Zanimljive aktivne tvari

Aktivne tvari u kozmetici najčešće su dizajnirani upravo za emulzijske sustave. To su najčešće vodeni, etanolni i glicerolni ekstrakti te suhi ekstrakti. Dio aktivnih tvari zna biti u liposomskim oblicima radi boljeg ulaska (penetracije) u kožu. Aktivnim tvarima najčešće se bave specijalizirane tvrtke koje onda gotova rješenja nude proizvođačima kozmetike, velikim i malim. Postoji ogroman broj aktivnih tvari na tržištu o kojem bi se mogla napisati zasebna knjiga, no dostupnost je glavni limit za kućnu kozmetiku. Srećom, danas postoje specijalizirane tvrtke u Hrvatskoj ili u Europskoj uniji koji nude takve sirovine u razumnim količinama (50-100g). Krenimo upoznate neke zanimljive ekstrakte.

Anti age aktivne tvari

U cijeloj šumi aktivnih tvari anti age, sveti gral kozmetike, jedni su od glavnih motiva aktivnih dodataka.

Ameliox

INCI: Lecithin (and) Carnosine (and) Tocopherol (and) Silybum Marianum Fruit Extract (and) Glycerin (and) Alcohol (and) Aqua/Water

Ameliox je proizvod tvrtke Mibelle biochemistry sastoji se od dva ključna dodatka: ekstrakta sikavice (Silybum marianum) i karnozina. Karnozin smanjuje glikaciju proteina, odnosno vezanje šećera na proteine i u idealnom slučaju usporava proces stanično starenja i funkcije. Idealistička priča završava u činjenici kako i drugi mehanizmi kontroliraju ovaj proces, no svejedno je popularan sastojak u kozmetici. Glikacija ključnih molekula u koži, elastina i kolagena, smeta njihovu normalnu funkciju i elastičnost kože. O rezultatima kliničke studije možete ukratko pročitati u materijalu proizvođača. Dodaje ga se 1-5% (obično ga dodajemo punih 5%). Mada je liposomski preparat, izdrži temperature do 60 °C kroz kraće vrijeme. Dodaje ga se kada smo već napravili emulziju i miješamo ju, a dok je emulzija topla, ne toplija od navedene temperature.

Bioremodelant (Sculptessence)

INCI: Water, Glycerin, Linum usitatissimum (linseed) seed extract, Glyceryl caprylate, p-Anisic acid

Bioremodelant svoje djelovanje temelji na poliholozidima izoliranim iz sjemenki lana. Povećava sintezu glukozaminoglikana, usporava razgradnju kolagena i tako djeluje na “pregradnju” tkiva kože. Tipično ga se dodaje 3-5% i smanjuje bore oko očiju i usana (u idealnom slučaju).

Bukva, gemoterapijski ekstrakt

INCI: Water, Fagus sylvatica bud extract, Benzyl alcohol, Benzoic acid
Aroma-zone – Extrait de bourgeons de hêtre

Glavna tvrdnja u kozmetici je povećanje sinteze proteina u koži, hidratacija i smanjenje bora. Ovaj ekstrakt nam dolazi iz gemoterapije, terapije pupoljcima i mladim izdancima biljaka. Dodaje ga se 3-5% i nije ga nužno dodavati na kraju već se može otopiti u vodenoj fazi.Elastin

INCI: Hydrolyzed elastin

Elastin je prirodna molekula koja se dobiva iz riba. Ljudski elastin je bitan za elastičnost kože. Hidrolizirani elastin u kozmetici služi za zaštitu od isušivanja i djeluje na gornji sloj kože.

Gatuline expression

INCI: Alcohol (and) Water (and) Acmella Oleracea Extract
Aroma-zone – Relax’rides

Gatuline expression patentirani je ekstrakt biljke Acmella oleracea indijskog oceana. U svom sastavu sadrži amide masnih kiseline i triterpene. Na smanjenje bora djeluje brzo jer mehanizam djelovanja počiva na miorelaksirajućem djelovanju (opušta mišiće). Na taj način djeluje i botoks, ali Gatuline expression ima, za razliku od botoksa, reverzibilno djelovanje i daleko je sigurniji. Ima ECOCERT certifikat. Koristi ga se 2-5% i premda nije liposomski, pametno ga je dodati kada već miješate emulziju mikserom. Odličan je u kombinaciji s tvarima koje i pomažu funkciji kolagena.

