Kontrola kvalitete

Postoji savjetnici koji samo “šaltaju” ljude online s linkovima gdje da kupe biljni pripravak. Pasiflora, sikavica, kurkuma… lete cyber prostorom. Televizijske reklame čine isto, a u čarobne igre povećanih marži rado se uključi i farmaceutska struka. Zar je fitoterapija samo to što piše? Razlika između profesionalne i odgovorne fitoterapije i fitoterapije za naivce je kontrola kvalitete.

Što je kontrola kvalitete?

Kontrola kvalitete je jedan od najbitnijih procesa koji osigurava da je konačni ljekoviti proizvod optimalnog sadržaja i svojstava, a da sam proizvod/preparat/lijek bude reproducibilnog sastava i djelovanja. Pobjegnemo li od suhih birokratskih definicija, kontrola kvalitete je poput znatižaljnog djeteta koje stalno pita: “zašto?”. Evo primjera. “Ovo je medvjetka.” reći će iskusni kada vide čaj medvjetke. “Ali, kako to znamo? I kako znamo da je upravo ta medvjetka koju imamo u rukama dobra za čovjeka.” pitat će kontrola kvalitete. Evo nekoliko koraka:

  1. Kontrola kvalitete će prvo preuzeti biljni materijal. Prvo će zatražiti točnu sljedivost: odakle je došla? Tko ju je uzgajao i gdje? Ako je ubrana na staništu, gdje je to točno ubrana? Tek kada dobije te podatke uzet će reprezentativni uzorak za sve analize.
  2. Potom će vidjeti kako biljka izgleda. Ako je previše uzitnjena i izgleda više kao prah, odbacit će, jer tako ne smiej izgledati biljka.
  3. Potom će identificirati biljku. Educirana osoba će prvo pogledati biljku očima. Potom će samljeti u prah i pod mikroskopom pogledati karakteristične dijelove tkiva lista i temeljem toga će utvrditi da je medvjetka zaista medvjetka.
  4. Korak 3 nije dovoljan. Drugi analitičar će kemijski analizirati ove listove. On/a će znati kako biljka sadrži galnu kiselinu i arbutin. Utvrdit će da zaista ovaj biljni materijal sadrži ove dvije karakteristične tvari. Korak 4 i korak 3 potvrđuju da je botanički to medvjetka a nije, primjerice, list europske brusnice koji sliči na list medvjetke.
  5. Sljedeći analitičar će uzeti čaj. Odvojit će pažljivo zelene cijele i grubo usitnjene listove od drugog materijala: grančica, listova koji su smeđi, dijelova drugih biljnih vrsta koji se naočigled razlikuju, čak i kamenčića, zemlje i buba. Provjerit će da li tog stranog materijala ima previše.
  6. Potom će provjeriti da li je biljka dobro osušena, grijanjem na povišenoj temperaturi. Ako je prevlažna to može izazvati kvarenje biljnog materijala.
  7. Spalit će biljku grijanjem i provjeriti ukupni pepeo i ako ga je previše to može značiti, na primjer, da ima puno prašinastog materijala iz tla.
  8. Dobro znamo da je aktivna tvar arbutin. Analitičar će provjeriti da li te tvari ima dovoljno, nema li, to može značiti da čaj biljke neće biti djelotvoran.
  9. Ispitat će se da li je biljka previše kontaminirana mikroorganizmima. Ima li ih previše, to može biti i potencijalno opasno.
  10. Ako je potrebno, ispitat će se i sadržaj teških metala ili pesticida koji moraju biti u zakonskim granicama.

Osiguranje kvalitete neki doživljavaju kao najnaporniji dio industrije, ali glavno pitanje osiguranja kvalitete jest: “da li se postupalo prema pravilima i da li su pravila postavljena”. Prvo će postaviti pitanje da li su svi koji rade educirani i kompetentni za svoj posao. Na brdovitom Balkanu poslova namještenih preko tetki i strina to može zvučati čudno, ali to je jedno od prvih pitanja. Doista, kako će te vjerovati da netko prepoznaje medvjetku ako nema znanja kako ju prepoznati. Potom će se provjeriti da li su sve metode dobro postavljene i da li se cijela analiza odvijala u određenim uvjetima, da li su uređaji za analizu ispravni i da li je SVE zapisano.

Tek onda, odgovorna osoba dat će svoj blagoslov, potpisat će se certifikat i reći će se: “da, ova medvjetka se smije koristiti”.

Ako vam ovo zvuči jako industrijski, podsjetimo se kako se i nekoć posao travara učio dugo i kako su stariji i iskusniji dugo podučavali mlađe. Tek onda bi mlađi mogli samostalno raditi. Da li zna prepoznati biljku i njeno stanište, pravilno osušiti ili preraditi, pravilno skladištiti. Kontrolu kvalitete, premda na drugačiji način susrećemo od samih početaka fitoterapije i to se znanje prenosilo se i formirao se i industrijski sustav koji danas poznajemo.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top