Djelovanje biljnih ulja

Odavno je znanost prestala promatrati ulja kao način debljanja. Na žalost, u općoj kulturi to je još uvijek pogrešno prisutan trend. Ulja jesu izvor kalorija ali i polinezasićenih masnih kiselina bez kojih nema života, vitamina topivih u ulju i niza drugih korisnih molekula. Razvijte ljubav prema masnom. Više se debljate od kruha i tjestenine, nego od masti.

Biljna ulja su uvijek na granici prehrane i lijekova što zna zbunjivati. Postoji puno studija koje dokazuju povoljne učinke biljnih ulja na zdravlje kada ih redovito unosimo prehranom. 

djelovanje biljnih uljaNo, biljna ulja i njihove komponente koriste se i ciljano kod različitih tegoba i bolesti, bilo kao dodatak prehrani ili lijek. Zbog čega su biljna ulja ljekovita i koje to molekule i biljnim uljima doprinose povoljnom učinku? Tražeći odgovor na ovo pitanje, biljna ulja možemo podijeliti u dvije velike skupine :

  • ulja u kojima su acil- i alkil-gliceroli aktivna tvar (osnovni matriks ulja), a najčešće zbog sadržaja masnih kiselina. Najpoznatiji primjeri su lan i sjetveni podlanak (sadržaj α-linolenske kiseline), noćurak i boražina (γ-linolenska kiselina) te riblja ulja (koja su u biti proizvod algi u prehrambenom lancu) bogata dokozaheksaenskom (DHA) i eikozapentaenskom (EPA) kiselinom. Sva ova ulja djeluju nakon enzimske razgradnje triglicerida, nakon koji ljudski organizam koristi masne kiseline kao izvor lokalnih medijatora (hormona). Ulja bogata alkil-glicerolom poput ulja jetre morskih pasa uglavnom djeluju bez enzimske razgradnje, kao cjelokupne molekule.
  • ulja u kojima su aktivne tvari otopljene u trigliceridnom matriksu. To su najčešće fitosteroli, kao što je u slučaju maslinovog ulja ili avokada, vitamini poput vitamina E u pšeničnim klicama, ali mogu biti i eterična ulja kao što je u slučaju crnog kima. Ponekad se ovakve tvari izoliraju iz trigliceridnog matriksa ili direktno iz sirovine. Tako postoji na tržištu vitamin E koji je izoliran iz ulja pšeničnih klica, soje ili suncokreta. Svjetski najpoznatija neosapunjiva tvar je avokado-soja nesaponificirana frakcija (engl. ASU – avocado/soybean unsaponifiables), jedan od biljnih lijekova s najviše kliničkih studija u osteoartritisu (artrozi) i koji na žalost nije prisutan na našem tržištu.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.