Kigelia, etanolni ekstrakt

INCI: Kigelia africana extract and alcohol

Kigelia, član obitelji sljezova, raste na području južne Afrike. Biljka se tradicionalno, baš kao i sljezovi, koristila za njegu kože. Za razliku od naših vrsta sljezova, njen je kemizam drugačiji i sadrži flavonoide, saponozide i fitosterole, a sam ekstrakt dobiva se iz plodova. Oni njeguju, štite i umiruju kožu. Odličan je i vrlo prirodni dodatak za njegu zrele kože i ima reputaciju da pomaže koži u menopauzi, no koristi se za njegu gotovo svih tipova kože a ne samo zrele. Ulazi u sastav kozmetike za njegu grudi.

Kolagen

INCI: Collagen

Kolagen je molekula koju sami stvaramo u koži. Neki ekstrakti stimuliraju sintezu vlastitog kolagena (vitamin C) ili poboljšavaju njegovu funkciju (Ameliox). Kolagen u kozmetici dolazi iz životinjski izvora, a posebno se proizvodi i onaj iz ribljih (Maricol S). Kako su velike molekule koje nisu identične našem kolagenu, funkcija kolagena je mahom zaštita površinskog sloja kože premda se reklamira kao anti-age tvar.

Laminaria digitata ekstrakt

INCI: Glycerine, aqua, Laminaria digitata
Aroma-zone – Algo’boost Jeunesse

Laminaria digitata ekstrakt tvrtke Lessonia ekstrakt je imenovane alge u glicerolu. Za jedan ekstrakt alge ima relativno nenametljiv miris. Sadrži visok udio organskih spojeva joda, nutritivnih elemenata u tragovima te zaštitnih složenih polisaharida. Štiti i vlaži kožu, potiče njenu regeneraciju, a koristi se i u kozmetici za oblikovanje tijela. Dodaje ga se 2-5% i nije ga potrebno dodavati na samom kraju procesa emulgiranja.

Malus Domestica Fruit Cell Culture Extract

INCI: Malus Domestica Fruit Cell Culture Extract (and) Xanthan Gum (and) Glycerin (and) Lecithin (and) Phenoxyethanol (and) Aqua/Water)

PhytoCellTec™ Malus Domestica liposomski je preparat matičnih stanica sorte jabuka Uttwiler Spätlauber. Ovaj ekstrakt nije nepoznat na našem tržištu, no katkad pretenciozno nazivan “terapija matičnim stanicama” što tehnički nije točno. Proizvođač Mibelle Biochemistry prema ispitivanjima iznosi podatak kako produžuje život i vitalnost vlastitih matičnih stanica kože. Dodaje ga se 2-5%, obavezno na kraju pripreme emulzije. Stabilan je kraće vrijeme na temperaturi manjoj od 60 °C a obično ga se dodaje na temperaturama ispod 40 °C. Konzerviran je fenoksietanolom, pa nije sastojak striktne ekološke kozmetike.

Runolist, glicerolno-etanolno-vodeni ekstrakt

INCI: Leontopodium alpinium extract
Aroma zone – Extrait d’edelweiss

Ekstrakt runolista sadrži flavonoide i tanine. Regeneriraju i učvršćuju kožu. Ekstrakt nije liposomski pa je stabilan tijekom zagrijavanja i dodaje ga se u vodenu fazu u udjelu od 1-5%.

Stimulhyal

INCI: Calcium ketogluconate
Aroma-zone – Elastine booster

Stimulhyal je biotehnološka molekula koja stimulira biosintezu hijaluronske kiseline i elastina u koži i tako daje “repulp efekt” potičući stvaranje ovih molekula u koži, a ne “vanjskim” dodavanjem ovih molekula. Dodaje ga se 0,3-0,5% u već gotovu emulziju na temperaturama ispod 50 °C. Dodaje se u obliku praha, ne kao otopina, ali je pametno koristiti emulgatore koji se ne ugušćuju brzo (poput Emulium kappa) kako bi se otopio u emulziji.Tvari za smirenje i obnovu kože

Alantoin

Alantoin je već opisan kod sastojaka tonika. Topi se u vodenoj fazi.

