Simulgreen 18-2

INCI: Hydroxystearyl Alcohol (and) Hydroxystearyl Glucoside

Namjena: emulzije tipa UV, lagane

Prednosti: ne pokazuje “soaping efekt” (ne zabijeli se tijekom nanošenja), vrlo lagana tekstura koja brzo penetrira u kožu, fin i ne težak osjećaj okluzivnosti, ubrzava osjećaj upijanja drugim emulgatorima

Nedostaci: često mu trebaju drugi emulgatori i koemulgatori za stabilne emulzije. Gel faza je po pravilu potrebna. Osjećaj brze penetracije se katkad ne sviđa ljudima sa suhom kožom.

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednost: 14-15

Francuska tvrtka Seppic posegnula je za već poznatim konceptom: na šećer “zalijepi” nešto lipofilno i dobit ćeš emulgator. U poznati koncept ugradili jednostavni ali inovativni korak. Ako pogledate emulgator Glucate SS, vidjet ćete relativnu sličnost koncepta: metil glukoza i stearinska kiselina. On ima i relativnu nisku HLB vrijednost, oko 6. Znanstvenici u Seppicu odlučili su se za sirovinu izoliranu iz ricinusa, hidroksi-stearilni alkohol kojeg su spojili sa šećerom glukozom.

Simulgreen 18-2

Ponovo malo pitanja oko HLB vrijednosti: zbog čega Simulgreen 18-2 ima višu HLB vrijednost od Glucate SS? Razlog je jednostavan. Metilna skupina na glukozi u Glucate SS povećava lipofilnost. Simulgreen 18-2 ima glukozu a ne metil glukozu kao gradivni blok i ona je hidrofilnija. Glucate SS ima stearinsku kiselinu, dok Simulgreen 18-2 ima hidroksi-stearilni alkohol a hidroksi skupina daje mu dodatni hidrofilni karakter. Osim hidroksi-stearil-glukozida, Simulgreen 18-2 sadrži i hidroksi-stearilni alkohol koji se slično cetil alkoholu ponaša kao “ugušćivač” odnosni povećava viskoznost kreme.

Simulgreen 18-2 dizajniran je po mnogo čemu kao senzorijalni emulgator. On emulzijama daje osjećaj brzog upijanja i kao što sam već rekao u prednostima, ne “pjeni” se na koži odnosno je ostavlja bjelkasti trag na koži tijekom nanošenja. To mu je jedna od ključnih senzorijalnih prednosti. Ugodno je filmogen odnosno nije težak na koži i po svojoj teksturi pomalo podsjeća na Hitecream 3000. U odnosu na Hitecream 3000 i Phytocream 2000 slabo ugušćuje emulzije. Proizvođač sugerira njegov udio od 3% uz 20% masne faze. U tom udjelu stvara emulzije sličnije mlijeku a ne kremi. Viskoznost odnosno “gustoća” može se povećati klasičnim koemulgatorima (Lanette 16 i O, gliceril-monostearat) kojih je dovoljno 1-2%, te drugim emulgatorima koji ih sadrže poput Hitecream 3000 s kojim dijeli senzorijalne osobine. Vrlo često ćete posegnuti za njima. U praksi, može ga se dodati i do 6% bez dodatnih koemulgatora i tada radi “soft” kreme, ali treba i paziti na stabilnost. Najčešće formulacije sadrže 3-5% Simulgreen 18-2, te oko 2% gliceril monostearata i Lanette 16. Simulgreen 18-2 često zahtijeva gel u vodenoj fazi radi stabilizacije emulzije.

Praktični dio

Simulgreen 18-2 je vrlo simpatičan emulgator odlične teksture koja se ne pjeni na koži, odnosno nema soaping efekt. No u praktičnom radu Simulgreen 18-2 je pomalo ćudljivi emulgator kojem treba pomoć koemulgatora ili drugih emulgatora da bi dobili fina stabilna mlijeka ili emulzije i kompliciraniji je od Hitecream ili Phytocream emulgatora. Ipak, isplati se potruditi zbog vrlo ugodne teksture emulzija.

