Ucuuba

Image by Tyranom
Image by Tyranom

Virola surinamensis (Rol. ex Rottb.) Warb. Myristicaceae

INCI: VIROLA SURINAMENSIS SEED BUTTER

Namjena: maslaci i emulzijski sustavi za suhu kožu, “anti-age” kozmetika, njega kose, izrada sapuna

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: masne kiseline; druge tvari u neosapunjivoj frakciji su vrlo slabo istražene

Moja opaska: neobičan maslac masne teksture i intrigantne boje.

Oralna uporaba: nepoznato

Ucuhuba (Virola surinaminensis) pripada u obitelj gdje je i muškatni orah. Na engleskom se naziva baboonwood, a na francuskom mouscadier fou. Raste u naplavnim ravnicama amazonskog bazena i često se skuplja direktno iz čamaca budući da raste uz same rijeke. Za potrebe proizvodnje, naravno, se uzgaja. Ova vrsta još uvijek je slabo poznata u Europi. Razni dijelovi (list, plod, sjemenke) koristile su se kako u prehrani tako i kao lijek, uključujući i malariju i reumatske tegobe. Kora se navodno koristi u šamanskim obredima kao blago psihodelično sredstvo. Mast (maslac) dobiven iz sjemenki, kada ga prvi puta vidite, ustuknete osim ako nije rafiniran. Obično je žuto smeđe boje i izgleda kao da vam je netko podvalio smeće. Relativno je ugodnog mirisa.

Od 1965. godine, kada se prvi put pojavljuje objavljen profil masnih kiselina, malo toga smo uspjeli doznati o tvarima koje su otopljene u ulju i o tome možemo samo spekulirati. To ne znači da je rizičan za uporabu. Ugodne je teksture na koži u balzamima i emulzijskim sustavima. Spominje se kao najbolja zamjena za životinjske maslace u proizvodnji sapuna zbog zanimljivog profila masnih kiselina (miristinska kiselina) i finog omjera pjenjenja i tvrdoće.

Ucuhuba je fini maslac koji se dodaje u “anti-age” kozmetiku kao dodatna zaštita kože od isušivanja. Zbog zanimljivog profila masnih kiselina odličan je u kombinaciji s brazilskim orahom u pakunzima i kremama za kosu. Ionako ćete se i geografski zadržati na uljima Južne Amerike.

U balzamima za zaštitu jako suhe kože i regeneraciju razmislite o kombinaciji s tamanu uljem, no ostavljam i na vašoj mašti s čime ćete se igrati.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeŽuto do svijetlo smeđa tvrda masna tvar karakterističnog mirisa.
Slobodne masne kiseline (%)najviše 2.0
Specifična gustoća0.900 - 0.930
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  30.0
Jodni broj22190
Saponifikacijski broj120 - 230
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najmanje 2.0
Točka taljenja40 - 44 °C

*temeljem proizvođača, odveć malo podataka za kreiranje prijedloga raspona masnih kiselina. U prosjeku sadrži oko 20% C12:0 laurinske kiseline, 70% C14:0 miristinske kiseline i 8% C16:0 palmitinske kiseline (3).

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top