Bisabolol

INCI: bisabolol

Bisabolol je prirodni sastojak koji se normalno nalazi u eteričnom ulju kamilice. No, kako je to eterično ulje skupo a sadržaj čistog bisabolola nije visok, komercijalno se dobiva iz ulja Vanillosmopsis erythropappa (biljka candeia). Eterično ulje ove biljke pročišćava se i izolira čisti bisabolol. Bisabolol je molekula koja djeluje protuupalno i regenerira kožu. Djeluje i protiv nekih patogenih gljivica i bakterija. Bisabolol se dodaje u masnu fazu jer je topiv u uljima, obično do 1%.

Croton lechleri ekstrakt (“zmajeva krv”)

INCI: Glycerin, Croton lechleri resin extract
Aroma-zone – Extrait concentré de sang du dragon

“Zmajeva krv” je rezina (smola) koja se dobiva zarezivanjem biljke a sama ju biljka stvara kako bi se zaštitila od ozljeđivanja. Priča pomalo sliči na već zaboravljeni Peru balzam koji je također “traumatska rezina” koju biljka stvara za zaštitu i regeneraciju. Croton lechleri je korišten tisućama godina u Južnoj Americi. Sadrži vrlo zanimljiv koktel spojeva među koji je alkaloid tapsin i oligomerni procijanidini. Zanimljivo, Croton lechleri je biljka od koje je prije nekoliko godina u SAD-u registriran lijek za proljev kod HIV pozitivnih pacijenata. Ako je gavez biljka regeneracije Europe, a gotu kole Azije, onda je Croton lechleri regeneracijska biljka Južne Amerike, uz tepezcohuite. Glicerolni ekstrakt se dodaje u koncentraciji od 2-4% u vodenu fazu i smije se grijati, premda ga ja moguće dodati i na kraju u još toplu emulziju. Emulzije oboji roza-crvenom bojom što je vrlo dopadljivo. Toplo preporučam za kozmetiku za obnovu kože zajedno sa maceratima koji regeneriraju kožu.

Dekspantenol

Dekspantenol je već opisan kod tonika. Ulazi u sadržaj vodene faze.

Fresh water pearl powder

INCI: Fresh water pearl powder
Aroma-zone – Poudre de perles d’eau douce

Fresh water pearl powder pomalo je neobičan dodatak u kozmetici. Dobiva se iz bisera slatkovodnih školjki koji se usitne u vrlo fine čestice. One se gotovo u potpunosti tope u vodi. Bogate su mineralima, pogotovo kalcijem, te nizom aminokiselina koje hrane kožu.

Gatuline skin repair

INCI: Alcohol (and) Water (and) Onopordum acanthium Flower/Leaf/Stem Extract
Aroma-zone – Skin repair bio

Gatuline skin repair ekstrakt je biljke koja se na hrvatskom naziva običan kravačac ili obična bodljača. Aktivne tvari su flavonoidi i seskviterpenski laktoni koji smiruju kožu i potiču njenu regeneraciju. Proizvođač ovog ekstrakta, Gattefossé, navodi kako obnavlja integritet funkcije kože kao barijere, potiče sintezu kolagena i obnavlja kožu. Pravi ugodni sastojak vrlo prirodnog ozračja. Dodaje ga se 2% u vodenu fazu ili na kraju spravljanja emulzije.

Ginseng

Ginseng je ekstrakt koji postoji u raznim oblicima. Komercijalno vam je dostupan preko Aroma-zone ekstrakt koji je dobiven uparavanjem vodeno-etanolnog ekstrakta. Ekstrakt je viskozan i dodaje ga se do 2% u vodenu fazu ili na kraju izrade emulzije. Ginseng je poznati adaptogen u fitoterapiji. U kozmetici nam je zanimljiv jer stimulira proizvodnju kolagena i potiče obnavljanje kože.

Sljez crni, glicerolni ekstrakt

INCI: Malva sylvestris flower extract

Cvijet sljeza tradicionalno se koristio i koristi za vlaženje i smirivanje upalnih procesa kod kože sklone crvenilu ili nakon sunčanja. Premda je dostupan preko Aroma-zone, možete ga spraviti i sami. Odvažite u čašicu 45g glicerola i 55g demineralizirane vode. Odvažite 0,2g CO2 ekstrakta ružmarina, hidrodisperzibilnog. Promiješajte. Odvažite 10g cvjetova sljeza. Dobro promiješajte da se cvjetovi otope u otopini glicerola i vode. Ostavite na mračnom mjestu i sobnoj temperaturi dva tjedna. Jednom dnevno lagano potisnite i promiješajte. Ocijedite na cjedilu i spremite ekstrakt u tamne staklene bočice. Ekstrakt nema posebni limit udjela, no u emulzijskim sustavima koristi ga se 2-10% u vodenoj fazi.

