Apulijska orjašica – Tordylium apulum L.

Na plodnim poljima sjeverne Krete zvučna imena francuske arheologije započet će svoje prve korake. Jean Charbonneaux kasnije će voditi odio grčkih umjetnina u muzeju Louvre, Fernand Chapouthier postat će jedan od voditelja prestižne École normale supérieure. Ali jedan mladić, tada tek u svojim dvadesetima, naći će jedno od najljepših svjetskih blaga arheologije.

Na sjeveru Krete otkrivena je velika palača, kasnije nazvana Malia, impresivne površine od preko 7000 kvadratnih metara. Mladi Pierre Demargne imao je životni uzor, njegov otac Joseph bio je poznati arheolog i imao je čast započeti svoj rad u palači Malia. Jednog je dana, ispod slojeva tla, našao nešto sjajno. Doslovce sjajno. Zlato je rijedak element, nastaje u neutronskim zvijezdama i malo haje za prolazak ljudske percepcije vremena. Pierre je odmah prepoznao enormnu vrijednost zlatnog privjeska za ogrlicu. Za doba kada je napravljena, skoro 2000 godina prije nove ere, bila je estetskih standarda daleko kasnijih stoljeća, napravljena s puno pažnje i detalja. Ono što plijeni pažnju je njena inspiracija prirodom. Prepoznajemo na ogrlici insekta koji (vjerojatno) nije pčela već (možda) vrsta velike ose, osa drži u svojim nogama neki predmet i kao da ga jede, a ispod nje se nalaze – plodovi. Čini se kao da privjesak simbolizira savršeno znanje onog doba kako su upravo insekti zaslužni za oprašivanje mnogih biljaka. Plodovi su zadavali nešto manje dileme od ose, prepoznatljivog ruba. Kao i na Kreti i kod nas raste biljka koja je inspirirala jedan od najljepših ikada napravljenih predmeta zlatarstva.

Bila je to apulijska orjašica, Tordylium apulum L., Apiaceae. Biljku su nakon perioda kretske kulture opisali i zapisali stari Grci i tako je ostala zapamćena još od Dioskorida. Apulijska orjašica je česta biljka u Dalmaciji i na otocima gdje zna biti masovna onoliko koliko je divlja mrkva na kontinentu. Jestiva je ali i snažno aromatična vrsta koja se dodaje u mišance i koristi kao začin. Cvjetovi su karakterističnih anđeoskih krila, no za točnu identifikaciju vrste korisno je naći plod po kojem se razlikuje od drugih vrsta roda.

Masovnost biljke nikada ne treba biti razlog njenog podcjenjivanja. Kada je sretnete sjetite se kako je inspirirala jednu legendarnu ogrlicu čija se vrijednost jednostavno ne može mjeriti ekvivalentima novca. Najljepši trenuci ionako nemaju cijenu, s apulijskom orjašicom svaki trenutak postaje iznad vrijednosti broja na internet bankarstvu.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.