Tri jednostavna tonika

Tri jednostavna tonika, tri formulacije, ukupno šest sastojaka. Nemojte zanemariti djelovanje tonika za lice i nemojte ih preskakati u svakodnevnoj njezi kože. Hidrolati će djelovati ljekovito, vlažiti kožu i pružiti osvježenje, a na vama je da odaberete koja vam formulacija najbolja odgovara. Zabavno i prilično jeftino za eksperimentiranje.

Mnoge su dobrobiti kod svakodnevnog korištenja tonika za lice na bazi hidrolata. Koja je svrha tonika? Tonici vlaže kožu, stežu pore, osvježavaju, ali i pomažu zacjeljivanju nadražene i oštećene kože. Mogu umirivati upale i crvenilo, djelovati antibakterijski kod problematične kože s aknama i prištićima, uravnoteživati mješovitu kožu. Jedna funkcija tonika možda nije toliko poznata, a to je promjena pH kože. Naime, normalni pH kože bi trebao biti otprilike 5-5,5, a vrlo često sredstva za čišćenje povećavaju taj pH na neželjene alkalne vrijednosti, što dovodi do slabljenja otpornosti kože i većoj podložnosti patogenim mikroorganizmima. Zato je preporučena pH vrijednost tonika između 4,5 i 5,5.

Što bismo trebali očekivati od tonika na bazi hidrolata? Osim spomenute pH vrijednosti, želimo da ima neko ljekovito djelovanje. To je lako postići jer hidrolati su sami po sebi ljekoviti, treba samo znati odabrati hidrolat prema njegovom djelovanju. Tonik od hidrolata treba ostavljati ugodan osjećaj na koži – koža treba biti osvježena, možda malo zategnuta, ali ne smije jako zatezati i nikako ne smije ostati ljepljivi osjećaj na koži.

Hidrolati se uvijek mogu samostalno koristiti kao tonik za lice, no u tom slučaju često bude osjećaj pretjeranog zatezanja i suhoće. Jeste li ikada probali raspršiti čisti hidrolat bušina po licu? Ako da, onda vam je poznat jaki osjećaj zatezanja koji on ostavlja na koži. Jedan od razloga je izrazito niski pH hidrolata bušina (ponekad čak i 3,5). Zato je potrebno dodati određene kozmetičke dodatke u hidrolate kako biste iskusili njihovu ljekovitost i miris, a izbjegli zatezanje.

Što sve možemo dodati u hidrolat kako bismo od njega napravili dobar tonik? U teoriji, može se dodati bilo koji kozmetički dodatak koji je topiv u vodi. No, tu budite oprezni. Kozmetički dodaci, pogotovo ako se pretjera s koncentracijom, mogu učiniti tonik ljepljivim, što nikako nije ugodan osjećaj na koži.

Jedan od najpoznatijih dodataka za vlaženje kože u toniku i najbolji primjer što se dogodi kada se pretjera, je biljni glicerol. Ako ga dodate više od otprilike 2%, bit će ljepljivo.

U jednoj od formulacija koje slijede, funkciju glicerola ćemo postići jednim drugačijim dodatkom. Kako povećati vlaženje? Zašećerite hidrolat 🙂 Inovativni način korištenja poznatog zaslađivača će vas možda iznenaditi, no probajte. Zaista djeluje.

OPĆENITO: PRIPREMA, HIGIJENA, MATERIJALI

Ako ste početnici u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, bilo bi dobro da prvo saznate osnovne informacije o prirodnoj kozmetici te da proučite opće upute izrade.

Korisne i detaljne tekstove možete pronaći na sljedećim poveznicama:

PRIBOR POTREBAN ZA IZRADU

Za izradu tonika trebat će vam sljedeći pribor:

  • 1 kemijska čašica volumena 100 ml
  • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram
  • Žličica
  • Odgovarajuća plastična ili staklena bočica s raspršivačem za krajnji proizvod – tonik
  • Papirnati ručnici

POPIS SASTOJAKA

Tonik 1

Tonik 2

Tonik 3

OPIS SASTOJAKA

Hidrolat njemačka kamilica
Jedan od najpoznatijih protuupalnih hidrolata u kozmetici. Koristi se kod nadražene kože, te kod kože sklone alergijama i svrbeži. Vrlo blagi hidrolat koji se slobodno može primjenjivati i kod beba i male djece.
Pročitajte više o hidrolatu njemačke kamilice.

