Rigoliki dvoredac – Diplotaxis erucoides (L.) DC.

Rod Diplotaxis (dvoredac, riga) često se pobrka s rodom Eruca (rikula, rikola, riga) što nije niti čudno – članovi roda dvoredaca su gotovo jednako ukusni kao i rikola. Rikola je kod nas vrtna biljka koja katkad pobjegne u prirodu, a rod dvoredaca je samonikao po cijelo Hrvatskoj i dobrodošao je gost u salatama ili povrću na lešo. Postoje četiri vrste u nas, a tri od njih imaju žute cvjetove koje ih lako razlikuju od rikole. No, jedna je vrsta bijelih cvjetova.

Diplotaxis erucoides (L.) DC., rigoliki dvoredac ili pomalo smiješnog naziva rigolika riga, dobio je naziv po sličnosti s rikulom. Ta je sličnost samo površna. Rigoliki dvoredac je dlakava biljka, za razliku od rikole. Cvjetovi su bijeli i kasnije ljubičasti, dok rikola uglavnom ima izražene tamnije žile po cvjetovima. Plod rikole ima kljun na znatno debljoj komuški, dok kod rigolikog dvoredca kljun nije znatno tanji od komuške. Čaška je kod rikole tamna, glatka dok je kod rigolikog dvoredca zelenkasta i dlakava.

Rigoliki dvoredac je tipična dalmatinska biljka koje ima jako puno u okolici Šibenika.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top