Mrežasta lukica (mrežasti šikovac) – Peltaria alliacea Jacq.

U obitelj Brassicaceae (krstašice) gura se preko 4000 vrsta i neki rodovi te obitelji sadrže puno vrsta i predstavljaju intelektualni zalogaj u određivanju. Srećom, u nas postoje i jednostavniji rodovi. Jednu vrstu najlakše je upoznati po plodovima koji podsjećaju na dukate i većini ljudi zapne za oko baš taj detalj. Rod Peltaria zove se lukica ili šikovac i kod nas susrećemo jednu vrstu. To je Peltaria alliacea Jacq., mrežasta lukica ili mrežasti šikovac.

U ljeti se prepoznaje po karakterističnim i vrlo lako uočljivim plodovima po kojima je dobila i ime. Pelte (πέλτη) na grčkom znači štit, preciznije mali kožni štit– osim na dukate, plodovi sliče na štit. Mrežastu lukicu odaju i listovi gornjeg dijela biljke koji obgrljavaju stabljiku i koji imaju karakteristične nijanse pastela i diskretne roza-ljubičaste nijanse. Tako ju je lako za uočiti i na planinama. Donji listovi imaju peteljku. Cvjetovi su bijeli, skupljeni u cvati na vrhu biljke i latice su obrnuto jajaste. Najlakše je nalazite duž planinskog područja uz sjeverni Jadran, Gorski Kotar i Velebit.

Mrežasta lukica je jestiva biljka. Listovi i cvjetovi mogu završiti u salatama jer imaju bockavi okus koji podsjeća na rotkvicu ili senf. Biljka može biti gorka u sušnim periodima, pa je najukusnija u vlažna doba godine i u proljeće. Intenzitet gorčine ovisi i na istom terenu o izloženosti suncu, pa je jednostavno treba probati. Stabljike uglavnom nisu jestive zbog vlaknaste, tvrde strukture.

Biljke su fotografirane na putu iz Bribira u Lič.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.