Zojsijev zvončić – Campanula zoysii Wulfen.

Biljke su tihe, ne glasaju se kao ljudi ili svrake, ti bučni sisavci ili gmazovi. Ponekad ćemo čuti šuštanje i pucanje grana i ništa više. Ima u toj tišini dostojanstvenosti i skrivene muzike.

Bio je jedan lipanj u Sloveniji, mjesec u kojem je proljeće tek pošteno zagrizlo stijene i snijeg. Na visokoj stijeni Julijskih Alpa puhao je vjetar i kamen je postao živ. Plesao je. Biće kamene oskudice, biće koje preživi paklenu zimu i suho ljeto, kontrapunkt kao u Mahlerovim simfonijama. Gustav Mahler je započeo svoj muzički život u Ljubljani- ostalo je zapisano kako je bio ne samo vrstan dirigent nego su opere pod njegovim vodstvom bile posebno snažne i dramatične. Mahlera dugo nema, ali njegov kontrapunkt našao sam živog tog proljetnog dana u Sloveniji. Aposlutna nježna ljepota nasuprot surovoj klimatološkoj stvarnosti. Ne kao Alfred Schnittke čija je muzika bila jedina okrutnija od okrutne ruske stvarnosti, okrutnost kao cadenza visuale četvrtog koncerta za violinu.

Zvonca plešu na vjetru, polako, tog lipanjskog dana, polagano kao adagietto Mahlerove pete simfonije. Campanula zoysii Wulfen., Campanulaceae, Zojsijev zvončić.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top