Dodaje ga se 3-6% uz 15-20% masne faze. Kako su recepture prilično fiksne, odmah ćemo prijeći na konkretne recepture koje su istovremeno prototipovi za vaša igranja. Mi ćemo se u osnovi vrtiti oko nekoliko kombinacija :

  • Simulgreen 18-2 6%, masna faza 20%, stabilizacija s 0,3% ksantanom ili još bolje Fucogel/Fucocert
  • Simulgreen 18-2 4%, gliceril-monostearat 2%, 20% masne faze
  • Simulgreen 18-2 5%, Hitecream 3000 2%, 20% masne faze koja je i moja omiljena kombinacija.
Mlijeko avokado & limunovac

Prvo ćemo napraviti jednu “solo” varijantu mlijeka s ovim emulgatorom u kojoj ćemo koristiti samo Simulgreen kao emulgator (5%) i ksantanski gel za stabilizaciju emulzije. Ovo nije savršena emulzija koja može mjesecima biti stabilna, ali je vrlo ugodna i odlična za kućnu uporabu. Koristit ćemo ugodno hranjivo ulje avokada, no većina ulja avokada ima pomalo neugodan miris. Stoga ćemo ga dobro obgrliti limunastim mirisima. Koristit ćemo u vodenoj fazi hidrolat limunovca, ali možete koristiti i hidrolate litsee i aromatičnu vodu limun, sve po željama. Uz dodatak malo eteričnog ulja limuna i dobit ćete odlično mlijeko za tijelo za dinamičan početak dana. Dodat ćemo dekspantenol u vodenu fazu za “profi štih”.

FazaSastojakUdio (%)
ASimulgreen 18-25
Ulje avokada20
BKsantanski gel0.3
Dekspantenol2
Glicerol3
Hidrolat limunovcaad 100%
CEterično ulje limuna0.5
DGeogard 2210.4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i ksantanski gel. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo u čašicu dekspantenol i hidrolat u drugu čašicu. Stavite u vodenu kupelj čašicu s dekspantenolom i hidrolatom i miješajte lagano dok se dekspantenol u poptunosti ne otopi. Ulijte otopinu dekspantenola u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Stavite faze A i B u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji obje faze. Odmah dodajte eterično ulje limuna (faza C, oko 6-7 kapi na 50g kreme) u masnu fazu A i izmiješajte. Potom dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u posudice za mlijeka.

Ovu kremu možete izvesti u “soft” krema varijanti ako koristite Fucogel/Fucocert gel u udjelu od 10% s obavezno 6% Simulgreena. Svoju viskoznost soft kreme postiže tek nakon 24 sata.

Evo njene varijante:

FazaSastojakUdio (%)
ASimulgreen 18-25
Ulje avokada20
BDekspantenol2
Fucocert/Fucogel
10
Hidrolat limunovcaad 100%
CEterično ulje limuna0.5
DGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite najprije dekspantenol, potom Fucogel te hidrolat limunovca. Stavite u vodenu kupelj i miješajte lagano dok se dekspantenol i gel u potpunosti ne otope. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Stavite faze A i B u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji obje faze. Odmah dodajte eterično ulje limuna (faza C, oko 6-7 kapi na 50g kreme) u masnu fazu A i izmiješajte. Potom dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u posudice za mlijeka.

Egzotična krema za svakodnevnu njegu I

U ovoj kremi koristit ćemo koemulgator gliceril-monostearat (2%) koji će emulziji Simulgreena (4%) dati čvršću (viskozniju) konzistenciju. Od egzotičnih sastojaka koristit ćemo samo malo neobični kemizam: ulje prakaksi bogato dugolančanim kiselinama koje štite kožu, te ulje pustinjske datulje koje poput badema hrani i vlaži kožu. Nećemo za početak komplicirati gelovima i drugim dodacima, samo ćemo napraviti običnu laganu emulziju koja će biti odlična za svakodnevnu njegu kože. Kako bismo kremi dali svježinu koristit ćemo aromatičnu vodu grejpa.

FazaSastojakUdio (%)
AGliceril monostearat2
Simulgreen 18-25
Ulje prakaksi8
Ulje pustinjske datulje12
BGlicerol2
Aromatična voda grejpaad 100%
CGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite aromatičnu vodu grejpa i glicerol u jednu čašicu. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu. Stavite grijati na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte masnu fazu. Kada je otopljen emulgator, izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu, po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Kada je konzistencije kuhanog pudinga ulijte u posudicu za kreme.

Egzotična krema za svakodnevnu njegu II

Sada ćemo se poigrati tekstura s osnovnom varijantom kreme. Dodat ćemo pojačivač apsorpcije dikaprilil-karbonat. Umjesto gela hijaluronske kiseline kojoj, usprskos kultnom statusu, neki zamjeraju teksturu, dodat ćemo Kiosmetine (hitin i beta glukan) koji je manje filmogen od hijaluronske kiseline, te alantoin.

