Pojačivači apsorpcije

Pojačivači apsorpcije, kao što im ime govori, ubrzavaju prodor biljnih ulja u kožu. Mehanizam koji počiva iz ubrzanja apsorpcije je mijenjanje fizikalno-biokemijskih svojstava stratum corneuma, gornjeg sloja kože koji je inače velika prepreka prodoru vanjskih molekula o ljudski organizam. Još prije 20 godina K.A. Walters i J. Hadgraft izdali su knjigu Pharmaceutical Skin Penetration Enhancement (Marcel Dekker 1993) pa koga zanima u njoj može naći više znanstvenih podataka o ovom pitanju. Pojačivači apsorpcije u prirodnoj kozmetici obično su jako lipofilne molekule. One se ne dodaju samo u ulja, već su gotovo redovito prisutni u emulzijskim sustavima komercijalne, pa i ekološke kozmetike. Oni su tajna “suhih ulja” koja su postala sve popularnija na tržištu. Kemijski pripadaju u tri klase:

  • ugljikovodici. Ugljikovodici vrlo brzo prolaze kroz kožu, a oni dobiveni iz prirodnih izvora vrlo su česti gost u kozmetici općenito. Najpoznatiji predstavnici su skvalan/skvalen te dodekan.
  • esteri jednog ili dva alkohola i kiseline. To su najčešće esteri masnih kiselina i kratkolančanih ili dugolančanih alkohola. Oni su također iznimno česti, a najpoznatiji predstavnici su izo-propil-miristat, decil-oleat, dikaprilil-karbonat, koko-kaprilat, kaprilil-kaprilat/kaprat i oktil-dodecil miristat.
  • trigliceridi. Već sam rekao da brzina apsorpcije ovisi o veličini masnih kiselina u trigliceridi. Frakcioniranjem ulja poput kokosa dobiva se frakcija triglicerida s kratkolančanim kiselinama koji vrlo brzo prodiru kroz kožu. Najpoznatiji predstavnik ove skupine je smjesa kaprilnih/kapratnih triglicerida. Kaprilna kiselina sadrži osam, a kapratna kiselina deset ugljikovih atoma. One su manje od laurinske kiseline (12 ugljikovih atoma), palmitinske (16 ugljikovih atoma) i stearinske (18 ugljikovih atoma).

Ugljikovodici

Skvalan/skvalen jedni su od klasika među pojačivačima apsorpcije (INCI: SQUALANE, INCI: SQUALENE. Bistre su bezbojne tekućine bez mirisa. Nalaze su normalnom kemijskom sastavu sebuma i kože gdje služe, između ostalog, kao zaštita od slobodnih radikala kojima je koža kao vanjski organ iznimno izložena. Ostavlja dobar glatki osjećaj na koži, nešto manje baršunast od Cetiol C5 i dodaje ga se 5-10%. Postoji dosta živa rasprava oko komedogenosti ovih pojačivača apsorpcije, a i moje je iskustvo da kod nekih ljudi zna biti komedogen. Odličan je za suhu kožu, ali ne i za masnu kožu. Kompatibilan je s COSMOM regulativom. Dostupan je u maloprodaji.Parafol 12-97 tvrtke Sasol je ugljikovodik dodekan dobiven iz biljnih ulja (INCI: DODECANE). Razvijen je kao alternativa hlapivim silikonima poput ciklometikona. Bistra je i bezbojna i slabo viskozna tekućina bez mirisa. Izaziva “ultra dry” osjećaj i udio mu iznimno varira, od 1% do 10%. Zbog toga je na Aroma-zone nazvan “dry touch”. Izaziva lakši osjećaj na koži a zbog drugačije strukture od svalana i skvalena očekujemo i manji problem komedogenosti. Kompatibilan je s COSMOM regulativom, nije dostupan u maloprodaji osim preko Aroma-zone.

Esteri jednog ili dva alkohola i kiseline

Cetiol C5 tvrtke BASF (INCI: COCO CAPRYLATE) dobiva se iz dugolančanih alkohola iz kokosa (C12-C18 alkohola) koji su esterificirani s kaprilnom kiselinom. Bistra je i bezbojna do blijedo žuta tekućina bez mirisa. Cetiol C5 razvijen je da senzorijalno sliči silikonskim pojačivačima apsorpcije koje inače izbjegavamo u prirodnoj kozmetici. Zbog toga su ga na Aroma-zone prozvali koko-silikon. Kao i silikonski pojačivači, snažno ubrzava prodor biljnih ulja u kožu i ostavlja lagani i glatki osjećaj (baršunasti) na koži. U usporedbi s drugima, njegova glavna senzorijalna prednost je baršunasti osjećaj na koži. Dodaje ga se obično 3-5% u formulacije. Dostupan vam je na našem tržištu. Kompatibilan je s COSMOM regulativom.

