo se baviti fitoterapijom i aromaterapijom shea maslac je kod nas bio posve slabo poznat, premda je u svijetu već dugo vremena bio korišten u raznim kozmetičkim linijama i u doba kad sam se rodio već je bio priznat u medicini. Od u nas anonimnog sastojka kozmetike, shea maslac (nazvan i mandingo) je postao jedan od najpoznatijih i najprodavanijih maslaca prirodne kozmetike, pogotovo kada mu je pala cijena i kada je dostupan ljudima i plitkih džepova. Biljka iz čijih se plodova dobiva shea maslac afrička je samonikla biljka koja raste na prostorima od Senegala, Sudana, Obale Bjelokosti, Nigerije i Konga. Sve u imenima biljke govori o maslacu: karité u slobodnom prijevodu znači drvo koje daje maslac, a latinski naziv butyrospermum znači plod s maslacom. Od jedne biljke kada je stara bar tridesetak godina, može se dobiti 1 kg maslaca.

Treba odmah naglasiti: postoje dvije podvrste biljke a o tome vrlo rijetko razmišljamo. To su:

  • Vitellaria paradoxa ssp. paradoxa, odnosno “zapadnoafrički”, koji raste, logično, na zapadu Afrike i u središnjoj Africi
  • V. paradoxa ssp. nilotica, “istočnoafrički”, koji raste u Sudanu, Etiopiji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo. Komercijalno uglavnom maslac nilotica dolazi iz Ugande.

Sukladno tome, postoje dva tipa shea maslaca. Razlika i kemijskom sastavu je daleko od kemotipa i ne bi ih mogli diferencirati kemijskim putem. No, nilotica je maslac koji je malo mekši na sobnoj temperaturi, zbog većeg udjela nezasićenih masnih kiselina, i brže se upija. Nilotica se daleko rjeđe nađe na tržištu.

Moja kolegica nazvala ga je vazelinom XXI. stoljeća odnosno novog doba. I pogodila je suštinu višestruko. Prvo, to je prirodna zamjena za naftni derivat vazelin po svojoj okluzivnoj (zaštitnoj) ulozi. Drugo, u XXI. stoljeću raste broj ratova i idiota koji su ekskluzivni božji glasnici ali i raste broj ljudi koji shvaćaju da je povratak prirodi, na ovaj ili onaj način, prioritet. Treće, u XXI. stoljeću vidimo dramatična porast atopijskog dermatitisa, a shea maslac je po definiciji vezan za ovu tegobu.

shea sirovi
Image by daveynin

Odlično štiti kožu od isušivanja, zbog čega su ga afričke žene tradicionalno koristile za osjetljivu kožu beba već od prvih dana rođenja. Hrani i stvara zaštitni film. Sadrži veliku količinu tzv. neosapunjivih tvari (aktivnih tvari otopljenih u trigliceridima), koju mahom čine esteri cimetne kiseline. Njih bude preko 4% u hladno prešanom i nerafiniranom maslacu. Ti spojevi upijaju UV zrake, pa je uz čileanski malinu i čileanski lješnjak, jedan od osnovnih sastojaka kozmetike za sunčanje. No vrlo je bitno da je maslac isključivo hladno prešan i nerafiniran, jer se postupkom čišćenja gube aktivni spojevi. Koristi se u balzamima za usne, a kako može “popiti” 20‐30% drugih biljnih ulja (katkad i više), a da ostane konzistencije maslaca, koristi se kao baza za spravljanje maslaca za njegu tijela i lica. Za već potamnjelu kožu koju želite dodatno sunčati, evo jednog prijedloga: 1% pulpe pasjeg trna, 29% ulja sjemenki maline i 70% shea maslaca. Pravi masni koktel za prelijepu brončanu boju.

Ipak, shea maslaci se razlikuju jedan do drugog, ovisno o proizvođaču. Prvo, zazirem od idealno bijelih maslaca bez mirisa. Premda zna pisati da da je nerafiniran – nemam povjerenja u takav proizvod. Shea maslac obično je blago žućkast i ima uvijek karakterističan, ponekad blag, ponekad intenzivan, orašast miris koji ponekad čak podsjeća na blago užeglo ulje, ali bez gorčine. Razlikuju se i u konzistenciji. Neki su uljasti, mekaniji, a neki su jako pastozni i gusti. Upravo ovakvi pastozni i gusti maslaci mogu “popiti” puno biljnog ulja.