Veprina, glicerolni ekstrakt

INCI: Ruscus aculeatus root extract

Ekstrakt veprine sadrži saponozide koji djeluju na kapilare u koži. Zbog toga se koristi u kozmetici “protiv podočnjaka”, kod rozacee, pogotovo tipa eritema-teleangiektazija tipa, proširenih kapilara. Odličan je u sinergiji s maceratom gotu kole. Koristi se u emulzijskim sustavima 5-20%.

Vinova loza, glicerolni ekstrakt

INCI: Vitis vinifera rubra leaf extract

Ekstrakt vinove loze po svojem je djelovanju slična veprini, premda sadrži drugačiji tip spojeva, flavonoide i tanine. Može se dodati u emulzijske sustave kod proširenih kapilara, ali i u emulzijske sustave kod celulita i kao jedna od komponenti kod venske insuficijencije. Koristi se u emulzijskim sustavima 5-20%.

Tvari za njegu suhe kože

Različiti gelovi služe kao ovlaživači kože. To su visokomolekulska hijaluronska kiselina, Fucogel (Fucocert) ali i ksantanski gel.

Ceramide complex

INCI: Aqua (and) Phospholipids (and) Sphingolipids

Ceramide complex tvrtke CLR smjesa je biljnih fosfolipida i sfingolipida u kompleksnom multilamelarnom sustavu (višeslojni sustav koji sliči na membrane). Ceramide normalno stvaramo sami u koži, no nedostaju suhoj koži. Zbog toga su ceramidi CLR namijenjeni za njegu suhe i osjetljive kože. Ne maste kože ali joj daju dugotrajan osjećaj zaštite. Osjetljiv je na zagrijavanje pa ga treba dodati na samom kraju kada temperatura emulzije bude ispod 35 °C. Stoga treba odabrati onaj sustav koji nije odveć viskozan kada se ohladi na tu temperaturu, sugeriram Emulium kappa i Olivoil avenat. Dodaje ga se 5-10%. Ipak, ova je sirovina konzervirana s dva konzervansa, kalij sorbatom i fenoksietanolom, a fenoksietanol se ne koristi u ekološkoj kozmetici, ako je nekome bitan ovaj podatak.Ceramidi, biljni

INCI: Aqua (and) Glycerin (and) Helianthus Annuus Seed Extract (and) Decyl Glucoside
Aroma-zone – Céramides végétales

Biljni ceramidi koje nalazite na Aroma-zone drugačija je sirovina, gdje je visok udio glicerola i konzervans, a decil glukozid je emulgator. Stoga je pogodan za striktnu ekološku kozmetiku. Ovog sastojka se dodaje 1-5% u već gotovu emulziju.

Fitosteroli

O fitosterolima ste već puno bili čitali u poglavlju o biljnim uljima. Njihova je namjena zaštita kože od isušivanja te njega suhe kože sklone iritaciji. Osim što ih neka ulja sadrže u visokim udjelima, poput shea maslaca, na tržištu možete nabaviti pročišćene fitosterole izolirane iz ulja avokada i masline (INCI: Persea gratissima oil phytosterols, Olea europaea unsaponifiables). Mogu nam biti zanimljivi kada u emulzijama koristimo ulja uobičajenih razina fitosterola, poput badema ili marelice, a želimo dati dodatnu zaštitnu ulogu i obogatiti teksturu. Oni smanjuju “prozračnost” emulzije i filmogeni su, ali ne i odveć teški. Dodaje ih se u masnu fazu 1-5%.

Glycoderm

INCI: Water (Aqua) (and) Honey (Mel) (and) Phospholipids (and) Sphingolipids (and) Hyaluronic Acid

Glycoderm tvrtke CLR sadrži med i hijaluronsku kiselinu u liposomima. Njegova je glavna zadaća vlaženje kože i obnova hidrolipidne barijere i smanjenje gubitka vlage iz kože. Dodaje ga se 3-5% i nemojte prelaziti ovaj udio jer može postati destruktivan po stabilnost emulzijskog sustava. Kao konzervans sadrži fenoksietanol i dehidrooctenu kiselinu.