Cetiol V tvrtke BASF (INCI: DECYL OLEATE) ester je oleinske kiseline i alkohola dokanola (10 ugljikovih atoma). Bistra je i bezbojna tekućina bez mirisa. Također se dobiva iz prirodnih sirovina koje su široko prisutne u biljnim uljima poput maslinovog. Odavno je prisutan na našem tržištu. Njegov osjećaj je manje baršunast što mu može biti i prednost, jer ga neki ne vole i ostavlja fini prirodni “dry touch” nakon primjene ulja. Dodaje ga se 5-10% u konačnu formulaciju. Kompatibilan je s COSMOM regulativom.

IPM, izo-propil-miristat također tvrtke BASF, jedan je od najpoznatijih i najšire korištenih pojačivača apsorpcije (INCI: ISOPROPYL MYRISTATE). Bistra je i bezbojna tekućina bez mirisa. Ester je izopropilnog alkohola i miristinske kiseline (14 ugljikovih atoma). Snažniji je pojačivač apsorpcije od Cetiola V ili Cetiola C5, no to ne znači da je i najbolji – sve ovisi o konačnom osjećaju na koži koji se želi postići i za jako suhu kožu možda će trebati odabrati ili nižu koncentraciju ili ćete posegnuti za nekom drugim pojačivačem apsorpcije. Dodaje ga se 5-10% u uljne formulacije, premda i niži udjeli mogu biti potencijalno zanimljivi. Dostupan je na hrvatskom tržištu. Kompatibilan je s COSMOM regulativom.

MOD je razvila poznata francuska tvrkta Gattefossé i kemijski je oktildodecil-miristat (INCI: OCTYDODECYL MYRISTATE). Bistra je i bezbojna tekućina bez mirisa. To je ester neobičnog, sekundarnog oktildodecilnog alkohola (20 ugljikovih atoma) i miristinske kiseline (14 ugljikovih atoma). Posebno je razvijen kao nekomedogeni pojačivač apsorpcije tako da je koristan u formulacijama i za masnu kožu sklonu aknama. Meni je zanimljiv jer ne ostavlja jaki “dry touch” već ugodan uljni osjećaj glatkoće koji nije masni i senzorijalno je drugačiji od cetiola C5, Cetiola VV i IPM. Kreiran je odmah kao COSMOS kompatibilan i trenutno nije dostupan u maloprodaji.

Cetiol RLF tvrtke BASF jedan je od najmlađih članova obitelji pojačivača apsorpcije (INCI: CAPRYLYL CAPRYLATE/CAPRATE). Bistra je i bezbojna tekućina bez mirisa. Kemijski je ester kaprilnog alkohola i kaprilne i kapratne kiseline (osam i deset ugljikovih atoma). Dobiven je po najrigoroznijim pravilima zelene kemije. Cetiol RLF odlična je pojačivač apsorpcije koji je posenzorijanim svojstvima negdje između Cetiola V i Cetiola C5 i izaziva ugodan mekani osjećaj kože bez pretjerane suhoće. Obično ga se dodaje 5-15% u uljne formulacije. COSMOS je kompatibilan i trenutno nije dostupan u maloprodaji.

Cetiol CC tvrtke BASF danas je popularan u kozmetici kao i IPM (INCI: DICAPRYLYL CARBONATE). Diester je dva kaprilna alkohola s ugljičnom kiselinom. Premda je nešto popularniji u emulzijskim sustavima, zna se nalaziti u uljnim formulacijama. Snažni je pojačivač apsorpcije i tek nešto manji “dry touch” od Parafola 12-97. I njemu jako variraju koncentracije, od 1-10%, s optimumom od 3-5% u uljnim kozmetičkim proizvodima. COSMOS je kompatibilan i trenutno nije dostupan u maloprodaji osim preko Aroma-zone. Dikaprilil karbonat idealan je masnu kožu sklonu aknama i nije komedogen kao i MOD.

Trigliceridi

Trigliceridi su posebna klasa pojačivača apsorpcije jer su sami ista klasa po kemijskom sastavu kao i trigliceridi biljnih ulja. Trgovački je poznat Labrafac CC tvrtke Gattefossé (INCI: CAPRYLIC/CAPRYC TRIGLICERYDE). Za njega je specifično što ulazi u većim koncentracijama u uljne formulacije umjesto jednog dijela biljnog ulja, od 10-90%, ovisno kakav efekt želimo postići. Treba imati na umu kako sadrži zasićene masne kiseline i sam po sebi nije posebno hranjiv, pa uvijek moramo razmisliti o tome da u formulaciju ulaze i biljna ulja s polinezasićenim masnim kiselinama koje hrane kožu. Stoga može biti odlična ideja za uljne serume koji sadrže vrlo hranjiva biljna ulja poput CO2 ulja sjemenki o kojima će biti riječi. Na koži razvija vrlo prirodni osjećaj biljnog ulja koje se brzo upilo bez drugih senzorijalnih efekata, što je nekima vrlo ugodno. Kompatibilan je s COSMOM regulativom, nije dostupan u maloprodaji osim preko Aroma-zone pod nazivom Caprylis. Uglavnom nije komedogen i odgovara masnoj koži sklonoj aknama.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top