Sigurnost uporabe eteričnih ulja u kozmetici

IFRA standardi

Kako bi kozmetika s eteričnim uljima bila sigurna, bitno je znati koja eterična ulja su sigurna za korištenje u kozmetici, te u kojoj se koncentraciji smiju koristiti. Eterična ulja, premda ih volimo, izvor su potencijalnih alergena i to stalno moramo imati na umu. Zbog toga su stručnjaci okupljeni u međunarodnu organizaciju IFRA (International Fragrance Association) sastavili komplicirane ali vrlo praktične smjernice koja eterična ulja te koje molekule u eteričnim uljima predstavljaju potencijalni rizik, te koja se koncentracija smije koristiti. Logično da nije jednaki rizik primjene proizvoda koji su leave on, odnosno oni koji ostaju na koži poput ulja i krema za lice te onih koji su rinse of, odnosno koji se ispiru poput gelova za tuširanje. Različit je rizik primjene i ovisno gdje se nanose, pa kod proizvodi koji se nanose oko očiju ili na usnice moramo biti oprezniji, dok kod proizvoda za tijelo u nekim slučajevima dopuštamo veću koncentraciju. IFRA je stoga odlučila uvesti vrlo logične kategorije koje su prikazane tabelarno.

IFRA kategorijaOpis
1Igračke, proizvodi za usnice
2Dezodoransi i antiperspiranti svih tipova
3AHidroalkoholni proizvodi nakon brijanja,  Eau de toilette
3BHidroalkoholni proizvodi nakon brijanja, parfemski
3CProizvodi koji se nanose oko očiju uključujući mušku kozmetiku za lice (kreme i balzami)
3DTamponi
4AHidroalkoholni proizvodi koji se nanose na kožu koja nije svježe obrijana,  Eau de toilette ; sastojci parfemskih setova, kušalice (trakice) za mirišanje hidroalkoholnih proizvoda, kušalice tipa «zagrebi i pomiriši» te drugi tipovi koji se ne spominju u ovoj klasifikaciji a čiji doticaj s kožom je samo slučajan
4BHidroalkoholni proizvodi koji se nanose na kožu koja nije svježe obrijana, parfemski
4CProizvodi za stiliziranje kose i sprejevi za kosu svih tipova, dezodoransi za kosu, kreme, ulja i losioni za kožu tijela (uključujući kreme, losione i ulja za bebe), mirisne komponente kozmetičkih setova, proizvodi za njegu stopala
4DParfemska krema
5Ženska kozmetika za lice (isključujući kozmetiku oko očiju), maske za lice, kreme za ruke, osvježavajući ubrusi za lice, vrat, ruke i tijelo
6Vodice za usta, paste za zube
7AUbrusi za intimnu higijenu, ubrusi za bebe
7BRepelenti koji se nanose na kožu
8AČistači šminke svih tipova (isključivši čistače lica), proizvodi za stiliziranje kose koji nisu u spreju (pjene, gelovi, balzami za kosu koji se ostavljaju na kosi), proizvodi za njegu noktiju, svi puderi uključujući i pudere za bebe
8BBoje za kosu
9ATekući i kruti sapuni, proizvodi za depilaciju, balzami za kosu koji se ispiru, šamponi svih tipova (uključujući i one za bebe), čistači lica (gelovi, vodice, pilinzi i slični), pjene za brijanje svih tipova (stikovi, gelovi, pjene...), proizvodi za pranje tijela (uključujući i one za bebe), gelovi za pranje tijela, gelovi, pjene, soli i ulja za kupke koje se dodaju u vodu za kupke
9BŽenske higijenske blazinice i lajneri
9CDrugi aerosoli uključujući osvježivače zraka, ali ne i dezodoransi/antipersipranti i ne sprejevi za kosu
10AProizvodi za ručno ili strojno pranje rublja (tekući, praškasti, tablete...) uključujući i izbjeljuvače rublja, drugi proizvodi za pranje u kućanstvu (čistači tkanina, mekanih površina, tepiha...), setovi za suho pranje rublja, omekšivači rublja svih tipova uključujući i omote za omekšavanje, sredstva za ručno pranje posuđa, sredstva za čišćenje tvrdih površina svih tipova (kuhinje, kupaonice, namještaja, šamponi za kućne ljubimce
10BPelene, ubrusi za zahodske sjedalice
11ASvi proizvodi koji ne dolaze u dodir s kožom, uključujući osvježivače zraka koji nisu aerosoli (uređaji na struju, s čvrstim ili membranskim nosačem mirisa), ulošci za zahod, mirisne smole, insekticidi (trake protiv komaraca, papiri, električni uređaji ali isključivši aerosole), plastični proizvodi (isključivši igračke), svijeće, boje, goriva sredstva, vosak za pod, ulošci za električne osvježivače zraka koji sadrže tekućinu i koji se nalaze u spremnicima)
11BSvi proizvodi koji mogu slučajno doći u dodir s kožom: sredstva za strojno pranje posuđa i dezodoransi za perilice posuđa, sredstva koja služe samo za strojno pranje rublja (tekuće tablete), dezodoransi i prikrivatelji neugodnih mirisa (dezodoransi za strojno sušenje rublja, prašci za tepihe), pot pourri, mirisne vrećice, tekući punjači za svježivače zraka koji nosi u spremniku, sredstva za poliranje cipela, zemlja za kućne ljubimce, sprejevi za životinje koji nisu u aerosolu, tretirane tkanine (sa sprejevima sa škrobom, tkanine tretirane mirisom nakon pranja, dezodoransi tkanine i odjeće), mirisna voda za peglanje

