Zeleni čaj, sjemenke

zeleni čaj sjemenke

Camellia sinensis (L.) Kuntze i C. oleifera C. Abel, Theaceae

INCI: CAMELLIA SINENSIS SEED OIL; CAMELLIA OLEIFERA SEED OIL; CAMELLIA RETICULATA SEED OIL; CAMELLIA KISSI SEED OIL; CAMELLIA JAPONICA SEED OIL

Namjena: suha i mješovita koža, pakunzi za kosu i nokte

Cijena: srednje skupo, u Aziji jeftino

Tajna ljekovitosti: oleinska kiselina, u manjoj mjeri linolna kiseline

Moja opaska: naizgled ništa posebno, no nekom će se dopasti osjećaj ovog ulja na koži

Oralna uporaba: u istočnoj Aziji prehrambeno ulje

Ulje kamelije i nije toliko nepravilan izraz, jer se dobiva iz nekoliko vrsta roda Camellia, najčešće iz vrste C. oleifera (“ona koja daje ulje”), ali iz sjemenki planetarno poznate vrste zelenog čaja. Puno ćete priča naći o ovom ulju, a dosta se njih vezuje uz vrstu zelenog čaja, koji je postao ne samo popularni napitak, već i lijek. Tako ćete naći da ulje sadrži puno katehina, što nije točno jer se on slabo topi u ulju, kako djeluje protiv HPV-a, a to isto nije točno jer je ekstrakt lista zelenog čaja lijek protiv HPV-a… I tako svašta. O zelenom čaju ćemo još i pričati u knjizi. Ulje kamelije tradicionalno se koristilo na dalekom istoku kao ulje za kuhanje, ali i za pakunge za kosu, njegu kože i noktiju. Ne sadrži ništa izrazito ljekovito, zna sadržavati preko 80% oleinske kiseline, te linolnu kiselinu, ali se zato dobro upija i iznimno je neutralno i nenametljivo. Odlična je nosiva baza za ljekovitije sastojke, a lijepo se i emulgira. Tko ga kupuje povoljnije u većim količinama, zgodno je za znati da se koristi i u proizvodnji sapuna. Premda nema spektakularni sastav, dio je tradicije njege kože istočne Azije kao što je kod nas badem. Zanimljivo, jedna studija je pokazala kako ulje vrste Camellia japonica (tsubaki) povećava sintezu kolagena u koži. Antioksidativne tvari u ulju slične su sezamovom ulju (sezamin).

Čini mi se da kupce privlači svojim nazivom, jer kamelija sugerira arhaičnu ljepotu, kao da pričate priču o Dami s kamelijama. Ne znam kako će se vama dopasti, ali će vam možda biti baza za izradu ulja za njegu tijela i lica, pogotovo ako želite blago i neutralno ulje.

Zahtjev za kvalitetom

Ulje tipično sadrži preko 60% oleinske kiseline.

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top