Rod brusnica – Vaccinium

Brusnice, brusnice… U tom jednostavnom imenu skriva se više vrsta. Dalje na sjeveru gdje rjeđe nađemo Vaccinium oxycoccos L. u Europi i Vaccinium macrocarpum Aiton u Americi, rast će Vaccinium microcarpum (Turcz. ex Rupr.) Schmalh. ex Busch, “malena brusnica”, čije bobice ne dosežu jedan centimetar u promjeru.

Za razliku od svojih srodnica većih bobica, rast će i u vlažnom, a ne samo močvarnom tlu. Rekoše finski botaničari, ovo je brusnica koju nađeš bez da smočiš noge.

Uhvaćene u estetski najljepšem trenutku kada biosintetska mašinerija biljke stvara oligomerne procijanidine. Iz bezbojnih spojeva, poput starih baka koje štrikaju veste, spojit će te spojeve (katehin i epikatehin) u crvene. Ta mašinerija ih toliko lijepo stvara u točkicama. Zavidim katkad medvjedima i losovima Skandinavije.

Fotografirano u Švedskoj.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Priče iz šume Striborove

Znanstveni podaci bez emocija su kao jedrenjak bez vjetra. Njihova ljepota ne može doći do izražaja.