E-KNJIGA

Priče iz šume Striborove

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Knjiga koja je nastala iz čiste znatiželje u želji da u vama probudi znatiželju.

Pet stotina stranica literarne šetnje kroz biljke koje su inspirirale lijekove i navike koje danas poznajemo, kroz otkrića bitnih za našu fiziologiju i važnosti mikroorganizama u našem životu.

Rezultat mojeg višegodišnjeg istraživanja, ali i cjeloživotnog iskustva još od najmlađe dobi u okruženju obitelji Katzler u Karlovcu, pa sve do današnjeg savjetovanja pacijenata. Uključeno je moje profesionalno radno iskustvo, bavljenje aromaterapijom i fitoterapijom, te mikronutricijom.

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.
Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.
Motiv mi je bio i edukacija i borba protiv Dunning-Krugerova efekta, od smrznutih sibirskih virusa i četinjača Kanade do biljaka poput kele i omega-3 kiselina.

Jedna od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta je da čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada.

U knjizi govorim i o prirodnim molekulama koje su inspiracija za nalaženje novih lijekova. Stare legende o biljkama uvijek su odraz ljudskog duha. U njima možemo naći sebe, ali možemo pronaći i biljke koje se i danas koriste kao čajevi. Neki su još popularni, neke je pregazilo vrijeme, ali mudrost priča ostaje.

Knjiga sadrži i tekstove o rijetkim, zanimljivim biljkama koje vrijedi upoznati i otkriti njihova brojna svojstva. Opisujem i lijekove koji djeluju na više molekularnih ciljeva (Multiple target approach) te dolaze na vrata medicine kao budućnost.

U znanstvenom smislu ljekovite biljke doživljavaju pravu poplavu novih saznanja i u godinama koje dolaze puno će toga sjesti na svoje mjesto.
Nisu biljke samo lijek. Njihova puno veća zadaća u današnjem svijetu je preventivna medicina.

Knjiga je ovlaš osobna, koliko i duboko osobna.

“Kao što znamo, postoji određena vrsta lijenog zadovoljstva u nepotrebnoj erudiciji”, napisao je Jorge Luis Borges u Priručniku fantastične zoologije. Danas nam je takva erudicija potrebna.

E- KNJIGA

Priče iz šume Striborove

Ova vrijedna knjiga od pet stotina stranica rezultat je višegodišnjeg autorovog istraživanja, ali i cjeloživotnog iskustva. Motiv mu je bio udahnuti emotivnost u nekima suho područje znanosti lišeno emocija i u tome je obavio maestralan posao.

POGLEDAJ I...

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Podijeli

Scroll to Top