Pojačivači apsorpcije

Pojačivači apsorpcije, kao što im ime govori, ubrzavaju prodor biljnih ulja u kožu. Mehanizam koji počiva iz ubrzanja apsorpcije je mijenjanje fizikalno-biokemijskih svojstava stratum corneuma, gornjeg sloja kože koji je inače velika prepreka prodoru vanjskih molekula o ljudski organizam. Još prije 20 godina K.A. Walters i J. Hadgraft izdali su knjigu Pharmaceutical Skin Penetration Enhancement (Marcel Dekker 1993) pa koga zanima u njoj može naći više znanstvenih podataka o ovom pitanju. Pojačivači apsorpcije u prirodnoj kozmetici obično su jako lipofilne molekule. One se ne dodaju samo u ulja, već su gotovo redovito prisutni u emulzijskim sustavima komercijalne, pa i ekološke kozmetike. Oni su tajna “suhih ulja” koja su postala sve popularnija na tržištu. Kemijski pripadaju u tri klase:

  • ugljikovodici. Ugljikovodici vrlo brzo prolaze kroz kožu, a oni dobiveni iz prirodnih izvora vrlo su česti gost u kozmetici općenito. Najpoznatiji predstavnici su skvalan/skvalen te dodekan.
  • esteri jednog ili dva alkohola i kiseline. To su najčešće esteri masnih kiselina i kratkolančanih ili dugolančanih alkohola. Oni su također iznimno česti, a najpoznatiji predstavnici su izo-propil-miristat, decil-oleat, dikaprilil-karbonat, koko-kaprilat, kaprilil-kaprilat/kaprat i oktil-dodecil miristat.
  • trigliceridi. Već sam rekao da brzina apsorpcije ovisi o veličini masnih kiselina u trigliceridi. Frakcioniranjem ulja poput kokosa dobiva se frakcija triglicerida s kratkolančanim kiselinama koji vrlo brzo prodiru kroz kožu. Najpoznatiji predstavnik ove skupine je smjesa kaprilnih/kapratnih triglicerida. Kaprilna kiselina sadrži osam, a kapratna kiselina deset ugljikovih atoma. One su manje od laurinske kiseline (12 ugljikovih atoma), palmitinske (16 ugljikovih atoma) i stearinske (18 ugljikovih atoma).

Ugljikovodici

Skvalan/skvalen jedni su od klasika među pojačivačima apsorpcije (INCI: SQUALANE, INCI: SQUALENE. Bistre su bezbojne tekućine bez mirisa. Nalaze su normalnom kemijskom sastavu sebuma i kože gdje služe, između ostalog, kao zaštita od slobodnih radikala kojima je koža kao vanjski organ iznimno izložena. Ostavlja dobar glatki osjećaj na koži, nešto manje baršunast od Cetiol C5 i dodaje ga se 5-10%. Postoji dosta živa rasprava oko komedogenosti ovih pojačivača apsorpcije, a i moje je iskustvo da kod nekih ljudi zna biti komedogen. Odličan je za suhu kožu, ali ne i za masnu kožu. Kompatibilan je s COSMOM regulativom. Dostupan je u maloprodaji.

Parafol 12-97 tvrtke Sasol je ugljikovodik dodekan dobiven iz biljnih ulja (INCI: DODECANE). Razvijen je kao alternativa hlapivim silikonima poput ciklometikona. Bistra je i bezbojna i slabo viskozna tekućina bez mirisa. Izaziva “ultra dry” osjećaj i udio mu iznimno varira, od 1% do 10%. Zbog toga je na Aroma-zone nazvan “dry touch”. Izaziva lakši osjećaj na koži a zbog drugačije strukture od svalana i skvalena očekujemo i manji problem komedogenosti. Kompatibilan je s COSMOM regulativom, nije dostupan u maloprodaji osim preko Aroma-zone.

Esteri jednog ili dva alkohola i kiseline

Cetiol C5 tvrtke BASF (INCI: COCO CAPRYLATE) dobiva se iz dugolančanih alkohola iz kokosa (C12-C18 alkohola) koji su esterificirani s kaprilnom kiselinom. Bistra je i bezbojna do blijedo žuta tekućina bez mirisa. Cetiol C5 razvijen je da senzorijalno sliči silikonskim pojačivačima apsorpcije koje inače izbjegavamo u prirodnoj kozmetici. Zbog toga su ga na Aroma-zone prozvali koko-silikon. Kao i silikonski pojačivači, snažno ubrzava prodor biljnih ulja u kožu i ostavlja lagani i glatki osjećaj (baršunasti) na koži. U usporedbi s drugima, njegova glavna senzorijalna prednost je baršunasti osjećaj na koži. Dodaje ga se obično 3-5% u formulacije. Dostupan vam je na našem tržištu. Kompatibilan je s COSMOM regulativom.

Cetiol V tvrtke BASF (INCI: DECYL OLEATE) ester je oleinske kiseline i alkohola dokanola (10 ugljikovih atoma). Bistra je i bezbojna tekućina bez mirisa. Također se dobiva iz prirodnih sirovina koje su široko prisutne u biljnim uljima poput maslinovog. Odavno je prisutan na našem tržištu. Njegov osjećaj je manje baršunast što mu može biti i prednost, jer ga neki ne vole i ostavlja fini prirodni “dry touch” nakon primjene ulja. Dodaje ga se 5-10% u konačnu formulaciju. Kompatibilan je s COSMOM regulativom.

IPM, izo-propil-miristat također tvrtke BASF, jedan je od najpoznatijih i najšire korištenih pojačivača apsorpcije (INCI: ISOPROPYL MYRISTATE). Bistra je i bezbojna tekućina bez mirisa. Ester je izopropilnog alkohola i miristinske kiseline (14 ugljikovih atoma). Snažniji je pojačivač apsorpcije od Cetiola V ili Cetiola C5, no to ne znači da je i najbolji – sve ovisi o konačnom osjećaju na koži koji se želi postići i za jako suhu kožu možda će trebati odabrati ili nižu koncentraciju ili ćete posegnuti za nekom drugim pojačivačem apsorpcije. Dodaje ga se 5-10% u uljne formulacije, premda i niži udjeli mogu biti potencijalno zanimljivi. Dostupan je na hrvatskom tržištu. Kompatibilan je s COSMOM regulativom.

MOD je razvila poznata francuska tvrkta Gattefossé i kemijski je oktildodecil-miristat (INCI: OCTYDODECYL MYRISTATE). Bistra je i bezbojna tekućina bez mirisa. To je ester neobičnog, sekundarnog oktildodecilnog alkohola (20 ugljikovih atoma) i miristinske kiseline (14 ugljikovih atoma). Posebno je razvijen kao nekomedogeni pojačivač apsorpcije tako da je koristan u formulacijama i za masnu kožu sklonu aknama. Meni je zanimljiv jer ne ostavlja jaki “dry touch” već ugodan uljni osjećaj glatkoće koji nije masni i senzorijalno je drugačiji od cetiola C5, Cetiola VV i IPM. Kreiran je odmah kao COSMOS kompatibilan i trenutno nije dostupan u maloprodaji.

Cetiol RLF tvrtke BASF jedan je od najmlađih članova obitelji pojačivača apsorpcije (INCI: CAPRYLYL CAPRYLATE/CAPRATE). Bistra je i bezbojna tekućina bez mirisa. Kemijski je ester kaprilnog alkohola i kaprilne i kapratne kiseline (osam i deset ugljikovih atoma). Dobiven je po najrigoroznijim pravilima zelene kemije. Cetiol RLF odlična je pojačivač apsorpcije koji je posenzorijanim svojstvima negdje između Cetiola V i Cetiola C5 i izaziva ugodan mekani osjećaj kože bez pretjerane suhoće. Obično ga se dodaje 5-15% u uljne formulacije. COSMOS je kompatibilan i trenutno nije dostupan u maloprodaji.

Cetiol CC tvrtke BASF danas je popularan u kozmetici kao i IPM (INCI: DICAPRYLYL CARBONATE). Diester je dva kaprilna alkohola s ugljičnom kiselinom. Premda je nešto popularniji u emulzijskim sustavima, zna se nalaziti u uljnim formulacijama. Snažni je pojačivač apsorpcije i tek nešto manji “dry touch” od Parafola 12-97. I njemu jako variraju koncentracije, od 1-10%, s optimumom od 3-5% u uljnim kozmetičkim proizvodima. COSMOS je kompatibilan i trenutno nije dostupan u maloprodaji osim preko Aroma-zone. Dikaprilil karbonat idealan je masnu kožu sklonu aknama i nije komedogen kao i MOD.

Trigliceridi

Trigliceridi su posebna klasa pojačivača apsorpcije jer su sami ista klasa po kemijskom sastavu kao i trigliceridi biljnih ulja. Trgovački je poznat Labrafac CC tvrtke Gattefossé (INCI: CAPRYLIC/CAPRYC TRIGLICERYDE). Za njega je specifično što ulazi u većim koncentracijama u uljne formulacije umjesto jednog dijela biljnog ulja, od 10-90%, ovisno kakav efekt želimo postići. Treba imati na umu kako sadrži zasićene masne kiseline i sam po sebi nije posebno hranjiv, pa uvijek moramo razmisliti o tome da u formulaciju ulaze i biljna ulja s polinezasićenim masnim kiselinama koje hrane kožu. Stoga može biti odlična ideja za uljne serume koji sadrže vrlo hranjiva biljna ulja poput CO2 ulja sjemenki o kojima će biti riječi. Na koži razvija vrlo prirodni osjećaj biljnog ulja koje se brzo upilo bez drugih senzorijalnih efekata, što je nekima vrlo ugodno. Kompatibilan je s COSMOM regulativom, nije dostupan u maloprodaji osim preko Aroma-zone pod nazivom Caprylis. Uglavnom nije komedogen i odgovara masnoj koži sklonoj aknama.

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PREDAVANJE U ZAGREBU: IMUNITET

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
04.12.2019. u 18h
Chromosov toranj, Zagreb

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Stribor Marković
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

PREDAVANJE

IMUNITET

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
04.12.2019. Zagreb