Trputasta lisičina

trputasta lisičina

Echium plantagineum L., Boraginaceae

INCI: ECHIUM PLANTAGINEUM SEED OIL

Namjena: suha koža, upalne bolesti kože, ulja za intenzivnu ishranu kože

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, stearidonska kiselina, γ-linolenska kiselina, tokoferoli

Moja opaska: jedno od najhranjivijih ulja koje znam. Za posebnu kozmetiku i posebne situacije. Za fetišiste biokemijskih procesa trputasta lisičina je kraljica na tronu svih dostupnih biljnih ulja.

Oralna uporaba: apsolutno, šteta što je tako skupo. U EU i Americi postoje kapsule s ovim uljem.

Samo se ulje sjetvenog podlanka može mjeriti s trputastom lisičinom u nezgrapnosti imena. No, inače se malo koje ulje može mjeriti s trputastom lisičinom, ehiumom, u sastavu masnih kiselina. Ova bi biljka inače bila potpuno anonimna i u fitoterapijskom svijetu. Da nije njenog ulja sjemenki dobivenog CO2 ekstrakcijom tako bi vjerojatno i ostalo. Trputasta lisičina je inače pomalo otrovna biljka koja se ne upotrebljava u fitoterapiji, opisani su i slučajevi trovanja stoke koja je pasla ovu biljku. To nije neobično za ovu biljku koja nam dolazi iz obitelji Boraginaceae (u kojoj se nalazi i boražina), inače poznatoj je jednoj klasi otrovnih alkaloida. Na veliku sreću svih nas, ti alkaloidi se ne tope u uljima i ulje je potpuno sigurno za upotrebu. Rod Echium postao je zanimljiv nakon nekoliko istraživanja u kojima je dokazan visok sadržaj γ-linolenske kiseline.

Upravo ova vrsta ima odličan omjer svih esencijalnih masnih kiselina. Sadrži 30-35% α-linolenske kiseline što je udio koji se pojavljuje i u sjetvenom podlanku i lanu. Jedino ga u sadržaju ove kiseline “šiša” ulje sjemenki europske brusnice i još par ulja bogatih ovom kiselinom. Ali niti jedno od nabrojenih ulja ne sadrži znatnije količine γ-linolenske kiseline, da ne spominjemo i stearidonsku kiselinu koju naš organizam direktno pretvara u zlatni gral metabolizma ω-3 kiselina, EPA i DHA (vidi: masne kiseline). Boražina sadrži i više γ-linolenske kiseline, ali ne sadrži α-linolensku i stearidonsku kiselinu. Jedino se ulje sjemenki crnog ribiza može mjeriti s trputastom lisičinom. U biokemijskom smislu, razumijevanje zašto je ona ljekovita znači da ste majstori u razumijevanju biokemijskih procesa. Ako i ne razumijete u potpunosti, jednostavno isprobajte.

Kada Bog zatvori vrata, znači da je sigurno već negdje otvorio prozor, a ta mudra izreka upravo vrijedi za primjenu ove biljke koje bismo olako klasificirali kao otrovnu, a sada nam pomaže upravo ovdje, u kozmetici. Ulje trputaste lisičine čak je i klinički istraživano u cilju pomoći kod problema s lipidima u krvi.

Ulje je gusto, relativno se polagano upija, pomalo je odbojne, smeđe zelene boje, ali vrlo neutralnog mirisa. Kada želite dati koži ekstra tretman hranjenja, gotovo da nema ulja koja se može mjeriti s ovim. Kao da to nije bilo dovoljno, ali ulje sadrži tokoferole. Pomiješate li ga s uljem sjemenki pasjeg trna (karotenoidi), dobit ćete sve što uopće možete zamisliti da možete kroz biljno ulje. Trputasta lisičina pomaže i kod raznih upalnih bolesti kože, ali se ne koristi kod akni. Pomaže u zacjeljivanju kože što je logično za očekivati od njega. Pravi je spas za vrlo suhu kožu, pa može biti dodatak uobičajenijim uljima poput argana i ploda divlje ruže. Želite li jedan fini lagani serum, pola kukuija i pola trputaste lisičine odlična je ideja.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeMutno ulje žute boje blago kiselo-voćnog mirisa.
Relativna gustoćaoko 0.930
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Udio masnih kiselina (%)
C18:2 linolna kiselina10.0 - 20.0
C18:3 γ -linolenska kiselina7.0 - 14.0
C18:3 α-linolenska kiselina30.0 - 40.0
C18:4 stearidonska kiselina10.0 - 17.0

* za CO2 biljno ulje.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea