Moringa oleifera Lam. = Guilandina moringa L. = Hyperanthera moringa (L.) Vahl, Moringaceae
INCI: MORINGA OLEIFERA SEED OIL
Namjena: njega svih tipova kože, njega kose
Cijena: srednje skupo
Tajna ljekovitosti: oleinska kiselina, tokoferoli
Moja opaska: po svemu slično ulje maruli: visok udio oleinske kiseline za njegu svih kože. Uz chufu i maslinovo ulje jedno od ulja bogatih oleinskom kiselinom za njegu kose
Oralna uporaba: da, kod nas rijetko. Vrlo stabilno tijekom procesa prženja.
Moringa (drumstick tree, horseradish tree) je nisko stablo visoko do 15 metara i samoniko je i sjeveroistočnoj Indiji. Iznimno je otporna na sušu i uzgaja se u krajevima koji imamu i nisku razinu padalina. Vrlo je popularna uljarica i za prehrambenu uporabu u svojoj postojbini, sjeveru Indije. U uzgoju se obično održava u “bonsai” verziji na visini dohvata ruke, a sjemenke iz kojih se ulje i dobiva bude sještene u velikim kapsulama dugim do 45 cm. Nezrele kapsule i sjemenke, kao i kod graha (mahune) koriste se u prehrani.
Ulje moringe pripada klasi ulja bogatih oleinskom kiselinom slično maruli, maslinovom ulju, zelenom čaju/tsubaki i bademu. Brzo se upija, ima vrlo neutralan miris i koristi se kao još jedno od ulja za opću njegu kože, te pakunge i šampone za kosu. Sadržaj neosapunjive tvari nije posebno impresivan: sadrži 15 mg/kg α-tokoferola, 25 mg/kg γ-tokoferola i 15 mg/kg δ-tokoferola. Usprkos tome iznimno je stabilno zbog profila masnih kiselina koje nisu sklone oksidaciji (oleinska i palimitinska kiselina).
Ulje moringe može vam biti zanimljivo kod laganih uljnih seruma i emulzijskih sustava za svakodnevnu njegu kože, obično u kombinaciji s hranjivijim uljima. Ako ga želimo koristiti za suhu kožu, idealno ga je kombinirati s uljima bogatim α-linolenskom kiselinom poput sjemenki europske brusnice. Dobit ćete jedan vrlo fini i iznimno lagani hranjivi serum. U kombinaciji s drugim uljem bogatim α-linolenskom kiselinom, kukuijem, dobit ćete vrlo brzo upijajući serum za suhu i mješovitu kožu.
Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike | |
---|---|
Organoleptičke karakteristike | Blijedo žuto do žuto ulje neutralnog mirisa. |
Relativna gustoća | 0.900 - 0.925 |
Kiselinski broj mg KOH/g | najviše 10.0 |
Saponifikacijski broj | 165 - 195 |
Peroksidni broj mEq O2/Kg | najviše 10.0 |
Udio masnih kiselina (%) | |
C16:0 palmitinska kiselina | 2.0 - 10.0 |
C18:0 stearinska kiselina | najviše 6.0 |
C18:1 oleinska kiselina | 60.0 - 80.0 |
C18:2 linolna kiselina | najviše 1.0 |
C18:3 α-linolenska kiselina | najviše 1.0 |
C20:0 arahidična kiselina | najviše 5.0 |
C20:1 eikozenska kiselina | najviše 5.0 |
C22:0 behenična kiselina | 3.0 - 8.0 |
Korisne reference
- Characterization of Moringa oleifera Seed Oil Variety “Periyakulam 1” Lalas, Stavros; Tsaknis, John Journal of Food Composition and Analysis , Volume 15 (1) – Feb 1, 2002
- Quality characteristics and stability of Moringa oleifera seed oil of Indian origin.Ogunsina BS, Indira TN, Bhatnagar AS, Radha C, Debnath S, Gopala Krishna AG. J Food Sci Technol. 2014 Mar;51(3):503-10.
- Oil and fatty acid diversity in genetically variable clones of Moringa oleifera from India. Banerji R, Bajpai A, Verma SC. J Oleo Sci. 2009;58(1):9-16.
- Review: an exposition of medicinal preponderance of Moringa oleifera (Lank.). Hussain S, Malik F, Mahmood S. Pak J Pharm Sci. 2014 Mar;27(2):397-403
- Some physico-chemical properties of Moringa oleifera seed oil extracted using solvent and aqueous enzymatic methods Abdulkarim, S.M.; Long, K.; Lai, O.M.; Muhammad, S.K.S.; Ghazali, H.M. Food Chemistry , Volume 93 (2) – Nov 1, 2005
- Frying Stability of Moringa stenopetala Seed Oil Stavros, Lalas; Olga, Gortzi; John, Tsaknis Plant Foods for Human Nutrition , Volume 61 (2) – Jun 1, 2006
- Moringa oleifera oil: A possible source of biodiesel Rashid, Umer; Anwar, Farooq; Moser, Bryan R.; Knothe, Gerhard Bioresource Technology , Volume 99 (17) – Nov 1, 2008
- Moringa oleifera oil: Studies of characterization and biodiesel production da Silva, Jhosianna P.V.; Serra, Tatiana M.; Gossmann, Marcelo; Wolf, Carlos R.; Meneghetti, Mario R.; Meneghetti, Simoni M.P. Biomass and Bioenergy , Volume 34 (10) – Oct 1, 2010