Rod vrbovica – Epilobium

Što su ljudi pili kada nije bilo crnog čaja, Camellia sinensis? Ono što su imali na raspolaganju. Bile su to vrste koje su bogatije taninima i koje bi se, kao i čaj, fermentirale u vlažnom da nastane tamni list. Nastao je tako Ivanov čaj u Rusiji, davno prije no je kineska poslastica osvojila svijet. No, što je to Ivanov čaj?

Rod vrbovica, vrbolika ili vrbovka (Epilobium) je velik rod. Za točnu identifikaciju vrsta potrebno je više detalja, pogotovo tučak i listovi. U rodu se izdvaja sekcija koja se lako prepoznala po izmjeničnim listovima i visećim vratovima tučka i zove se Chamaenerion (Chamerion). Neki ovu sekciju izdvajaju u zasebni rod. U toj se sekciji nalaze samo dvije vrste. Ivanov čaj je karakteristična planinska vrsta Epilobium angustifolium L. = Chamerion angustifolium (L.) Holub = Chamaenerion angustifolium (L.) Scop. Kao da broj latinskih naziva nije dovoljan, sama vrsta se naziva uskolisna vrbolika i uskolisni kiprej (kiprovina). Naći ćete je u hladnijim planinama i uspomena je na prošlo ledeno doba. Nalazite je lako u Rusiji, Skandinaviji, Kanadi i alpskom području središnje Europe. Volim je pratiti od rođenja do kraja života. U petom i šestom mjesecu naći ćete mlade biljke prije cvjetanja koje se lako prepoznaju po lancetastim ili usko elipsastim listovima. Počet će cvjetati u sedmom i osmom mjesecu impozantnim velikim ružičasto-ljubičastim cvjetovima, a biljka dosegne i do 2,5 metara visine. Krajem ljeta iz cvjetova nastat će desantni odred padobranaca, sjemenki koje odnosi vjetar. Desantni padobranci su razlog što je biljka osvojila cijelu sjevernu polutku Zemlje. Fotografirana je na Velebitu (Careve livade), Žumberku (kod Svete Gere) i u – Švedskoj.

U istoj sekciji nalazi se Epilobium dodonaei Vill., Dodoneova vrbolika ili močvarnik. Francuzi zovu ovu vrstu épilobe à feuilles de romarin, vrbovica s listovima koji sliče na ružmarin, što je doista i najlakši način da je vizualno zapamtimo. Listovi su uski, linearno lancetasti, sama biljka je manja i naraste do metra (prosječno i manje). Usprkos svom imenu, ne raste samo na vlažnom tlu. I močvarnik i uskolisni kiprej su biljke koje se ne žure s cvjetanjem. Tako dobiju prednost pred brojnim proljetnicama. Močvarnik cvjeta poslije uskolisnog kipreja, uglavnom u ranu jesen i nalazite ga u brdskim krajevima. U devetom mjesecu oni koji se voze starim cestama na more najčešće pitaju „koji je to cvijet“, raste po stijenama uz ceste i maše prolaznicima. Slične je biokemije kao i uskolisni kiprej, ali je širina listova i jednostavnost branja bila presudna za popularnost Ivanovog čaja.

Obje vrste nalaze se u obitelji Onagraceae gdje se nalazi i poznati noćurak.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top