Komorač – Foeniculum vulgare Mill.

Uvijek se divim cvjetovima i plodovima komorača, Foeniculum vulgare Mill., Apiaceae. Mi ljudi uživamo u plodu njegove biokemije, trans-anetolu. Obožavamo ga jer se veže za receptore za slatki okus. Neobični su ti receptori, aktiviraju ih ne samo šećeri već velike sterolne molekule, alkoholi, neke aminokiseline, čak i proteini poput taumatina. Anetol osim slatkog okusa skriva gorke i neugodne okuse i zbog toga smo ga oduvijek voljeli u sirupima.

Neobično je naše tijelo, receptore za slatki okus nalazimo na mjestima gdje se ne bi nadali. Osim duž cijelog probavnog sustava a ne samo jezika, nalazimo ih u dišnom sustavu, gušterači, nosu i- testisima.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.