Moringa

moringa

Moringa oleifera Lam. = Guilandina moringa L. = Hyperanthera moringa (L.) Vahl, Moringaceae

INCI: MORINGA OLEIFERA SEED OIL

Namjena: njega svih tipova kože, njega kose

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: oleinska kiselina, tokoferoli

Moja opaska: po svemu slično ulje maruli: visok udio oleinske kiseline za njegu svih kože. Uz chufu i maslinovo ulje jedno od ulja bogatih oleinskom kiselinom za njegu kose

Oralna uporaba: da, kod nas rijetko. Vrlo stabilno tijekom procesa prženja.

Moringa (drumstick tree, horseradish tree) je nisko stablo visoko do 15 metara i samoniko je i sjeveroistočnoj Indiji. Iznimno je otporna na sušu i uzgaja se u krajevima koji imamu i nisku razinu padalina. Vrlo je popularna uljarica i za prehrambenu uporabu u svojoj postojbini, sjeveru Indije. U uzgoju se obično održava u “bonsai” verziji na visini dohvata ruke, a sjemenke iz kojih se ulje i dobiva bude sještene u velikim kapsulama dugim do 45 cm. Nezrele kapsule i sjemenke, kao i kod graha (mahune) koriste se u prehrani.

Ulje moringe pripada klasi ulja bogatih oleinskom kiselinom slično maruli, maslinovom ulju, zelenom čaju/tsubaki i bademu. Brzo se upija, ima vrlo neutralan miris i koristi se kao još jedno od ulja za opću njegu kože, te pakunge i šampone za kosu. Sadržaj neosapunjive tvari nije posebno impresivan: sadrži 15 mg/kg α-tokoferola, 25 mg/kg γ-tokoferola i 15 mg/kg δ-tokoferola. Usprkos tome iznimno je stabilno zbog profila masnih kiselina koje nisu sklone oksidaciji (oleinska i palimitinska kiselina).

Ulje moringe može vam biti zanimljivo kod laganih uljnih seruma i emulzijskih sustava za svakodnevnu njegu kože, obično u kombinaciji s hranjivijim uljima. Ako ga želimo koristiti za suhu kožu, idealno ga je kombinirati s uljima bogatim α-linolenskom kiselinom poput sjemenki europske brusnice. Dobit ćete jedan vrlo fini i iznimno lagani hranjivi serum. U kombinaciji s drugim uljem bogatim α-linolenskom kiselinom, kukuijem, dobit ćete vrlo brzo upijajući serum za suhu i mješovitu kožu.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBlijedo žuto do žuto ulje neutralnog mirisa.
Relativna gustoća0.900 - 0.925
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 10.0
Saponifikacijski broj165 - 195
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina2.0 - 10.0
C18:0 stearinska kiselinanajviše 6.0
C18:1 oleinska kiselina60.0 - 80.0
C18:2 linolna kiselinanajviše 1.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 5.0
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 5.0
C22:0 behenična kiselina3.0 - 8.0
*temeljem proizvođača i referenci. Prema (3) behenična kiselina u indijskim kultivarima je potpuno odstutna, dok je u nekim kultivarima i viša (6-7%).
Korisne reference
  • Characterization of Moringa oleifera Seed Oil Variety “Periyakulam 1” Lalas, Stavros; Tsaknis, John Journal of Food Composition and Analysis , Volume 15 (1) – Feb 1, 2002
  • Quality characteristics and stability of Moringa oleifera seed oil of Indian origin.Ogunsina BS, Indira TN, Bhatnagar AS, Radha C, Debnath S, Gopala Krishna AG. J Food Sci Technol. 2014 Mar;51(3):503-10.
  • Oil and fatty acid diversity in genetically variable clones of Moringa oleifera from India. Banerji R, Bajpai A, Verma SC. J Oleo Sci. 2009;58(1):9-16.
  • Review: an exposition of medicinal preponderance of Moringa oleifera (Lank.). Hussain S, Malik F, Mahmood S. Pak J Pharm Sci. 2014 Mar;27(2):397-403
  • Some physico-chemical properties of Moringa oleifera seed oil extracted using solvent and aqueous enzymatic methods Abdulkarim, S.M.; Long, K.; Lai, O.M.; Muhammad, S.K.S.; Ghazali, H.M. Food Chemistry , Volume 93 (2) – Nov 1, 2005
  • Frying Stability of Moringa stenopetala Seed Oil Stavros, Lalas; Olga, Gortzi; John, Tsaknis Plant Foods for Human Nutrition , Volume 61 (2) – Jun 1, 2006
  • Moringa oleifera oil: A possible source of biodiesel Rashid, Umer; Anwar, Farooq; Moser, Bryan R.; Knothe, Gerhard Bioresource Technology , Volume 99 (17) – Nov 1, 2008
  • Moringa oleifera oil: Studies of characterization and biodiesel production da Silva, Jhosianna P.V.; Serra, Tatiana M.; Gossmann, Marcelo; Wolf, Carlos R.; Meneghetti, Mario R.; Meneghetti, Simoni M.P. Biomass and Bioenergy , Volume 34 (10) – Oct 1, 2010

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.