Glicerolni ekstrakt krastavca
Idealni ovlaživač kože za sve koje vole potpuno prirodne sastojke u svojoj kozmetici. Divnog osvježavajućeg mirisa koji podsjeća na ljeto. Sadrži vitamine, antioksidanse i enzime. Osim vlaženja, ekstrakt krastavca obnavlja kožu, osvježava je (naročito nakon sunčanja) i omekšava.
Pročitajte više o glicerolnom ekstraktu krastavca.

Hidrolat smilje
Snažno regenerira oštećenu kožu, pomaže čak i kod udaraca, podljeva krvi (modrica) i sličnih oštećenja kože. Poznat je kao hidrolat za zrelu kožu s borama (anti age), te kao hidrolat koji se koristi kod obloga protiv podočnjaka. Umiruje kožu i zateže tkivo.
Pročitajte više o hidrolatu smilja.

Metil sulfonil metan (MSM)
MSM se koristi u kozmetici kod masne, problematične kože s prištićima i aknama, ali i kod osjetljive kože sklone upalama i iritaciji. Umiruje nadraženu kožu i poboljšava njeno općenito stanje.
Pročitajte više o MSM-u.

Hidrolat hamamelis
Svestrani hidrolat koji se podjednako koristi za masnu, mješovitu i suhu kožu, kao i za kožu atopičara. Dobro je sredstvo za njegu kože sklone crvenilu. Blago steže pore i daje tonus koži.
Pročitajte više o hidrolatu hamamelisa.

Hidrolat hamamelisa koristi se i u formulaciji za ljetnu kremu.

Eritritol
Znate li da je poznati zaslađivač i odličan kozmetički dodatak? Poput ksilitola, koristi se kod izrade pasta za zube i vodica za usta, gdje se iskorištava njegova prirodna slatkoća. U njezi kose i kože, djeluje kao odličan ovlaživač, čak i u proizvodima koji se ispiru. Dodatak eritritola u hidrolat pojačava efekt vlaženja i nestaje eventualni osjećaj zatezanja koji neki hidrolati mogu izazvati.

Eritritol je korišten u formulacijama za šampon za kosu i pjeni za čišćenje lica.

U pravilu ne preporučujemo proizvođače, trgovačke marke i prodajna mjesta pribora i sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Ukoliko naiđete na preporuku (poveznicu na proizvod, trgovački naziv, prodajno mjesto), to je isključivo naša dobronamjerna sugestija za koju Plantagea nije plaćena.

Ukoliko u preporuke uključimo i naše partnere (partnerski ili affiliate marketing), to ćemo i naglasiti kako biste znali da se radi o plaćenoj reklami.

Broj sastojaka

2
(Za svaki tonik)

Vrijeme izrade

5 minuta
(Za svaki tonik)

Trošak materijala

5,00-7,00 kuna ≈ 0,66-0,93 € po toniku
(Ovo je preporučeni trošak materijala, krajnji iznos ovisi o odabranim proizvođačima/prodavačima sirovina)

FORMULACIJA ZA 30 ML TONIKA

Za zamjenske sastojke pogledajte popis niže*

Tonik 1

Sastojak%Masa [g]
Hidrolat njemačka kamilica*90,00 %27 grama
Krastavac, glicerolni ekstrakt10,00 %3 grama

Tonik 2

Sastojak%Masa [g]
Hidrolat smilje*95,00 %28,50 grama
Metil sulfonil metan (MSM)5,00 %1,50 grama

Tonik 3

Sastojak%Masa [g]
Hidrolat hamamelis*96,00 %28,80 grama
Eritritol4,00 %1,20 grama

OPIS IZRADE

  1. Izvažite hidrolat i dodatak u staklenoj kemijskoj čašici.
  2. Promiješajte žličicom. (Napomena 1)
  3. Prelijte gotov tonik u odgovarajuću bočicu. Zatvorite bočicu raspršivačem. (Napomena 1)
Tonik s hidrolatom njemačke kamilice i glicerolnim ekstraktom krastavca

NAPOMENE

  1. Glicerolni ekstrakt krastavca se trenutačno topi u hidrolatu, potrebno je samo kratko promiješati žličicom da tonik bude spreman. MSM i eritritol dolaze u obliku malih kristalića i, iako se vrlo dobro tope u vodenom mediju, treba malo dulje miješati da bi se potpuno otopili u hidrolatu. Drugi način je da hidrolat i MSM/eritritol ostavite u čašici i kratko promiješate svakih nekoliko minuta, sve dok se u potpunosti ne otope.
  2. Nemojte ulijevati mješavinu u bočicu s raspršivačem ukoliko još uvijek vidite kristaliće u mješavini – to bi moglo začepiti cjevčicu raspršivača. Budite strpljivi i čekajte dok se kristalići sasvim ne otope.

