Crna mahunica – Empetrum nigrum L.

Empetrum nigrum L., kao što izgled sugerira, pripada obitelji Ericaceae, gdje nam se nalazi niz poznatih rodova naših krajeva (Erica, Vaccinium, Arctostaphylos, Arbutus). Ovo je vrsta koja voli sjeverne hladne krajeve Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Začudo, genetski vrlo bliska srodnica crvenih bobica uredno raste u Patagoniji i Falklandskim otocima.

Ovakav raspored rasta uvijek zbunjuje. Da li je biljka polagano “dopuzala” preko tropskog dijela i ekvatora sve do hladnih krajeva južne polutke? Za to je ipak bila kriva jedna ptica selica. Izračunavanjem vremena u genetskom satu, temeljem mutacija na dijelovima DNK, shvatili smo kako je jedna ptica ili grupa ptica u jednom događaju pred pola milijuna godina donijela Empetrum nigrum u Južnu Ameriku. Iz kakice je niknula biljka i život je našao put. Vrsta se tamo odlično snašla i adaptirala. Davno prije interneta biljke i ptice su stvorile svoju planetarnu mrežu i ostavile nam pouku kako botanika nije samo dosadna znanost klasifikacije već zanimljiva poput CSI-a.

Fotografija iz Švedske.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top