Crni kim

Nigella sativa L., Ranunculaceae

INCI: NIGELLA SATIVA SEED OIL

Namjena: Antialergijsko ulje. Uglavnom u oralnim oblicima, rijetko u kozmetičkim pripravcima. Protuupalno.

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: timokinon

Moja opaska: s oprezom i razboritošću u kozmetici. Paziti na alergijske reakcije.

Oralna uporaba: puno pametnija od uporabe u kozmetici.

Crni kim ili crni kumin, kako ga neki nazivaju, ne valja brkati s kimom (Carum carvi), niti kuminom (Cuminum cyminum). Kada smo razriješili ovu malu botanički smicalicu s nazivljima, pogledajmo što uopće ta biljka i njeno biljno ulje rade u kozmetičkoj kuharici. Da odmah bude jasno, crni kim rijetko kada ulazi u kozmetičke pripravke. Većina ljudi koji koriste kozmetiku zbog redovne njege i ishrane kože zazirala bi od teškog, ljutkastog i začinskog mirisa ulja crnog kima. No, težak, začinski miris ima i tamanu (ulje), pa svejedno češće završava u kozmetici. Crni kim ima jedno nezgodno pravilo: vrlo je koristan oralnim putem, ali je njegova uporaba u kozmetici dvojbena. Crni kim je drevna ljekovita i začinska biljka, poznata još od egipatskog doba. I ostala bi samo drevna priča da nekim čudom nije ponovo otkrivena u tzv. Th2 bolestima, alergiji, atopijskom dermatitisu i astmi. Te bolesti su postale vrlo “popularne” i u silnom su porastu zadnjih 20 godina. Crni kim je kod nas popularan već godinama i njegovoj oralnoj uporabi posvećujem posebnu monografiju. Nemojte precijeniti njegovo djelovanje jer uzroci ovih bolesti mogu biti vrlo heterogeni, ali nemojte ga niti podcijeniti. U kozmetičkoj uporabi, paradoksalno, može izazivati alergijske reakcije. Osobno ga gotovo uopće ne koristim na taj način. Ne jednom znali su mi doći ljudi s atopijom gdje je primjena ovog ulja na koži izazivala pogoršanje, a oni koji su ga koristili čistog na licu znalo je izazivati crvenilo. To nije općenito pravilo i to se ne zbiva uvijek, ali imajte to na umu. U mojoj praksi to je tipično ulje iznutra, za razliku od boražine i noćurka koja su rado viđena ulja u kozmetici.

Objavljeno je više studija uporabe ulja crnog kima na koži, ali je sugestija da se ono provodi ipak pod nadzorom.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro žuto smeđe do smeđe ulje karakterističnog mirisa crnog kima i ljutog okusa.
Relativna gustoća0.918 - 0.925
Slobodne masne kiseline (%)2.0 - 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kg30.0 - 70.0
Saponifikacijski broj185 - 205
Jodni broj50-80
Eterično ulje (%)max 7.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina11.0 - 14.0
C16:1 palmitoleinska kiselina0.05 - 0.50
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 4.0
C18:1 oleinska kiselina17.0 – 26.0
C18:2 linolna kiselina52.0 – 67.0
C18:3 α-linolenska kiselina0.1 - 1.00
C20:2 eikozadienska kiselinanajviše 5.0

*Temeljem objavljenih podataka. Karakteristična masna kiselina roda Nigella je dihomolinolna kiselina (11,14-cis, cis eikozadienska kiselina). Jedna od karakteristika je i znatno veći sadržaj ove 20:2 masne kiseline u odnosu na 20:1 masne kiseline, što je tipično za rod Nigella. Karakterističan ljekoviti spoj je timokinon. Još ne postoji norma koja propisuje minimalni sadržaj timokinona u ulju. Ovisno do lota do lota, bude ga od manje od 0,1 do 1,4%.

Korisne reference

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.