Premda ova tablica ima iznimno birokratsko ozračje, ona dobro kategorizira tvari u odnosu na rizik primjene. Podatke koje ćete naći za pojedina eterična ulja treba ipak uzeti sa zrnom mudrosti. Primjerice, eterično ulje usplođa slatke naranče ima dopuštenu razinu u svim kategorijama od 100%, premda dobro znao da ga nećemo ni u ludilu nanositi u toj koncentraciji na lice. Stoga ću sugerirati određeni limit u uobičajenoj praksi. Ipak, za neka “kritična” ulja koja su iritativna ili fototoksična, IFRA postavlja vrlo logične granice koje treba poštivati. Kako to u praksi izgleda? Uvijek u eteričnom ulju moramo pronaći limitirajuće, odnosno kritične spojeve koji predstavljaju najveći rizik za uporabu. Potom moramo promotriti koliki je maksimalni mogući udio ovog spoja u ulju, te prema tom spoju postavljamo limit.
Zašto su nastali ti limiti?

Nastali su iz nekoliko razloga:  • fototoksičnog djelovanja, pogotovo furanokumarina iz ulja poput bergamota i drugih citrusa
  • mogućeg izazivanja alergijskih reakcija, odnosno senzitirajućeg djelovanja. Tu ulaze naširoko prisutni spojevi poput aldehida nerala i geraniala (limun, limunska trava, matičnjak…), alkohola geraniola i citronelola (geraniji, palmarosa, timijan geraniol…). Neki spojevi poput linalola sami po sebi nisu jako senzitirajući, ali njihovi produkti oksidacije koji nastaju stajanjem jesu. Zato se nemojte čuditi kada kod ulja bogatih linalolom nađete limit peroksidnog broja – što je veći peroksidni broj tada je i nastalo više oksidiranih produkata linalola. Limiti ovih spojeva su obično takvi da znatnije ne limitiraju korištenje u kozmetici. Ima naravno i drugačiji primjera. Fenoli i aromatski aldehidi imaju vrlo niske limite i zbog toga se eterična ulja koja ih sadrže moraju koristiti u vrlo niskoj koncentraciji. To ćete vidjeti na primjeru kore cimetovca.
  • mogućeg kancerogenog učinka. Takvih spojeva nema puno. Safrol je jedan od njih ali se ulja bogata safrolom ionako ne koriste. Metil-eugenol je spoj koji izaziva najviše glavobolja, pa i kontroverzi, jer se nalazi u mnogim uljima koja se koriste u aromaterapiji.

Promotrimo sada nekoliko slučajeva.

Primjer 1: Cimet

Cimetovac kora sadrži prema Europskoj farmakopeji 55-75% trans-cinamaladehida. To je jedan kritični spoj. Drugi kritični spoj je safrol, čije sam neželjeno djelovanje već opisao na Plantagei. Prema farmakopeji, udio safrola iznosi najviše 0,5%. Najprije moramo vidjeti koji je “kritičniji” spoj. Nekako bi logika nalagala da će kritičniji biti onaj spoj kojeg ima više, ali idemo provjeriti. Najniži limit trans-cinamaldehida iznosi 0,02% (vidi tablicu dolje). Najniži udio safrola prema IFRA iznosi 0,01%.

