B kompleks- vitamin B6

Jupiter, plinoviti planet. Kovitlac uzburkanih plinova, oblaci različite boje koji nas fasciniraju. Njihovu snagu teško možemo zamisliti, samo jedan oblak progutao bi cijelu našu planetu. Juha vodika i plemenitih plinova poput helija i par čudesa. Amonijak. Miris zapuštenih pisoara, miris Arfa s amonijakom iz djetinjstva, tajni sastojak najfinijih austrougarskih kolača i korčulanskih klašuna. Sumporni spojevi, ugljikov spoj metan, voda. Jupiter je veliki alkemičar, ima smjesu spojeva koji čine nas i tko zna, možda na njemu postoji neki egzotični život iznad granica naše mašte. Štiti nas, kamene planete, od kometa, a promjene njegovog plesa ostavile su posljedice čak i na geologiju Mjeseca i Zemlje.

Mi smo kulturni i fini. Plavetnim nebom vlada gotovo lahor u usporedbi s Jupiterom, čak i kad bura ruši drveće. Jupiterove oblake zarobila je biologija i stavila pod svoju kontrolu. Ugljikovi spojevi su kostur naše biologije, ta ugljikova hobotnica ugrabit će amonijak i kemija će postati bogatija za amine i amide. Bez njih života ne bi bilo, amino-kiseline čine sve proteine u našem tijelu, njih 20 veličanstvenih i jedna skrivena, čije ćemo ime još skrivati. Netko je naslijedio divlji vjetar Jupitera i prenosi amino skupine i pomiče ugljikove skupine, ukrotio ga. Sve do tridesetih godina XX. stoljeća nismo znali tko je to.

Prva polovica XX. stoljeća bila je zlatno doba otkrivanja vitamina. Ipak, „rastaviti“ B kompleks nije bilo jednostavno. Ranih tridesetih godina upoznali smo najprije tiamin, vitamin B1 kao „antineuritički“ faktor. U modelima životinja te na ljudima manjak ovog vitamina uzrokuje, doista, oštećenje živaca. Odmah iza njega je bio riboflavin, vitamin B2. Nakon njih znanstvenici su vrlo pročišćenom prehranom otkrili u štakora posebnu bolest nazvanu „štakorska akrodinija“ u kojoj su štakori obolijevali od kožnih promjena. Prvo smo otkrili kako dio tih promjena možemo izliječiti sasvim novim faktorom kojeg smo odmah povezali s ljudskom bolesti pelagrom. Nazvali smo ga vitamin B3, nikotinamid, „antipelagra“ vitaminom. Odmah se otvorio prostor misterije. Dio kožnih simptoma štakorske akrodinije nismo mogli izliječiti s tim vitaminom. Tom misterijom pozabavio se Rudolf Peters i njegovi kolege. Mukotrpnim igrama dodavanjem prehrani dokazali su kako se te promjene ne mogu izliječiti svim do tada poznatim vitaminima skupine B i taj su faktor inicijalno nazvali vitamin B4. Tek je trebalo naći strukturu i izolirati ga. Tog se velikog posla prihvatio genijalni Paul György. Pronađen je faktor koji djeluje na akrodiniju i to je bio novi član obitelji, vitamin B6. Genijalni György, kao i nekoliko drugih neovisnih grupa, pokazali su kako je vitamin B6 esencijalan ne samo za kožu, već i neophodan za stvaranje crvenih krvnih stanica te je iznimno bitan u fiziologiji živčanog sustava. Bez njega, brojne vrste eksperimentalnih životinja dobivali bi konvulzije, napade slične epilepsiji. 1938. godine Lepkovsky je kristalizirao vitamin B6 i već za godinu dana, Leslie Julius Harris, Karl August Folkers i Richard Kuhn odredili su točne strukture. Nađeni su njegovi oblici i György je dobio čast dati mu ime, piridoksin. Paradigma otkrivanja vitamina B6 bila je bitnija od njega samog jer su te metodologije dovele do otkrića pantotenske kiseline i folne kiseline, ali to bi trebala biti nova priča.

Što to čarobno radi vitamin B6?

Kao u Jupiterovim oblacima, vitamin B6 prenosi amino skupinu. Pretvaranje jedne aminokiseline u drugu ili njihova razgradnja, a sve ovisno o potrebama ljudskog tijela, toga nema bez vitamina B6. Slavni jetreni enzimi koje mjerimo u krvi kako bismo dijagnosticirali tegobe jetre, transaminaze, ovise u vitaminu B6. Bez njega ne bismo se mogli „riješiti“ viška nekih aminokiselina ili stvoriti neke koje nam trebaju. Bez vitamina B6 nema stvaranja „glasnika“ neurotransmitera u živčanom sustavu, serotonina, dopamina, adrenalina i noradrenalina. Sama srž vašeg bića kao intelektualnog sisavca ne bi bila moguća bez vitamina B6. Vitamin B6 je bitan u prvom koraku sinteze hemoglobina, tvari koja prenosi kisik u eritrocitima. „Upetljan“ je i u metabolizam masti i šećera i transport magnezija, stvaranja niacina ali jedne uloge malo ljudi je svjesno. Bez vitamina B6 nema apsorpcije selena. Selen je rijetki ali neophodni mikroelement koji se i u hrani i u većini suplemenata nalazi vezan za aminokiselinu metionin. Vitamin B6 omogućuje njegovo oslobađanje kako bismo ga transformirali i iskoristili u organizmu.

Zahvalni smo zlatnom dobu otkrivanja vitamina, svijest o njegovoj važnosti uvela je vitamin B6 u medicinu i nutricionizam gdje je ostao do današnjeg dana. Zastanite. Osjetite u sebi ukroćeni vjetar Jupitera koji prenosi amino skupine i transformira ugljikove spojeve, te oblake amonijaka, sulfida i ugljikovih spojeva. Koliko se elegancije i snage skriva u biokemiji našeg tijela. Taj divlji vjetar ljepote koja nas nosi, u šarenicama vašeg oka Jupiterovi oblaci nestaju u zalasku sunca.

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.