Vrlo rijetko desi se da maslac ima i narančastu notu ako sadrži i veći udio karotenoida no to se uglavnom zbiva s nilotica maslacom i rijetko ćete naići u životu na takve “berbe”. Sadržaj vitamina E, od koji je dominantni α-tokoferol, izrazito varira. Afrički znanstvenici uložili su puno truda u utvrdili kako sadržaj vitamina E raste kada je godina toplija i tijekom sušnih perioda, vjerojatno kao adaptacija biljke na okoliš. Mi ne možemo znati kakva je bila godina u Burkini Faso ili Ugandi, ali znamo da sadržaj tokoferola varira. U prosjeku iznosi 220 mg/kg, ali može biti i manji od 30 mg/kg. Manji udio uglavnom se nalazi u nilotici iz Ugande, pogotovo u krajevima Ugande koji imaju vlažniju klimu.

Premda je prisustvo palmitinske i stearinske kiseline jako bitno za okluzivnu ulogu shea maslaca, isto bismo mogli postići s bilo kojim maslacom. Puna vrijednost kemizma je u triterpenima, esterima cimetne kiseline. Esteri cimetne kiseline imaju raznovrsne funkcije, od apsorpcije UV zraka (mnogi kemijski filteri u kremama za sunčanje su cinamati), pa do protuupalne funkcije i poticanja regeneracije (vidi reference). To su α-amirin cinamat (29.3%), butirospermol cinamat (14.8%), α-amirin acetat (14.1%), lupeol cinamat (9.0%), β-amirin cinamat (7.6%), lupeol acetat (7.2%), butirospermol acetat (5.8%) i β-amirin acetat (4.9%).

shea cinamati
Shea maslac je odličan za njegu kože atopičara (neurodermitis), pogotovo kod male djece, pomiješan s cca 30% ulja noćurka, boražine ili drugih ulja bogatih γ‐linolenskom kiselinom poput trputaste lisičine i crnog ribiza. Ne iritira kožu i znanstvenici su utvrdili da ne sadrži alergene za razliku od ulja badema, masline, marelice, macerata nevena… To je iznimno bitno jer koža atopičara propušta veće molekule i rado nastaje alergije. Neću ovu monografiju pretvarati u priču o atopiji, ali postoji zlatno botaničko pravilo: ako želiš biti 100% siguran kod atopije, izbjegavaj ulja rodova Prunus, Corylus, Juglans i Sesamum te eterična ulja i ekstrakte obitelji Asteraceae. Dodaje se i u emulzijske sustave te cijeli niz balzama za tijelo i usnice. Sadrži zanimljiv balans zasićene stearinske kiseline, te nezasićene oleinske kiseline. Trigliceridi zasićenih masnih kiseline znaju tvoriti kuglice (male grudice) u maslacu te pripravcima od shea maslaca, pa neki katkad znaju pogrešno misliti da se “pokvario”. To je samo prirodni proces prekristalizacije koje smo u jednom obliku susreli kod kakao maslaca. Otapanjem tijekom izrade balzama kuglice nestaju ali tijekom nekog vremena (1-4 tjedna) ponovo se formiraju. To može narušiti samo izgled proizvoda, ali bar ćete tako uvjeriti i druge da ste dodali autentični shea maslac. U emulzijskim sustavima neće doći do ovakve pojave, pogotovo ako spravljate emulziju s malim udjelom masne faze. U emulzijskim sustavima, ako ne želite da vam krema ne bude “preteška”, dodajte ga do 5%, uz druga ulja. To je sasvim dovoljno da zaštiti kožu, no taj će učinak ovisiti i o emulgatoru.

Shea maslac je omiljena sirovina u kozmetičkoj industriji, doduše tada bude najčešće rafiniran. Kemijskom obradom dobivaju se polusintetski proizvodi koji uglavnom završavaju u sredstvima za premaščivanje i zaštitu kože, primjerice, u gelovima za tuširanje i takvih sirovina ima preko petnaest.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikePrljavo bijela do blijedo žuta pasta, često s vidljivim grudicama. Karakterističnog mirisa, blago užeglog.
Boja Lovibond 5 ¼Najviše 2.0 crvena, najviše 20.0 žuta
Indeks loma svjetla na 20 °C1.460 – 1.475
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Jodni broj52 - 68
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najmanje 4.0
Sadržaj vode (%)0.1
Točka taljenja34-44 °C
Udio masnih kiselina (%)
C12:0 laurinska kiselinanajviše 1.0
C14:0 miristinska kiselinanajviše 1.0
C16:0 palmitinska kiselina3.0 – 8.0
C18:0 stearinska kiselina36.0 – 50.0
C18:1 oleinska kiselina40.0 – 50.0
C18:2 linolna kiselina4.0 – 8.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 2.0
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 1.0
C22:0 behenična kiselinanajviše 1.0
C24:0 lignocerinska kiselinanajviše 1.0

*za zapadno-afrički shea maslac, temeljem proizvođača i referenci.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top