Lactil

INCI: Sodium lactate, Sodium PCA, Glycine, Fructose, Urea, Niacinamide, Inositol, Sodium benzoate, Lactic acid
Aroma-zone – Complexe hydratation intense

Lactil tvrtke Evonik kombinacija je više faktora za vlaženje kože: to su natrij PCA, šećer fruktoza, aminokiselina glicin, te urea i inozitol u puferu mliječne kiseline. Dodaje ga se 1-3% u vodenu fazu ili na samom kraju priprave emulzije. Manje je destruktivan po emulzijske sustave od natrij-PCA pa je odlična zamjena za njega.

Hygroplex

INCI: Hexylene Glycol, Fructose, Glucose, Sucrose, Urea, Dextrin, Alanine, Glutamic Acid, Aspartic Acid, Hexyl Nicotinate

Hygroplex tvrtke CLR smjesa je faktora vlaženja kože. Heksil-nikotinat povećava protok krvi kroz kožu i tako omogućuje bolju ishranu tkiva. Dodaje ga se 2-5%. Postoji i verzija bez heksil-nikotinata, no nije dostupna. Ne sadrži konzervanse.

Kiosmetine

INCI: Chitin, beta-glucan

Kiosmetine je Ecocert sirovina dobivena biotehnološkom proizvodnjom hitina i beta-glukana. Stvara zaštitni i lagani film na koži koji štiti od isušivanja. Odlično se tolerira, kompatibilan je sa svim emulgatorima i ima sve pohvale. To je prah koji se topi u vodenoj fazi u udjelu od 0,5-2%.

Krastavci, glicerolni ekstrakt

INCI: Aqua, Glycerin, Cucumis sativus fruit extract, sodium benzoate, potassium sorbate citric acid

Glicerolni ekstrakt krastavca idealan je ovlaživač za sve koji vole samo biljne a ne biotehnološke ovlaživače, s pravim ozračjem prirodnog. Iznimno je ugodan na koži. Topi se u vodenoj fazi, dodaje ga se 5-20% u emulzijske sustave.

Natrij PCA

Natrij PCA je već opisan u tonicima. Odličan ovlaživač ali vrlo destruktivan po emulzijske sustave, kompatibilan je s emulgatorima kao Ewocream i sukroesteri.

Poljski mak, glicerolni ekstrakt

INCI: Glycerin, Aqua, Papaver rhœas petal extract
Aroma-zone – Extrait de coquelicot

Poljski mak glicerinski je ekstrakt baziran na drevnoj uporabi latica poljskog maka u kozmetici. Ekstrakt je obojan crveno zbog antocijana u laticama, a druge aktivne tvari su polisaharidi koji štite i vlaže kožu. Poljski mak je biljka kože sklone iritaciji i crvenilu. Dodaje se u vodenu fazu u udjelu od 2-10%.

Urea

INCI: Urea

Urea je već kultni ovlaživač kože prisutan u brojnim kozmetičkim linijama. Djeluje blago keratolitički odnosno blago odljušćuje površinu kože a uz to je faktor ovlaživanja. Otapa se u vodenoj fazi emulzije i najbolje ju je dodati u udjelima od 2-10%. Veći udjeli, čak do 20, nisu zabranjeni ali kod uree treba balansirati s keratolitičkim učinkom kako ne bi bio odveć snažan.

Tvari za njegu masne kože

Algo’zinc

INCI: Aqua (and) Glycerin (and) Hydrolyzed Algin (extrait d’algue Laminaria Digitata) (and) Zinc sulfate

Algo’zinc sinergijska je smjesa glicerolnog ekstrakta alge Laminaria digitata koju smo već upoznali, te cinka. Algo’zinc mi je jedan od omiljenih sirovina, smanjuje upale kod akni i djeluje protiv Propionobacterium acnes, bakterije koja je negativni faktor kod akni. Idealan je za njegu kod seboroičnog dermatitisa jer djeluje i protiv gljivice Malassezia furfur. Dodaje ga se 5% u vodenu fazu emulzije.Sopholiance S/Bactipur

Sopholiance S/Bactipur je već opisan kod tonika. Djeluje protiv bakterije Propionobacterium acnes i smanjuje lučenje sebuma i dodaje ga se 2-3%. No, djeluje destruktivno na mnoge emulgatore. Sukroesteri ga najbolje toleriraju.

