Rod urodica – Melampyrum

Zeleno – ljubičasto/ružičasto – žuto. Malo je rodova koji nas uvesele svojim bojama kao što je rod urodica, Melampyrum. Do nedavno rod urodica nalazio se u obitelji Scrophulariaceae odakle je izletio s brojnim drugim rodovima te sada pripada obitelji Orobanchaceae. Igre boja koje stvaraju urodice ima jedan jedini sveti cilj – oprašivanje. Kombinacija boja uspješnije privlači insekte. Slikanje bojama košta biljku jer je potrebno više enzima da bi nastali spojevi antocijani koji nam daju vizualni efekt. Pogotovo mi je spektakularna izmjena zelene boje ljubičastom.

Urodice su poluparaziti, kao i niz biljaka obitelji Orobanchaceae i Scrophulariaceae. Pomoću posebnih struktura koje zovemo haustoria (haustorium) spaja se s korijenjem drugih vrsta. Ne biraju urodice previše, od borova pa sve do lucerne i raznih trava, spojit će se i tako dobivati vodu i minerale bez da (vjerojatno) znatnije smetaju domaćina. Ubijanje domaćina i nije neka sreća. No, urodice imaju klorofil i fotosinteza im savršeno funkcionira. To znači da same stvaraju organske spojeve i nisu paraziti, već samo poluparaziti.

Urodice nas uveseljavaju po brdima i planinama. Rod nije kompliciran, sveukupno na svijetu ima tek četrdesetak vrsta. Vanjski izgled može biti varljiviji jer oblik listova i cjelokupni izgled može varirati ovisno o dijelu godine i staništu. Stoga se držimo jednostavnih pravila. Biljke gustog cvata pripadaju sekciji „Spicata“, a vrsta koju sam dao na slici je bradasta urodica, Melampyrum barbataum Willd., slikana na Kozjaku iznad Splita gdje u proljeće gradi impresivan koloristički kontrast sivim karbonatnim stijenama. Biljke rahlog cvata (cvjetovi su više razdvojeni) pripadaju sekciji „Melampyrum“. Šumska urodica, Melampyrum nemorosum L., fotografirana je na Žumberku, a velebitska urodica, Melampyrum velebiticum Borbas, naš endem, slikana je, logično, na Velebitu. Biljke se razlikuju po detaljima cvijeta i čaški – pozicija dlaka na čaški određuje vrstu. Botanika mnogima izgleda dosadna, ali je vizualno lijep posao Sherlocka Holmesa ili Hercula Poirota.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top