Cjevasti trputac – Plantago holosteum Scop.

Obitelj trputaca, Plantaginaceae, prilično se udebljala. Nekoć su samo tri roda bili u toj obitelji: Bougueria, Littorella i Plantago. Brojne izbjeglice došle su pod njeno okrilje, pogotovo iz obitelji Scrophulariaceae. Moderne analize nisu davale druge mogućnosti. Rod čestoslavica (Veronica) i naprstaka (Digitalis) su samo jedni od najpoznatijih prebjega u obitelj trputaca.

Obitelj se udebljala, istina je, ali neke vrste roda Plantago, trputac, ostale su i dalje vrlo vitke i elegantne. Rod trputaca ima brojne vrste u Hrvatskoj i svakako nije samo sastavljen od uskolisnog i širokolisnog trputca. Upoznajmo jednu predivnu vrstu, Plantago holosteum Scop., Plantaginaceae, cjevasti trputac. Identifikacija vrsta kod trputaca je složena, a ovu vrstu razlikujemo po rozeti listova, listovi su vrlo uski, trokutastog prereza pri vrhu listova i podanku iz koje niče više nadzemnih dijelova što se lijepo može vidjeti na fotografijama.

Slikano na Pustom Polju, Lika, na krasnom tlu usitnjenog vapnenca.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top