Vrba, ekstrat kore

INCI: Aqua, Salix Nigra (Willow) Bark Extract
Aroma-zone – Acide salicylique végéteal

Ekstrakt kore vrbe prirodna je zamjena za salicilnu kiselinu. Za razliku od čiste salicilne kiseline s kojom treba puno opreza i obazrivosti, ekstrakt kore vrbe sadrži njene prekursore koji su manje agresivni. Može poslužiti kao konzervans (2-3%), ali moramo biti svjesni kako to nije idealan konzervans za suhu kožu sklonu iritaciji. Kao aktivna tvar kod akni dodaje se do 10% u vodenu fazu, ona djeluje kako kemijski piling. Može biti i jedno rješenje za njegu kože stopala. Ne koristiti kod ljudi alergičnih na salicilate.

Metil sulfonil metan (MSM)

INCI: Methylsulfonylmethane

MSM koristi se kao dodatak prehrani za bolju funkciju vezivnog tkiva, prije svega hrskavice zglobova. U kozmetici se koristi kod masne kože i akni, ali i kože sklone upali i iritaciji (rozacea, atopijski dermatitis). Idealan je kada želimo regenerirati kožu kod akni. Dodaje se 1-10% u vodenu fazu.

Tvari za njegu kože sklone hiperpigmentaciji

Belides

INCI: Bellis Perennis (Daisy) Flower Extrac

Belides tvrtke CLR već dugo postoji na tržištu. On je ekološki sukladna sirovina, vodeni ekstrakt biljke tratinčice (Bellis perennis). Prema ispitivanjima proizvođača, njegov mehanizam djelovanja počiva na smanjenju endotelina-1 izazvanog UV zrakama. Smanuje i vezanje α-melanocitnog stimulirajućeg hormona i aktivnost tirozinaze, što sve utječe na smanjenje stvaranja pigmenta melanina. Dodaje ga se 5-10% u vodenu fazu.

Boerhavia diffusa ekstrakt

INCI: Propanediol, Aqua, Boerhavia diffusa root extract
Aroma-zone – Melano’regul

Boerhavia diffusa ekstrakt proizvod je Melavoid tvrtke Provital group. Boerhavia diffusa je biljka koja nam dolazi iz ajurvede u kojoj se koristi kao blagi diuretik. Borevonini, spojevi iz klase rotenoida, smanjuju biosintezu melanina vežući se na receptor PPAR-γ (Peroxisome proliferator-activated receptor). Dodaje se 1-3% u vodenu fazu.

Sibwhite

INCI: Glycerin (and) Larix Sibirica Wood Extract)
Aroma-zone – Eclat & lumière

Sibwhite proizvod je tvrtke Biocosmethic. Dobiva se ekstrakcijom drveta sibirskog ariša. Aktivne tvari su flavonoidi na koje je i standardiziran. Sibwhite ima više funkcija. Jedan je smanjenje sinteze melanina, a uz to inducira heat shock proteine koji su zaduženi za zaštitu stanice od stresa, što susrećemo kod ekstrakta alge Porphyra umbilicalis. Stimulira biosintezu kolagena i njegovu stabilnost u tkivu kože. Odličan je, vrlo prirodni i nježni sastojak kojeg se dodaje 1-3% u vodenu fazu kreme.

Tvari za zaštitu od UV zračenja

Biosolis

INCI: Pongamia glabra seed oil, titanium dioxide, dicaprylyl carbonate, polyhydroxystearic acid, trihydroxystearin, polyglyceryl-3 polyricinoleate, silica, jojoba esters
Aroma-zone – Ecran solaire naturel

Biosolis, proizvod istoimene tvrtke, inovativan je i kompleksni sastojak s ekološkim certifikatom. Titan dioksid i silicij su mineralni filteri a ulje karanje je prirodni kemijski filter. Polihidroksistearinska kiselina i trihidroksistearin služe za disperziju filtera, poliglliceril-3-poliricinoleat je emulgator za ulje, dikaprilil karbonat je pojačivač apsorpcije a jojoba esteri štite kožu (emolijens). Pravi je profesionalni sastojak ekološke zaštite od sunca. 15-20% se dodaje u masnu fazu ili na kraju izrade emulzije za faktor SPF oko 8-10. Želite li više faktore, dodajte ga 10% zajedno s cink oksidom (3-5%).

