Zeolit

Što je to zeolit?

Tehnički gledano, zeolit sam mogao navesti ne u zasebnom poglavlju već zajedno s glinama, jer je zeolit strukturno srodan glinama i po kemijskom je sastavu (mahom) alumosilikat, baš kao i gline. Ipak, klasificiramo ga i u minerološkom smislu dalje od glina, a po mnogim svojstvima i različitosti nadmašuje glinu.

Po mom mišljenju zeolit ima stvarno lošu “karmu”. Upoznao sam gomilice ljudi koji su se bavili zeolitom i sve su redom bili neki smutljivci, čudaci ili prevaranti. Svi su oni imali svoju tajnu “aktiviranog” zeolita, svima je netko drugi “pokrao” ideje, samo oni imaju “najbolji” zeolit, ali čim ih malo zagrebete ispod površine nitko nema nikakav odgovor i njihovo znanje o zeolitima ima pejsaž ementalera. Ah da, ali svi liječe tumore. U Hrvatskoj smo upoznali zeolit(e) upravo kroz prizmu “lijeka za rak” oko kojeg su se lomila velika koplja, a na kraju je takav sablasni marketing unazadio i blokirao sve potencijalne medicinske primjene zeolita. Ovdje neću naglašavati njegove koristi kao oralnog pripravka, ali je odličan za detoks organizma, odnosno probavnog sustava, a jedan je od najboljih pomoćnih tvari u kapsulama s eteričnim uljima. Zeolit je još jedan primjer žrtve pretenciozne marketinške kampanje koja je (dugotrajno) uništila ugled jednog sasvim kulturnog i fino odgojenog vulkanskog minerala.

Zeolit koristite daleko češće i više od gline. Svaki put kada stavite prašak za rublje ili izbjeljivač u perilicu, niste svjesni da koristite zeolit. Zeolit se koristi (redovno) u sustavima za pročišćavanje otpadnih voda, tijekom procesiranja otpada iz nuklearnih elektrana, u sintetskoj kemiji kao katalizator i molekulsko sito, koristi se i u analitičkoj kemiji u analizi iona, služi u proizvodnji plinova (kisika, plemenitih plinova), dodatak je umjetnim gnojivima, a završava i u stočnoj hrani kao “detoksikator” koji veže toksine, poput mikotoksina… Uglavnom, lista je poduža i nijedna glina se ne može pohvaliti ovako opsežnom upotrebom. Pa u čemu je njegova tajna?

Struktura i svojstva zeolita

Prema novoj klasifikaciji IMA-CNMNC, zeoliti pripadaju skupini 09, Silikati i germanati, podskupini tektosilikata, skupina 9G (sa zeolitnom vodom). Zeoliti su fascinantno različitih molekularnih struktura – do sada ih je opisano 176, pa koga detaljnije zanima mineralogija neka prouči sve oblike (pazite, tekst je vrlo stručan). Svi zeoliti u prirodi nastaju kristalizacijom iz vulkanskog materijala koji je u početku amorfan. Taj kristalizirani materijal erozijom se prenosi i taloži na određenom mjestu odakle ga rudarski iskorištavamo. Dio zeolita se proizvodi i sintetski.

U medicinskoj primjeni uglavnom se koristi zeolit klinoptilolit koji pripada skupini 9GE. Klinoptilolit u strukturi alumosilikata sadrži i natrij, kalij i kalcij i vrlo je kompleksne formule – (Na,K,Ca)2-3Al3(Al,Si)2Si13O36·12H2O. Sama kristalna struktura vrlo je zanimljiva i prikazana je na sljedećoj slici:

Zeolit klinoptilolit

Upravo prostori (“šupljine”) u kristalnoj strukturi imaju sposobnost da “uhvate” cijeli niz molekula i vežu na sebe. Stoga vas ne treba čuditi da se koriste od pročišćavanja nuklearnog otpada, deterdženata i stočne hrane. Naravno, za takve aplikacije koriste se razne druge mineralne forme zeolita – klinoptilolit samo je jedan od mnogih korištenih. Svakako NE sugeriram da koristite izbjeljivač za rublje kao masku samo zato jer ste pročitali na kutijici da sadrži zeolit.

Klinoptilolit veže na sebe cijeli niz tvari – od teških metala kao što je olovo, kation iona kao što je amonijev i kalcijev ion, te različite organske molekule. Stoga ne čudi njegova upotreba kao detoksikatora.

Regulatorni status zeolita

Kako zeoliti imaju vrlo neugodne epizode u prošlosti, treba odmah naglasiti da je glavni problem zeolita veća količina olova koju sadrže zeoliti iz nekih nalazišta i koja prelazi dozvoljene zakonske granice. To je bio i kamen spoticanja. Srećom, od tih neugodnih vremena, zeolit je doživio poboljšanje kontrole kvalitete. Onaj koji se smije koristiti u kozmetici i oralnim putem je u Europskoj uniji registriran kao medicinski proizvod (medical device) s CE markingom, kao što ga ima registriranog austrijska tvrtka Panaceo.

Mala je nezgoda zeolita što je bezobrazno skup, ali to valjda i možemo očekivati za nešto što je registrirano kao medicinski proizvod. Bez obzira na cijenu vrlo je izdašan, a možete ga shvatiti i kao luksuznu sirovinu za prestižne maske – baš kao što doživljavate eterično ulje ruže u kremama.

Funkcija zeolita u maskama

Kao i gline, zeoliti su odlični “detoks” tretman, s tim što su same maske vrlo nježne, pogotovo ako koristite ispravni zeolit. Neki azijski proizvođači koriste zeolit za regeneraciju kožu kod dugotrajnih (kroničnih) rana, pa to čini zeolit funkcionalnijim od glina. Kako je vrlo blag, možda će baš zeolit biti odabir kod iznimno osjetljive kože. Zeolit se reklamira kao svašta, primjerice, da je antioksidans i istovremeno pomaže oksigenaciju. Moje mišljenje da je njegova dobitna kombinacija i adut: izvanredno sredstvo za vezanje raznih štetnih i otpadnih molekula, te istovremena blagost.

I uz sve – ima moj toplu preporuku iz vlastitog iskustva.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top