Spravljanje i nanošenje maski

Potreban pribor

Bit će vam potrebni:

 • vaga preciznosti odvage od 1g
 • čaša od kemijskog stakla, najčešće volumena 250 mL. Patene i tarionici nisu idealan pribor jer je teže miješati. Zbog abrazivnog djelovanja za čas ćete uništiti plastičnu patenu. Tarionici se mogu koristiti, ali unutrašnjost mora biti polirana kako ne bi došlo do lijepljenja maske za tarionik.
 • pribor za miješanje. Neki striktno izbjegavaju metalne žličice, pa u tom slučaju morate uzeti vrlo tvrde plastične žličice. Staklene žličice ili štapići su prekrhki, eventualno dobra alternativa su drvene žličice. Ja ne izbjegavam metalne žličice jer tijekom miješanja zaista neće doći do masovne ionske izmjene, ali odluku ostavljam na vama.

Držite se općih pravila higijene i preciznost i prilikom izrade maski.

Osnovni postupak

 • Odvažite najprije glinu.
 • Ako u masku stavljate gel algi, obavezno ga najprije otopite u manjoj količini hidrolata dok ne nastane vrlo rijedak homogeni gel. Gel ne može dobro bubriti u glini, stoga bi vam nastale grudice gela koje više ne biste mogli izmiješati.
 • Dodajte polako vodenu fazu (vodu, hidrolat…). Najprije nastaje prilično očajna smjesa koja se gruda i vrlo teško miješa i podsjeća na zidarske radove. Dobro miješajte i oprezno dodavajte vodenu fazu dok ne nastane pasta. Pasta mora biti gusta i nezgoda je što za čas, dodavanjem vodene faze, može postati premekana. Imajte na umu da će maske tijekom stajanja postati gušće jer voda u tom vremenu još ulazi u strukturu kristala gline i zagušćuje se. Dobrim miješanjem “razbijte” sve kuglice gline koje su se možda napravile. Gustoća paste je takva da je poput kuhanog griza ili pudinga. Ona pada sa žlice u komadima, ali ne curi.
 • Ako dodajete biljna i eterična ulja, obavezno u zasebnu čašicu pripremite otopinu biljnih ulja i eteričnih. Na taj način eterično ulje će biti otopljeno i manje će iritirati kožu. Dodajete li biljna ulja u masku, ona mora biti malo gušće konzistencije prije dodavanja, ali svakako homogena. Uvijek dobro izmiješajte masku nakon dodavanja ulja da se dobro rasprši u pasti gline.
 • Ako eventualno dodajete konzervans, dodajte ga na kraju i dobro izmiješajte.
 • Masku pakirajte u plastičnu ili staklenu posudicu. Posudica mora biti dobro zatvorena inače se maska vrlo lako osuši.
 • Po mogućnosti potrošite u roku mjesec dana ako nema konzervans.
 • Desi li se da se maska jako zagusti tijekom stajanja, smije se razrijediti s malo vode ili hidrolata.

Nanošenje

Premda kozmetički saloni imaju svoju filozofiju nanošenja maski, ako ih koristite kod kuće, imam nekoliko sugestija koje će ih učiniti što ugodnijima za primjenu. Najbolje ih je nanositi jednom do najviše dva puta tjedno. Prečesta upotreba može isušiti kožu ili ju početi iritirati pa kod osjetljivije kože ne koristiti češće od jednom tjedno. Naravno, ako se maske koriste u medicinskoj primjeni, priča se može promijeniti, ali ćete onda ionako za to pitati stručnu osobu. Najbolje ih je nanositi prije tuširanja. Tuširanje vodom će pomoći da se isperu sve čestice gline s kože, pa i onih koje su se “zabile” u pore. Time uvelike smanjujete mogućnost da iritiraju, a bogami i olakšavaju posao vašoj perilici rublja. Naime, običnim umivanjem slabo možemo ukloniti čestice gline, pa većinu posla napravi ručnik koji ih fizički pokupi s lica. Ukoliko svaki član obitelji ima masku svoje boje, obojeni ručnici svakako će doprinijeti koloritu vaše kupaonice. Zabezeknuti gosti možda će na tren pomisliti kako radite na polju ili na arheološkim lončarskim iskopinama, ili ste jednostavno nevjerojatno prljavi. Probajte se izvući kako je to najnoviji krik mode ručnika iz Milana ili New Yorka, ili ipak poslušajte moj savjet. Obojene gline obojit će i vašu kadu, pogotovo ako su čestice gline sitne. I to može biti taktička prednost ukoliko već godinama trubite za članovima svoje obitelji da očiste kupanu iza sebe. Glinu nanosite oko 10-20 minuta prije tuširanja, to je vrijeme koje je potrebno i da se maska osuši na licu. Većinu maski u ovoj knjizi sam dizajnirao da budu koliko toliko elastične i da ne otpadaju u komadima tijekom sušenja, no to je i relativno normalna pojava kod mnogih maski. Stogu budite blizu kupaonice, vašim ukućanima sigurno ništa ne znači da znaju koordinate vaših gibanja po stanu tijekom sušenja maske.

Prije nanošenja maski, nemojte lice čistiti agresivnim sredstvima, čak niti nježnijim sredstvima koja se pjene. Tako uklanjate prirodni lipidni sloj zaštite. Najpogubnije su uvijek kompulzivne radnje. Recimo da ste ženska osoba koja nosi prosječnu šminku. Dolazite s posla, skidate šminku emulzijama, potom se umivate i brišete ručnikom. Kako ste čuli da prije maski treba nanijeti piling, uzmete neki gel piling, pa se ponovo umijete i obrišete lice i onda nanesete masku. Ovo je stvarno previše za kožu. Stoga je šminku najbolje skinuti običnim ricinusovim uljem ili smjesom ricinusa i jojobe, obrisati se ručnikom i nanijeti masku. Ukoliko ne koristite šminku, obično umivanje vodom biti će sasvim dovoljno prije nanošenja maske – ona će ionako odraditi posao čišćenja za vas.

Masku je najbolje isprati tušem, jer pritisak vode najbolje čisti sitne čestice gline iz pora kože.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top