Rod čestoslavica – Veronica

Rod čestoslavica (Veronica) je lako prepoznatljiv po cvjetovima koji kao da imaju oči, zbog čega su i nazvani „verum icon“, prava slika. Rod je botanički kompleksan i determinacija zahtijeva određenu pažnju. Srećom, mnoge vrste se relativno lako određuju čak i bez klasičnih uputa ključeva. Rod čestoslavica je siguran, neotrovan, neke biljne vrste se koriste čak i za jelo, dok se neke koriste za čajeve. Nekoć je rod Veronica bio dio obitelji Scrophulariaceae, danas pripada obitelji Plantaginaceae.

Rod kod nas možemo podijeliti na dvije velike skupine. U prvoj skupini su cvjetovi u cvatu, a grozdasti cvatovi izlaze iz pazuha; odnosno „sa strane“ stabljike. Ponekad treba imati i iskusno oko da nas biljka ne zavara kao što ćemo vidjeti na jednom primjeru. U drugoj skupini su biljke s pojedinačnim cvjetovima; ako su u cvatu cvjetovi su vršni grozdovi. Proučit ćemo par primjera.

Veronica austriaca L. ssp. jacquinii (Baumg.) Eb. Fisch., tankolisna čestoslavica je tipična vrsta prve skupine: iz jednog pazuha rastu dva cvjetna ogranka. Ovu čestoslavicu prepoznajemo po duboko razdijeljenim središnjim listovima. Fotografirana je na polju kod Liča, Gorski Kotar.

Veronica chamaedrys L., dvorednodlakava čestoslavica ima tamnozelene listove, u gornjem dijelu je stabljika jednoliko dlakava, a dio stabljike je četvrtasta i bridovi budu dlakavi. I ona ima cvatove koji izlaze iz pazušnih ogranaka. Dvorednodlakava čestoslavica je najčešća vrsta s kojom se ljudi zabune i misle da je ljekovita čestoslavica (Veronica officinalis). Raste posvuda, pa i u urbanim središtima i nizinama. Zabune srećom nisu opasne jer čestoslavice nisu otrovne vrste. Fotografirana je u blizini spilje Tounjčice.

Veronica officinalis L., ljekovita čestoslavica, je brdska biljka koja voli rasti na svjetlijim područjima šuma ili uz rubove šuma. Ima karakteristične jajaste listove koji su dlakavi. To je i biljka koja se koristi kod kašlja. Fotografirana je na Velebitu i Medvednici.

Iz druge skupine upoznajmo biljku s pojedinačnim cvijetom. To je Veronica cymbalaria Bodard, zidna čestoslavica. Doista i voli rasti po zidovima i stijenama, bijelog je cvijeta i dlakavih listova koji su režnjasti. Fotografirana je na Kozjaku.

U drugoj skupini se nalazi i prelijepa bijela čestoslavica, Veronica serpyillifolia L., koja je divnog bijelog cvijeta s ljubičastim linijama. Bijela čestoslavica ima cvjetove u vršnom grozdu. Fotografirana je na putu za Bijele stijene te na Žumberku. Zanimljivo, bijelu čestoslavicu sam našao i na Himalaji na 2000 metara nadmorske visine.

Rod Veronica je potencijalno dobio ime i po svetoj Veroniki što simbolizira neotrovnost tog roda.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top