Stolisnik i kamilica

Stolisnik – Achillea millefolium L., Asteraceae

uljni macerat stolisnik

Moj prijatelj botaničar Antun, inače profesor na zagrebačkom PMF-u i po meni jedan od naših najboljih botaničara, diskretno mi je rekao kako stolisnik nije jedna vrsta, već cijeli niz vrsta. Tako mi i treba kad pitam – uvijek kad pomislim da nešto malo iz botanike i znam, vidim koliko su znanja o biljkama slojevita. Te vrste razlikuju se u broju kromosoma, no sumnjam da itko broji kromosome na livadi. No, vidjet ćete razlike u boji cvjetova. U nas prevladava stolisnik bijelog cvijeta, no nađe ga se i sa prelijepim roza cvjetovima. Sve su te vrste ljekovite, stoga možete ubrati bilo koji. U fitoterapiji, za čajeve i tinkture, koristi se zelen (nadzemni dio) biljke, ali za macerat ćemo ubirati cvjetove. Ime hajdučka trava, stolisnik nosi prema hajducima koji su koristili prah stolisnika da zaustave krvarenja i zacijele rane. U modernoj fitoterapiji, stolisnik se koristi kao protuupalna biljka, slično kao kamilica ili kantarion.

Vrijeme cvatnje stolisnika počinje već u travnju, a traje do kraja srpnja, ponekad i duže u visokim predjelima. Uberite cvjetove stolisnika i prosušite ih na tankom sloju tjedan dana. Ako je stolisnik vlažan, macerat vam može jako brzo popljesniviti i time vam propada trud. Kad je suh, posložite ga u staklenu posudu, prelijte uljem da ulja budu prst iznad suhih cvjetova. Macerira se uz blago miješanje 3-4 tjedna, i kao i neven, stoji na toplom, ali ne na direktnom sunčevom zračenju. Može se macerirati u bilo kojem ulju, od suncokreta do badema. Koristite li macerat stolisnika za finu kozmetiku, moj je prijedlog sljedeći – koristite ulje baobaba ili inka inchi oraha. Možda je kombinacija malo neobična, no dobit ćete macerat koji je izvrstan za suhu kožu, njeguje i regenerira. Obavezno u ulje stavite i vitamin E i CO2 ekstrakt ružmarina. Miris macerata stolisnika je dubok i ugodan.

Macerat stolisnika, osim što regenerira kožu, koristi se i za njegu upaljene kože, primjerice kod atopijskog dermatitisa, ali i za upale i bolove u dubljem tkivu (mišići, zglobovi), pa time sliči na macerat kantariona, brđanke i gaveza. Može se slobodno miješati s navedenim maceratima.

Macerat stolisnika, uz macerat nevena, odličan je odabir za njegu kože nakon sunčanja, jer smiruje upaljenu i opečenu kožu.

Kamilica – Chamomilla recutita (L.) Rauchert, Asteraceae

Drugi poznati i sličan macerat spravlja se od njemačke (Chamomilla recutita (L.) Rauchert i rimske (Anthemis nobilis L.) kamilice. Njemačka kamilica je dostupna, ali kako biste našli rimsku kamilicu morat ćete preko granica Hrvatske. Imaju vrlo različit miris, ali slično djelovanje te se koriste kao i macerat stolisnika. Ne radite macerat od svježih cvjetova, jer se tijekom maceriranja rado razvije plijesan. Uvijek prosušite cvjetove ako ih sami ubirete.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top