Mađarski mrazovac – Colchicum hungaricum Janka

Nisu svi mrazovci isti. Neki će cvjetati kada ljeto dođe kraju kao svima poznati jesenski mrazovac, Colchicium autumnale L. Neki će odabrati proljeće, a neki samu zimu ili sam kraj zime, hrabro će kročiti iz tla dok druge biljke o tome mogu samo sanjati.

Na Kozjaku u veljači bilo je još hladno da nije procvjetao niti drijenak, a on je odlučio izaći iz tla. Colchicum hungaricum Janka, Colchicaceae, mađarski mrazovac, tipična je vrsta naše zemlje koje ima više u nas no u Mađarskoj. Dalmacija i otoci su njegov dom. Mađarski mrazovac, za razliku od jesenskog, ima i listove u isto vrijeme kada cvjeta. Jesenski mrazovac cvjeta na jesen, a listove bez cvjetova će razviti tek u proljeće. Mađarski mrazovac odmah odaje 6 prašnika, šafrani će imati samo tri. Kao i jesenski, mađarski mrazovac je biljka kojom se možemo smrtno otrovati.

Svojoj otrovnosti usprkos, ukrašava stijene prije svih drugih proljetnica.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Priče iz šume Striborove

Znanstveni podaci bez emocija su kao jedrenjak bez vjetra. Njihova ljepota ne može doći do izražaja.