Rod lanilista (klobučac) – Linaria

Rod lanilista (klobučac; Linaria) je rod kojeg čini preko 150 vrsta. Srećom, u našoj zemlji broj vrsta lanilista je malen i mogu se lako razlikovati. Rod se nekoć nalazio u obitelji Scrophulariaceae (strupnikovice, zijevalice), no premješten je sada u ogromnu obitelj trputaca (Plantaginaceae) s najbližim srodnim rodovima Cymbalaria i Antirrhinum. Karakteristični dio cvijeta predstavlja mali „rog“ odnosno ostruga.

Odabrao sam tri vrste lanilista s vrlo različitih staništa. Linaria alpina (L.) Mill., planinski lanilist (planinski klobučac) voli visoke predjele. U našoj zemlji možete je naći na južnom Velebitu i Gorskom Kotaru. Ovdje na fotografijama fotografirana je na Julijskim Alpama na preko 2000 metara nadmorske visine gdje ukrašava inače puste stijene u lipnju nakon topljenja zadnjih područja prekrivenih snijegom. Od drugih vrsta se razlikuje stasom (malena je biljka), izrazito ljubičastih cvjetova ukrašenih još ljepšom narančastom bojom, ostruga je duža od ostatka vjenčića i po njoj se lako razlikuje od vrste Linaria arvensis (L.) Desf., poljski lanilist, kod koje je ostruga kraća i koja ne raste toliko visoko. Listovi su maleni i zadebljani.

Linaria genistifolia (L.) Mill., kopljastolistni ili trokutnolisni lanilist odabire malo niža staništa. Kao prilagodljiva vrsta osvojio je suhe Đurđevečke peske gdje dolazi u prekrasnom kontrastu na pijescima nanesenim davnih stoljeća kao uspomena na jake vjetrove ledenog doba Europe kada su vladali mamuti. Stabljika nosi listove cijelom dužinom sve do cvata, a cvijet je žut. Podvrsta genistifolia karakteristična je po dužim listovima.

Linaria microsepala A. Kern., blijedoljubičasti lanilist ima boju točno kako mu ime govori– bijela s blijedim ljubičastim linijama vrhunske estetike. Ona je dalmatinska endemska biljka koja se od vrlo slične vrste Linaria repens (L.) Mill., puzavi lanilist, razlikuje po kraćim stapkama cvijeta i po kraćoj ostrugi, dok je sama boja cvijeta, pa i visina, jednaka između dvije vrste. Slikana je na Kozjaku iznad Splita.

Vrste ovog roda nisu jestive, a nije niti medicinski razvikan rod. Od nekih vrsta lanilista spravljale su se masti za kožu.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top