Provjerimo najprije trans-cinamaldehid. IFRA postavlja sljedeći limit koncentracije za cinamaldehid:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
10,0270,4
20,0280,05
30,0590,05
40,05100,05
50,0511Nema restrikcije
60,4

Kako eterično ulje kore cimetovca može u najgorem slučaju sadržavati 75% ovog spoja, tada je limit kore cimetovca u pojedinim kategorijama jednostavan za izračunati.

limit eteričnog ulja = limit kritičnog kemijskog spoja/maksimalni udio u ulju

A za koru cimetovca i cinamaldehid to je:

limit eteričnog ulja kore cimetovca = limit trans-cinamaldehida/0,75

Slijedom toga, maksimalna koncentracija eteričnog ulja kore cimetovca je:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
10,026770,5333
20,026780,0667
30,066790,0667
40,0667100,0667
50,066711Nema restrikcije
60,5333

Što to znači? Ako radim kremu za lice od 100g (kategorija 5), tada u nju mogu dodati:

masa eteričnog ulja u 100g kreme = (100g x 0,0667)/100 = 0,0667g odnosno 66,7 mg

što je doista mala količina. Zdrav razum bi nam govorio da ovo eterično ulje, koje sadrži doista snažni alergen trans-cinamaldehid, izbjegavamo u kremama. Doista većina proizvođača ovu supstanciju niti ne stavlja u takav oblik kozmetike.

Idemo sada vidjeti sapune. Zbog svojeg ugodno i intenzivnog mirisa, eterično ulje kore cimetovca vrlo je popularan dodatak sapunima. Sapuni pripadaju kategoriji 9A. Ako izračunamo, na 1 kg sapuna možemo dodati 0,667 g eteričnog ulja kore cimetovca. To je vrlo malo.

Pogledajmo sada da li je safron “kritični” spoj. Prema IFRA-i, njega je dozvoljeno 0,01% u svim kategorijama. Kako njega bude najviše 0,5%, ako bi računali preko safrola, udio eteričnog ulja kore cimetovca može iznositi:

0,01/0,05 = 0,2%

To znači da je restriktivniji spoj trans-cinamaldehid, a ne safrol. Limit računamo upravo prema trans-cinamaldehida.

Primjer 2: Eterično ulje usplođa limuna

Promotrimo sada slučaj eteričnog ulja usplođa limuna. Prema IFRA-i, postoje dvije ograničavajuće kategorije. Samo eterično ulje limuna neće prijeći 2% u tzv. leave on proizvodima (oni koji ostaju na koži i ne ispiru se). Limit u rinse of proizvodima je 100% odnosno nema restrikcija. IFRA postavlja i ograničavajuće koncentracije za citral, smjesu dva aldehida (geranial + neral) na sljedeći način:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
10,0470,1
20,0581,4
30,295
40,6102,5
50,311Nema restrikcije
61

Prema farmakopeji u eteričnom ulju limuna geraniala ima najviše 2,3%, a nerala najviše 1,5%. Ukupno to je 3,8% citrala. Računato na citral, limit eteričnog ulja limuna u kozmetičkim proizvodima iznosi:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
11,05370,263
21,31683,684
35,263913,158
415,789106,579
57,89511Nema restrikcije
626,316

Krema od 100g (kategorija 5) može sadržavati čak 7g limuna, a definitivno i ne bi koristili takvu koncentraciju ovog eteričnog ulja. Stoga u kozmetici i aromaterapiji nismo posebno limitirani. Sapun (kategorija 9) može sadržavati čak 13%, što je i previše. Ovo je naravno “worst case scenario”. Limit se može izračunati i temeljem stvarne koncentracije citrala u pojedinom lotu eteričnog ulja, kao što je prikazano u daljnjim primjerima.

Primjer 3: Eterično ulje lavande

Zanimljivo je eterično ulje lavande koje inače percipiramo kao vrlo blago ulje. Ono doista i jest takvo, ali ima nekoliko mjera za oprez u kozmetici. Prvo je linalol. Linalol je široko prisutan alkohol u različitim eteričnim uljima. Linalol je vrlo blag za kožu, ali stajanjem na zraku i reakcijom s kisikom nastaju reaktivni spojevi koji mogu izazvati alergijske reakcije. Stoga je IFRA postavila zahtjev kako ulja bogata linalolom ne smiju imati peroksidni broj veći od 20 mmol/L. Eterično ulje lavande ipak skriva limitirajući spoj, a to je 1-okten-3-il-acetat. Limit ovog spoja je sljedeći:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
10,170,3
20,180,3
30,390,3
40,3100,3
50,311Nema restrikcije
62,5

Kako ga u eteričnom ulju lavande može biti najviše do 3%, tada je limit udjela eteričnog ulja u kozmetici:

KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
13,333710,000
23,333810,000
310,000910,000
410,0001010,000
510,00011Nema restrikcije
683,333
Primjer 4: Ulja zabranjena u kozmetici

Postoje ulja koja su zabranjena u parfumeristici i kozmetici. Primjer je ulje limunovca (Lippia citriodora) koje ima status PROHIBITED odnosno zabranjeno zbog fototoksičnog i mogućnosti nastanka alergijskih reakcija.