FazaSastojakUdio (%)
AGliceril monostearat2
Dikaprilil karbonat3
Simulgreen 18-25
Ulje prakaksi8
Ulje pustinjske datulje9
BAlantoin0,3
Kiosmetin2
Aromatična voda grejpaad 100%
CGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite aromatičnu vodu grejpa, alantoin i Kiosmetine u jednu čašicu. Stavite u vodenu kupelj na 75 °C i lagano miješajte dok se sastojci ne otope. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu. Stavite grijati obje faze na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte masnu fazu. Kada je otopljen emulgator, izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu, po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Kada je konzistencije kuhanog pudinga ulijte u posudicu za kreme.

Krema za njegu masne i mješovite kože

Napravit ćemo jednu od mojih omiljenih kombinacija dva emulgatora. Koristit ćemo 5% Simulgreen 18-2 i 2% Hitecream 3000. Krema je odlične teksture i stabilnosti. Krenimo s vrlo jednostavnom varijantom u kojoj ćemo koristiti hidrolat neroli i zasad bez eteričnih ulja. Naravno, koristit ćemo ulje jangu i vosak jojobe. Nježna krema za ishranu masne i mješovite kože. Kremu ćemo konzervirati Silverion 2400 jer je samo srebro korisno kod takvog tipa kože.

FazaSastojakUdio (%)
AHitecream 30002
Vosak (ulje) jojobe3
Simulgreen 18-25
Ulje jangu17
BGlicerol2
Hidrolat neroliad 100%
CSilverion 24000.2

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite hidrolat i glicerol u jednu čašicu. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu. Stavite grijati obje faze na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte masnu fazu. Kada je otopljen emulgator, izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu, po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Dodajte Silverion 2400 (oko 4 kapi na 50g kreme). Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Kada je konzistencije kuhanog pudinga ulijte u posudicu za kreme. Posudica neka bude od tamnog stakla jer srebro ne trpi izlaganje svjetlosti kroz duže vrijeme.

Krema za njegu masne kože sklone aknama

Prethodnu kombinaciju ćemo obogatiti pojačivačem apsorpcije, a kao aktivnu tvar dodat ćemo ekstrakt kore vrbe koji vam je dostupan preko Aroma-zone. Ovog puta koristit ćemo čajevac, njegov hidrolat i eterično ulje. Ljudi mu zamjeraju miris, ali ne i djelovanje. Kako dodajemo ekstrakt kore vrbe, nema potrebe stavljati konzervans. Ako ste alergični na salicilate ne smijete koristiti ovu kremu.

FazaSastojakUdio (%)
AHitecream 30002
Dikaprilil karbonat3
Vosak (ulje) jojobe3
Simulgreen 18-25
Ulje jangu14
BGlicerol2
Ekstrakt kore vrbe6
Hidrolat čajevacad 100%
C
Eterično ulje čajevca
0,3
CGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite hidrolat, glicerol i ekstrakt kore vrbe u jednu čašicu. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu. Stavite grijati obje faze na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte masnu fazu. Kada je otopljen emulgator dodajte eterično ulje čajevca (oko 6 kapi) i promiješajte. Izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu, po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Kada je konzistencije kuhanog pudinga ulijte u posudicu za kreme.

Krema za njegu kože sklone seboroičnom dermatitisu

Nije čarobni štapić, ali je jedno od pametnih rješenja za ovaj nimalo rijedak problem. Koristit ćemo ulje noćurka bogato γ-linolenskom kiselinom te ulje sapote koje se tradicionalno koristi za ovu tegobu. Kao aktivni dodatak koristit ćemo Algo’zinc, ekstrakt alge Laminaria digitata i cinka. Hidrolat stolisnika će biti u vodenoj fazi zbog smirujućeg učinka na kožu.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni0,2
Hitecream 30002
Simulgreen 18-25
Ulje sapote8
Ulje noćurak12
BGlicerol2
Algo’zinc6
Hidrolat stolisnikad 100%
DGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite hidrolat, glicerol i Algo’zinc u jednu čašicu. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu, CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni oko 3 kapi na 50g kreme. Stavite grijati obje faze na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte masnu fazu. Kada je otopljen emulgator izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu, po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Kada je konzistencije kuhanog pudinga ulijte u posudicu za kreme.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top