Afganistanska rodiola (žednjak) – Rhodiola pachyclada (Aitch. & Hemsl.) H. Ohba

Afganistan je zemlja na koju se naježimo premda ta zemlja to nije zaslužila, cijela jedna generacija odrasla je na pričama o sukobima. Ljepše je znati zemlje po ljepotama, puno tog ljudskog ionako će jednom nestati.

Rhodiola pachyclada (Aitch. & Hemsl.) H. Ohba, Crassulaceae. Afganistanska rodiola ili žednjak, svakojako veliki jezici prevode ovu biljku, a Francuzi se sjetiše izgleda artičoke s kojom botanički i nema veze pa je nazvaše orpin artichaut. Rhodiola pachyclada nas uči u doba površnosti kako rod nije isto što i vrsta.

Slavna ljekovita vrsta Rhodiola rosea iznimno je često patvorena drugim vrstama, poput R. crenulata. Kada su britanski znanstvenici istraživali proizvode na svom tržištu, najviše ih je zapanjio jedan na kojem je pisalo “divlje ubrana, sibirska” koja nije imala u sebi ništa do spoja 5-hidroksi-triptofana.

Rhodiola pachyclada postala je rado viđen gost vrtova, svojevrsni ambasador svoje zemlje, suptilna, skromna i estetski uzvišena. Nadu svakako nikad ne treba gubiti.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top