Planinska pavitina – Clematis alpina (L.) Mill.

Puze, penju se, primaju; preko 300 vrsta zagrlile su svijet i ne puštaju nas. Od Japana, Koreje, Kanade, Hrvatske pa sve do Novog Zelanda, osvojile su nas cvjetovima i druže se u ljudskim vrtovima još od XIX. stoljeća kad je započela cijela opsesija. Mi ih zovemo škrobuti ili pavitine, Clematis na latinskom. Pavitine su dio obitelji Ranunculaceae, žabnjače, obitelji poznate po brojnim otrovnim biljkama. Rod Clematis, pavitina, se ne konzumira, ali je daleko od otrovnosti biljaka poput jedića.

Neke pavitine su se strateški rasporedile, Clematis flammula L., plamenita pavitina odlučila je biti blizu mora, dok Clematis vitalba L., bijela pavitina dobro se posvuda snalazi. Planinska pavitina, Clematis alpina (L.) Mill., zagrlila je planine naše karbonatne platforme. Naći ćete je najlakše na Velebitu i Gorskom Kotaru. Plijeni pažnju divnim ljubičastim cvjetovima sredinom proljeća koji se tako lijepo slažu sa sivilom kamena, ljubičasta zvona da prate planinare na lutanjima.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top