*ZAMJENSKI (ALTERNATIVNI) SASTOJCI

Hidrolati
Hidrolati kod sva tri tonika mogu se zamijeniti bilo kojim drugim hidrolatom prema želji, ili mješavinom hidrolata. Ako ste već iskusni u korištenju hidrolata, znat ćete koji su hidrolati najbolji za vašu kožu.

Hidrolat njemačke kamilice kod prvog tonika odabran je prvenstveno zbog mirisa. Naime, odlično se slaže s izuzetno ugodnim mirisom ekstrakta krastavca i jedan je od rijetkih hidrolata koji ga neće „prekriti“ svojim vlastitim mirisom. Umjesto hidrolata njemačke kamilice eventualno možete koristiti hidrolat različka, koji ima blagi miris.

Hidrolat smilja kod drugog tonika može se zamijeniti hidrolatom sjemena mrkve. Ako se gleda djelovanje dodatka, metil sulfonil metana, hidrolati u toniku mogu biti hidrolat čajevca, ružmarina verbenona ili širokolisne lavande za mješovitu, masnu i problematičnu kožu s aknama i prištićima. Želi li se tonik primijeniti kod kože sklone upalama i iritacijama, može se upotrijebiti hidrolat njemačke ili rimske kamilice, hamamelisa, lavande, sjemena mrkve, stolisnika, lipe ili nevena.

Hidrolat hamamelisa kod trećeg tonika može se zamijeniti s bilo kojim drugim hidrolatom. Na primjer, jako fini tonik za vlaženje zrele kože bio bi:

Hidrolat bugarske ruže – 81% – 24,30 grama
Hidrolat bušina – 15% – 4,50 grama
Eritritol – 4% – 1,20 grama

NAMJENA

Sva tri tonika se mogu koristiti za sve tipove kože, no postoje suptilne razlike.
Prvi tonik s hidrolatom njemačke kamilice i glicerolnim ekstraktom krastavca odličan je za suhu i osjetljivu kožu, sklonu crvenilu, iritacijama i ljuštenju.
Drugi tonik s hidrolatom smilja i metil sulfonil metanom (MSM-om) pomoći će oštećenoj koži kojoj je potrebna regeneracija (na primjer kao posljedica ektremnih vremenskih uvjeta kao što su hladnoća, vjetar, prejako sunce, zagađenje zraka i slično).
Treći hidrolat s hamamelisom i eritritolom dobar je za sve tipove kože kojima je potrebna vlaga, kao i za osjetljivu, tanku kožu sklonu isušivanju.

KORIŠTENJE

Tonik raspršite na čistu, suhu kožu lica i vrata, pustite da se posuši.

Ukoliko koristite uljni serum, prvo raspršite tonik na kožu, zatim utrljajte serum.

Mali trik: ako ste nanijeli previše uljnog seruma ili kreme, raspršite povrh svega tonik i utrljajte, to će „razrijediti“ masnoću i koža neće biti toliko masna.

Tonik možete koristiti i za fiksiranje šminke – raspršite ga po licu nakon što se dovršili šminkanje.

Nemojte pretjerivati s raspršivanjem – tonik je dovoljno samo lagano raspršiti po licu, ako osjetite da je lice potpuno mokro (ili čak da kapa s brade), onda ste pretjerali.

Tonici se odlično slažu s kremom cupuaçu, palmarosa i lavanda i ljetnom kremom s karotenoidima.

Ako u dnevnoj njezi koristite tonik, uljni serum i kremu, tada prvo raspršite tonik, zatim utrljajte serum i na kraju nanesite kremu.

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Tonike treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Procijenjeni rok trajanja je oko 6 mjeseci u hladnjaku i maksimalno 3 mjeseca izvan hladnjaka.

Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja i o čistoći tijekom izrade.

UPOZORENJA

Tonike nemojte raspršivati u oči. Nemojte koristiti ukoliko je koža oštećena.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malu količinu tonika nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i pustite da se posuši. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, tonik možete koristiti.

DODATNO

Kod izrade tonika od hidrolata, naročito je važna čistoća. Hidrolati su vrlo osjetljivi i podložni kvarenju, pa svakako pripazite da su čašice, žličice i bočica za tonik pomno počišćeni i dezinficirani alkoholom.

U formulacije za tonike ne ide konzervans (mada se inače vrlo često koriste mikrobiološki konzervansi poput Geogarda 221 (taj konzervans je korišten kod kreme za suhu kožu i ljetne kreme). Iz tog razloga je vrlo važno da tonik izradite u odgovarajućim uvjetima čistoće, te da ga čuvate na hladnom mjestu.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top