Maslina

maslina

Olea europaea L, Oleaceae

INCI: OLEA EUROPAEA FRUIT OIL

Namjena: prehrana i čišćenje organizma, izrada macerata, zanimljive kreme, njega kose i noktiju

Cijena: vrlo jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: fenolski spojevi (tirozol, hidroksitirozol), skvalen, steroli, tokoferoli, linolna kiselina

Moja opaska: Tradicionalno ulje sredozemlja, ne podcjenjujte ga! Odlično za izradu pristupačne kozmetike. Izvrstan čistač organizma.

Marula, andiroba, kukui, piqui… koliko nam je obilja donijelo XXI. stoljeće. Kad pišem o maslinovom ulju to je osjećaj kao da se vraćate starom prijatelju kojeg dobro poznajete. Vjerojatno je i vama isti osjećaj nakon izleta u puno biljaka koje su nam egzotične. Maslina se tijekom tisuća godina toliko srasla s ljudima da ju je teško odvojiti od svakodnevnih običaja. Maslinove grančice simbol su mira dok samo stablo slovi za izrazito dugovječnu biljku. Ulje se odvajkada koristi u kulinarstvu pa je postalo sinonim danas vrlo prihvaćene “mediteranske prehrane”. Maslinovo ulje pomaže u radu jetre i žuči, što je opisano u poglavlju o kozmetici iznutra. Podsjetite se na pravilo: što gorče, to ljekovitije.

Priču o maslini usmjerimo sada u malo drugom pravcu, prema kozmetici. Maslinovo ulje se koristi za opću njegu kože, pogotovo za suhu i mješovitu kožu te njegu kože beba i male djece. Maslinovo ulje stari je lijek za tjemenicu beba a dodaje se i u kupke za najosjetljiviju kožu. Vrlo je vrijedno ulje za njegu kože, kose i noktiju. Ono se, doduše, relativno sporo upija u kožu i zbog toga nekim ljudima, pogotovo masnije kože, ne odgovara. Ali to je dobro ulje za masažu,ukoliko naravno volimo miris maslinovog ulja. U pripravi vaše kućne kozmetike, neka vas ponese vlastita kreativnost! Uvijek me iznova i ugodno iznenade kreme i mlijeka za tijelo s maslinovim uljem. Neke kozmetičke kuće su se na tome i obogatile, ali vi možete napraviti još bolje i s još više maslinovog ulja. U uljnim pakunzima za kosu i nokte, zajedno s arganom, abisinijom ili ricinusom.

Miris ulja meni osobno nije prepreka, vrlo se lako uskladi s eteričnim uljima. U kozmetici su mi omiljena danas moderna zelena gorka ulja s jakim mirisom lista ili svježeg ploda masline.

Bez obzira na to što se sporije upija, maslinovo ulje je dobro kao jeftino ulje za maceriranje biljaka poput gospine trave. To je ionako tradicija od Istre do Dubrovnika. Lijepo crveno ulje koje dobijete tom maceracijom gospine trave i maslinovog ulja, osim za njegu kože, koristilo se i kao velika pomoć za bolne zglobove i mišiće. Maslinovo ulje koje ponekad gledamo kao “prebanalno” ulje detaljno je ispitano i u dermokozmetici za zacjeljivanje rana i za bebe, pa se sjetite i tih primjena u sinergiji s drugim uljima – možda će vam pasti na pamet raditi macerat gotu kole, primjerice, u maslinovom ulju.

Što je to ljekovito u maslinovom ulju? To sigurno nisu masne kiseline: oleinska kiselina je dominantna dok linolne kiseline ima manje. One naglašavaju karakter zaštite i ishrane kože, ali prava vrijednost je u drugim spojevima.

  • skvalen. U prosjeku ga ima 7g/kg (0,7%), premda su objavljeni vrlo raznoliki podaci ovisno o sortama, vremenu branja i drugim faktorima. Skvalen služi kao “gasitelj” štetnih radikala na koži, ubrzava prodor u kožu, a ulja bogata skvalenom nezamjenjiva su u njezi kose.
  • fenolski spojevi. Ima ih 196-500mg/kg, na žalost procesom rafiniranja sadržaj ovih spojeva pada i do čak deset puta, stoga ponavljam, koristite nerafinirana ulja. Jednostavni fenoli su dominantni i dva glavna spoja su tirozol i hidroksitirozol. Oni nastaju razgradnjom oleuropeina. Sekoiridoidi oleuropein i oleokantal također se nalazi u ulju, kao i lignan ligstrozid. Zanimljivo, oleokantal je molekula koja izaziva onaj “bockavi” okus gorkog maslinovog ulja i koja pokazuje snažan protuupalni učinak djelovanjem na stvaranje upalnih faktora prostaglandina. Stoga pravilo “što gorče to bolje” u kontekstu medicinske primjene doista ima smisla. Svi fenolski spojevi pokazuju različite učinke, od protuupalnog, zaštite DNA od oštećivanja i zaštite lipida od oksidacije.
  • steroli kojih prema Codex standardu treba biti najmanje 1 g/kg. Profil sterola možete naći u zahtjevu za kvalitetom. U kozmetičkom smislu, oni su zaduženi za zaštitno djelovanje ulja na kožu.

Sadržaj tokoferola, od kojih je dominantan α-tokoferol, iznimno varira, a u hladno prešanim uljima može ga biti 98-370 mg/kg.

fenoli maslinovog ulja

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje žuto-zelene boje karakterističnog mirisa maslina, više ili manje izraženen svježine i blago do jako gorko.
BojaŽuto zelena.
Relativna gustoćaoko 0,913
Indeks loma svjetla na 20 °C1.470 – 1.473
Apsorbancija na 270 nmnajviše 0.3
Omjer apsorbancija A232/A270najmanje 8
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 2.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  20.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.5
Nalaz prisustva sezamovog uljanegativan
Sadržaj vode0.1
Udio masnih kiselina (%)
Masne kiseline najviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina7.5 – 20.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 3.5
C18:0 stearinska kiselina0.5 – 5.0
C18:1 oleinska kiselina56.0 – 85.0
C18:2 linolna kiselina3.5 – 20.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.2
C20:0 arahidična kiselinanajviše 0.7
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 0.4
C22:0 behenična kiselinanajviše 0.2
C24:0 lignocerinska kiselinanajviše 0.2
Sadržaj sterola (%)
Kolesterolnajviše 0.5
Kampesterolnajviše 4.0
Δ7 stigmastenolnajviše 0.5
Suma β-sitosterola, Δ5,23-stigmastadienola, klerosterola, sitostanola, Δ5 avenasterola i Δ5,24 stigmastadienolanajmanje 93.0

*prema Ph. Eur.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea