Djelovanje biljnih ulja

Odavno je znanost prestala promatrati ulja kao način debljanja. Na žalost, u općoj kulturi to je još uvijek pogrešno prisutan trend. Ulja jesu izvor kalorija ali i polinezasićenih masnih kiselina bez kojih nema života, vitamina topivih u ulju i niza drugih korisnih molekula. Razvijte ljubav prema masnom. Više se debljate od kruha i tjestenine, nego od masti.

Biljna ulja su uvijek na granici prehrane i lijekova što zna zbunjivati. Postoji puno studija koje dokazuju povoljne učinke biljnih ulja na zdravlje kada ih redovito unosimo prehranom. 

djelovanje biljnih uljaNo, biljna ulja i njihove komponente koriste se i ciljano kod različitih tegoba i bolesti, bilo kao dodatak prehrani ili lijek. Zbog čega su biljna ulja ljekovita i koje to molekule i biljnim uljima doprinose povoljnom učinku? Tražeći odgovor na ovo pitanje, biljna ulja možemo podijeliti u dvije velike skupine :

  • ulja u kojima su acil- i alkil-gliceroli aktivna tvar (osnovni matriks ulja), a najčešće zbog sadržaja masnih kiselina. Najpoznatiji primjeri su lan i sjetveni podlanak (sadržaj α-linolenske kiseline), noćurak i boražina (γ-linolenska kiselina) te riblja ulja (koja su u biti proizvod algi u prehrambenom lancu) bogata dokozaheksaenskom (DHA) i eikozapentaenskom (EPA) kiselinom. Sva ova ulja djeluju nakon enzimske razgradnje triglicerida, nakon koji ljudski organizam koristi masne kiseline kao izvor lokalnih medijatora (hormona). Ulja bogata alkil-glicerolom poput ulja jetre morskih pasa uglavnom djeluju bez enzimske razgradnje, kao cjelokupne molekule.
  • ulja u kojima su aktivne tvari otopljene u trigliceridnom matriksu. To su najčešće fitosteroli, kao što je u slučaju maslinovog ulja ili avokada, vitamini poput vitamina E u pšeničnim klicama, ali mogu biti i eterična ulja kao što je u slučaju crnog kima. Ponekad se ovakve tvari izoliraju iz trigliceridnog matriksa ili direktno iz sirovine. Tako postoji na tržištu vitamin E koji je izoliran iz ulja pšeničnih klica, soje ili suncokreta. Svjetski najpoznatija neosapunjiva tvar je avokado-soja nesaponificirana frakcija (engl. ASU – avocado/soybean unsaponifiables), jedan od biljnih lijekova s najviše kliničkih studija u osteoartritisu (artrozi) i koji na žalost nije prisutan na našem tržištu.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top