Kakaovac – Theobroma cacao L.

Teško je odvojiti legendu od stvarnosti, kao da čupaš srce ljudskom biću. Kada je Xpiacoc, božica prije božica, stvorila ljude iz kukuruza, velika pernata zmija donijela im je poklon. Hranu bogova, ime po kojem ćemo ga znati i danas. Drevna priča izgleda kao legenda, ali DNK tragovi vode nas u 5000 godinu staru priču o pripitomljavanju mnogima omiljene vrste bez koje svijet slastičarstva ne bi bio to što jest danas. Uz sve to, pripada obitelji sljezova čije su vrste kod nas toliko često vezane za kašalj, u neobičnom obratu farmakologije, kemijski spoj teobromin iz njega doista može koristiti kod kašlja.

Theobroma cacao L., Malvaceae, kakaovac. Iznimno egzotični cvjetovi na samom stablu i lako prepoznatljiv plod, njegovim fermentiranjem dobit ćemo deliciju današnjice, kakao i čokoladu.

Dok uživam u originalnim kakao zrncima sorte Criollo, sjetim se upoznavanja s njegovim veličanstvom, kraljem svih slatkoljubaca.

Botanički vrt Stockholm.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.