Bodljikava veprina – Ruscus aculeatus L.

Treba ponekad malo tražiti, današnji izlet je imao jedan jedini cilj osim šetnje same: naći jedan skriveni cvijet. Neke se biljke šepure velikim cvjetovima, tražimo ih ili uzgajamo samo zbog njih. Neke su biljke stidljivije, diskretne, treba zaviriti i pronaći ih.

Ruscus aculeatus L., Asparagaceae, bodljikava veprina svima nam je poznata iz lagano sjenovitih mjesta. Upast će nam u oči mladim, jestivim izdancima. Opazit ćemo je po crvenim plodovima, fascinantni kontrast s listovima. Ali cvjetovi, cvjetovi su za proljetno slavlje novog ciklusa života, sjede na listovima kao maleni broš, kao slučajno zalutali kukac.

Bodljikava veprina ima veliki podanak (rizom). U rizomu se skrivaju triterpenski spojevi pomalo slično spojevima divljeg kestena. Ne povezuje ih samo kemija nego i namjena: u Europi je veprina poznata kao biljni lijek koji se koristi kod kronične venske insuficijencije. Francuzi je prozvaše biljkom lakih nogu.

Zaboravimo ipak na tren ljudski kut gledanja korisnosti biljke i uživajmo samo u cvijetu.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Priče iz šume Striborove

Znanstveni podaci bez emocija su kao jedrenjak bez vjetra. Njihova ljepota ne može doći do izražaja.