Helioguard 365

INCI: Aqua/ Water (and) Lecithin (and) Alcohol (and) Sodium Lactate (and) Porphyra Umbilicalis Extract (and) Phenoxyethanol

Helioguard 365 tvrtke Mibelle biochemistry jedan je od prvih prirodnih zaštitnih faktora koji se pojavio na našem tržištu. Sadrži liposomski oblik alge Porphyra umbilicalis. Član ovog roda su i prehrambene nori alge. Sadrže mikosporinu slične aminokiseline koje aktivno apsorbiraju UV zrake s maksimum apsorpcije na 335 nm, a snaga pasorpcije dostiže sintetske kemijske filtere. Mikosporinu slične aminokiseline sadrže podižu i razinu heat shock proteina koji štite stanicu od stresa induciranog UV zrakama. Dodaje se u već gotovu emulziju ispod 40 °C. Sadrži fenoksietanol i nije ekološka sirovina. Zanimljivo, ekstrakt ove alge koristi se i oralnim putem za zaštitu od UV zraka iznutra, francuska tvrtka PiLeJe ima proizvod, dodatak prehrani Dermobiane Solaire koji se uzima u prevenciji nastanka reakcija na sunce koji se uzima preventivno tijekom ljetnih mjeseci, pogotovo kod ljudi s “alergijom na sunce” 1 tabletu 1x dnevno. Ako već nastanu opekotine, koristi se 2 tablete iza izlaganja sunca.

Cink oksid

INCI: Zinc oxide

Cink oksid drevni je sastojak kozmetike i farmaceutskih pripravaka. Koristi se kao mineralni filter koji odbija UV zrake. Dodaje ga se 2-5% (katkad i više). Rasprši se u vodenoj fazi, ali ne i otopi, pa vodenu fazu tijekom dodavanja u masnu treba miješati kako bismo dodali svu količinu cink oksida u emulziju. Cink oksid ostavlja bijeli trag na koži što i očekujemo od bijelog mineralnog filtera.Titan dioksid

INCI: Titanium dioxide

Titan dioksid drugi je poznati bijeli pigment, mineralni filtar koji reflektira UV zrake. On nije samo kozmetički sastojak, dodaje se i u pigmetne za slikanje i boje za zidove. Koristi se kao i cink oksid.

Tvari za zaštitu od slobodnih radikala

Astaksantin

Astaksantin je već prije opisan na Plantagei. Služi za zaštitu kože od stresa i kao antioksidans. Odličan je dodatak i u anti-age kozmetici te kozmetici za sunčanje i poslije sunčanja. Premda nije sirovina koju možete nabaviti u Hrvatskoj, vrlo lako improvizirate: na tržištu postoje brojni oralni pripravci pa je dovoljno otvoriti kapsulu i staviti u masnu fazu kreme. Na kremu od 50g može se dodati 10-20mg astaksantina. Kreme kolorira u ružičastu boju.

Cvijet višnje

INCI: Aqua, Glycerin, Prunus cerasus flower extract, sodium benzoate, potassium sorbate
Aroma-zone – Fleurs de cerisier

Glicerolni ekstrakt cvijeta višnje. Kao i mnogi članovi svoje obitelji sadrži flavonoide i tanine. Smiruje i štiti kožu. Dodaje se u vodenu fazu, 1-10%.

Cvijet bijelog lotosa

INCI: Aqua, Glycerin, Nymphaea alba flower extract, sodium benzoate, potassium sorbate
Aroma-zone – Fleurs de Nénuphar blanc

Glicerolni ekstrakt cvijeta bijelog lotosa. Sadrži tanine, polisaharide, flavonoide i vitamin C. Štiti i regenerira kožu. Dodaje se u vodenu fazu, 1-10%.

Cvijet orhideje

INCI: Aqua, Glycerin, Orchis mascula flower extract, sodium benzoate, potassium sorbate

Glicerolni ekstrakt biljke koja se na hrvatskom naziva muški ili veliki kaćun. Bogat je polifenolima i štiti kožu. Dodaje se u vodenu fazu, 1-10%.

Koenzim 10

Koenzim 10 svima je poznati dodatak prehrani namijenjen prije svega boljoj funkciji krvožilnog i živčanog sustava te kože. Na Aroma-zone vam je dostupan kao otopina u skvalanu (INCI: Squalane, Ubiquinone). Sudjeluje u oksidoredukcijskim reakcijama u organizmu i u kozmetici je antioksidans i anti-age sastojak. Dodaje se u masnu fazu, 1-3%.

