Tepezcohuite

uljni macerat tepezcohuite

Mimosa tenuiflora Willd. (Poir.), Mimosaceae

Ljudska rasa uopće nije svjesna kako se priroda pobrinula da skoro na svakom kontinentu rastu biljne vrste koje mogu pomoći čovjeku. Ono što je u Europi gavez ili brđanka, što je u Indiji gotu kola, to je u Južnoj Americi jedna divna vrsta mimoze lokalnog naziva tepezcohuite (tepezkohuite), što znači “drvo za kožu”. Divan grm ili stablo iz cijenjene obitelji mimoza, kojeg ćemo susretati još par puta, poznat je odvajkada, čak i u slavnoj majanskoj civilizaciji. Raste na jugu i istoku Meksika. Svašta nam je ta majanska civilizacija otkrila, navodno čak i smak svijeta (po kojem su se snimali holivudski spektakli). Stari Maje se sada valjaju od smijeha kako su nas “zeznuli” s najdosadnijim danom desetljeća, 21.12.2012.

Kako bilo, tepezcohuite je preživio pad mnogih civilizacija i mislim da bi se mi ljudi, zbog taštine, trebali manje brinuti oko naše prolaznosti. Premda poznat tisućama godina, tepezcohuite je postao glavna zvijezda nakon potresa i požara u Ciudad de Mexico sredinom osamdesetih godina, gdje su međunarodne snage crvenog križa službeno koristile prah i ekstrakte kore ovog “drva čarolije”. S nevjerojatnim rezultatima: smanjuje bolove, sprječava infekcije kože i potkožnog tkiva, djeluje kao iznimno snažan cikatrizant kod opekotina i razderotina. U biti, kao da je stvoren da liječi razne traume kože i potkožnog tkiva. U doba globalizacije planete, upotreba tepezcohuitea doživjela je strmoglavi uspon nakon tog traumatičnog iskustva. I tako je ova prelijepa biljka završila u mnogim proizvodima, od gelova za tuširanje, balzama, pilinga do uljnih macerata. Ovdje ćemo naučiti kako spraviti njen uljni macerat.

Spravljanje macerata iznimno je jednostavan postupak, identičan spravljanju macerata gotu-kole. Tepezcohuite dolazi na tržište kao prah kore drveta.

Za macerat treba vam:

  • 1 dio praha (pulvisa) tepezcohuite, npr. 10 grama
  • 9 dijelova biljnog ulja, npr. 90 grama

Dobro izmiješajte; nakon miješanja, za razliku od gotu kole, ne nastaje blato već smjesa koja se počinje brže odjeljivati. Nakon 5-6 dana još jednom izmiješajte, a potom ostavite da se slegne kroz sljedeća dva tjedna. Nježno odlijte bistri sloj ulja i ulijte ga u tamnu bočicu. Macerat obično promijeni boju u blago tamniju nijansu. Možete ga koristiti za puno namjena, uključujući i kao pomoć kod bakterijske infekcije kože gdje je superioran pred mnogim drugim maceratima. Ugodan je i za svakodnevnu njegu, dajući tonus zreloj koži. Uz macerat gotu kole, jedan je od “anti age” macerata. Iznimno je blag za vrlo osjetljivu kožu, pa je tu u prednosti pred drugim maceratima kao što su gavez, kantarion ili brđanka. Tepezcohuite dolazi iz sasvim drugačije biljne obitelji, pa može biti dobar odabir kada želimo izbjeći obitelj Asteraceae (kamilica, neven, brđanka, stolisnik) zbog vrlo rijetkih potencijalnih alergija.

Kao i kod svih macerata, odabir biljnih ulja, odnosno znanje o njihovoj ljekovitosti i primjeni, može vam pomoći da izdizajnirate svoju omiljenu južnoameričku poslasticu za vašu kožu. Za tako profinjenu biljku iz obitelji mimoza, možete razmisliti o vrlo neobičnim biljnim uljima. Možete se igrati zemljopisa pa koristiti biljna ulja iz Južne Amerike. S njim sam radio vrlo neobične macerate u ulju sjemenki maline koji je sam po sebi uljni serum za lice, ali i u uljima brazilskog oraha i inca inhi ulja. Dobar tek!

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top