Europska planinčica – Trollius europaeus L.

Jedan od simbola planina u nas je Trollius europaeus L., Ranunculaceae, europska planinčica, koja ima niz simpatičnih naziva. Zlatna jabuka, zbog okruglog izgleda cvijeta; žuti jablan zbog vitkog izgleda biljke te divlji božur, premda s rodom božura i nema botaničke poveznice. Rod je prije svega Azijski gdje ima i najviše vrsta, neke od njih su otvorenog cvijeta, a naša jedina vrsta je odlučila biti zatvorena. Biljke zatvore svoj cvijet iz više razloga, a jedan je dostupnost samo nekim preferiranim oprašivačima, kao što su mušice roda Chiastocheta.

Europska planinčica cvjeta od petog do šestog mjeseca, premda to ovisi o godini, povećavajući fotogeničnost svake livade. Obično cvjeta oko tjedan dana, no hladno vrijeme i kiša mogu produžiti vrijeme cvatnje, što je mudra strategija u planinama. Na Velebitu gdje je slikana, cijela polja se zažute. Biljka je otrovna, premda ne i smrtonosna, žestok okus sprječava biljojede da je jedu i tako se ona i brani. Listovi se katkad mogu pobrkati izgledom s biljkama roda žabnjaka (Ranunculus) ili žutog jedića, srećom sve te biljke ionako treba izbjegavati.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top