Resveratrol

INCI: Butylene Glycol, Water, Polygonum Cuspidatum Root Extract

Resveratrol je vrlo popularni antioksidans. Dobiva se iz vrste Polygonum cuspidatum. No, on ima i druge zanimljive biokemijske funkcije, djelujući na proteine sirtuine koji mogu potaknuti regeneraciju i usporiti starenje kože. Idealan je za anti-age kozmetiku i za kožu izloženu stresu. Teško ga je svrstati u određenu klasu, jer osim što stimulira sintezu kolagena može djelovati i kao aktivna tvar kod hiperpigmentacija inhibirajući tirozinazu i smanjujući time sintezu melanina. Dodaje ga se 3-5% u vodenu fazu.

Vitamin C

Vitamin C je vrlo popularan ali postoji visoka razina naivnosti oko njegove uporabe u kozmetici. Čujem kako se na forumima dijele recepture za “serume s vitaminom C” u kojima se koristi čisti vitamin C kojeg inače i pijemo. To je pogrešno. Treba znati kako je vitamin C nestabilan u kozmetičkim pripravcima i vrlo se brzo raspada. To može i štetiti koži. Zbog toga ga moramo koristiti kao prekursor, odnosno stabilizirani oblik. Jedan od takvih oblika je askorbil fosfat (INCI: Sodium Ascorbyl Phosphate). Askorbil fosfat je neaktivan, no ulaskom u tkivo kože fosfataze odcjepljuju fosfatnu skupinu i oslobađaju vitamin C. Na taj način se produljuje njegova aktivnost u koži jer je rekacija odcjepljivanja postupna. Postoje i drugi oblici vitamina C poput askorbil-glukozida (kojeg cijepaju kožne glukozidaze), no on vam nije dostupan. Askorbil fosfat se topi u vodenoj fazi kreme, do 2% kao antioksidans, a do 5% protiv hiperpigmentacija kože.

O vitaminu C pročitajte i u poglavlju o spravljanju macerata.

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans i već smo ga naučili u poglavlju o maceratima. Osim što je antioksidans za sam kozmetički proizvod, antioksidans je i u koži. Ponovite o važnosti korištenja prirodnog vitamina E.

Anticelulitne tvari i program oblikovanja tijela

Actiporine 8G

INCI: Glycerin, aqua, Jania rubens extract
Aroma-zone – Anti- capitons

Actiporine 8G ekstrakt je alge. Stimulira lipolizu, razgradnju masti u mitohondrijima te sintezu kolagena što smanjuje slavnu “narančinu koru”. Dodaje se 2% u vodenu fazu.

Bršljan, glicerolni ekstrakt

INCI: Aqua, Glycerin, Hedera helix leaf, sodium benzoate, potassium sorbate
Aroma-zone – Lierre

Ekstrakt lista bršljana, koristi se kao i macerat kod celulita. Dodaje ga se 5-20% u vodenu fazu. Dobra je ideja spojiti ga sinergijski s maceratom gotu kole.Fuco’slim

INCI: Glycerin, Aqua, Fucus vesiculosus extract, citric acid, sodium benzoate

Glicerolni ekstrakt fukusa kojeg olako zovemo algom. Fukus pripada sasvim drugačijem redu Chromista. Bogat oligelementima drenira tkivo i povećava lipolizu. Dodaje ga se 1-10% u vodenu fazu.

Isoslim complex

INCI: Spirulina Platensis Extract (and) Soy Isoflavones (and) Caffeine (and) Carnitine (and) Polysorbate 80 (and) Phenoxyethanol (and) Alcohol (and) Aqua/Water

Isoslim complex ekstrakt je cijanobakterije Arthrospira platensis (“alga spirulina”). U sinergijskoj je kombinaciji s izoflavonima soje, kofeinom i karnitinom koji potiču lipolizu, “topljenje masti”. Dodaje se u već gotovu emulziju, poželjno na temperaturi ispod 40 °C u udjelima od 1-5%. Kako sadrži polisorbat i fenoskietanol nije striktno gledano sirovina ekološke kozmetike.

Kofein

INCI: Caffeine

Kofein je vjerojatno najpoznatija prirodna molekula na svijetu i već kultni sastojak anticelulitnih krema. Dodaje se u vodenu fazu do 2% u kojoj se relativno slabo otapa. Neki dermokozmetički pripravci sadrže i više kofeina. Kofein stimulira lipolizu. Sinergijski je sastojak s ekstraktima alge ili bršljana.

Aktivne tvari topive u vodi pogledajte u poglavlju tonika.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top