Primjer 5: Dilema – koji je kritični spoj?

Katkad je odluka o kritičnom spoju vrlo jednostavna. Kod nekih ulja to zahtijeva malo matematike. Promotrimo slučaj egipatskog geranija. On sadrži dva spoja koja imaju limit zbog mogućih alergijskih reakcija. To su geraniol i citronelol. Oni imaju sljedeće limite:

GeraniolCitronelol
KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
10.370.910.872.2
20.48221.182
31.89534.495
45.3102.5413.3102.5
52.811Nema restrikcije5711Nema restrikcije
68.6621.4

Ako jedan lot egipatskog geranija sadrži 14,45% geraniola i 34,22% citronelola, teško nam je bez računa odrediti koji je od njih kritični limitirajući spoj. Preračunamo li limit ulja na temelju oba spoja, dobivamo sljedeće rezultate:

GeraniolCitronelol
KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)KategorijaLimit (%)
12.07676.22812.33876.429
22.768813.83923.21485.845
312.455934.597312.858914.611
436.6731017.299438.866107.306
519.37411Nema restrikcije520.45611Nema restrikcije
659.507662.537

Geraniol kritični limitirajući spoj – diktira manju koncentraciju eteričnog ulja od citronelola.

Primjer 6: Metil-eugenol, enfant terrible među molekulama

Metil eugenol je kao suspektni kancerogen (potencijalno može izazvati tumore) limitiran na vrlo niske koncentracije.

Kategorija

Limit (%)

Kategorija

Limit (%)

10,00047A0,0004
20,00047B0,0004
3A0,00088A0,0004
3B0,02008B0,0100
3C0,00049A0,0100
3D0,00049B0,0100
4A0,00089C0,0100
4B0,020010A0,0100
4C0,000410B0,0004
4D0,004011A0,0200
50,000411B0,0100
60,0100

Nezgoda je što dosta eteričnih ulja koja se naširoko koriste u aromaterapiji sadrži niže razine metil-eugenola. Prema IFRA, to su slijedeća eterična ulja: lovor do 4%, citronele do 2%, muškatni orah do 1%, klinčićevac do 0,5%, ružmarin verbenon do 0,5%, bosiljak do 6%, ruža do 3,5%, estragon do 1,5%, kananga do 0,5%. To je samo djelomični spisak. Srećom, IFRA izrijekom dopušta da se računa lot do lota limit ovisno o sadržaju metil-eugenola.

Promotrimo slučaj ružmarina kemotipa verbenon koji je vrlo rado korišten u aromaterapiji. Kada bi se vodili s činjenicom da ružmarin verbenon sadrži 0,5% metil eugenola, njegova koncentracija u kozmetici može biti:

ategorija

Limit (%)

Kategorija

Limit (%)

10,087A0,08
20,087B0,08
3A0,168A0,08
3B48B2
3C0,089A2
3D0,089B2
4A0,169C2
4B410A2
4C0,0810B0,08
4D0,811A4
50,0811B2
62

To je daleko ispod uobičajenih koncentracija ovog eteričnog ulja koje se koriste u kozmetici. Što onda možemo napraviti? Vrlo jednostavno. Na certifikatu analize treba pogledati kolika je razina metil eugenola. Vrlo rijetko ružmarin kemotip verbenon sadrži više od 0,05% metil-eugenola. Na primjer, lot OF8383 sadrži 0,03% metil eugenola. Ako to ukalkuliramo limit metil eugenola kao limitirajuće molekule, onda koncentracija iznosi:

Kategorija

Limit (%)

Kategorija

Limit (%)

1

1,333

7A

1,333

2

1,333

7B

1,333

3A

2,667

8A

1,333

3B

66,667

8B

33,333

3C

1,333

9A

33,333

3D

1,333

9B

33,333

4A

2,667

9C

33,333

4B

66,667

10A

33,333

4C

1,333

10B

1,333

4D

13,333

11A

66,667

5

1,333

11B

33,333

6

33,333

 

 

To su već uobičajena koncentracije za kozmetičke pripravke.

Kultno eterično ulje koje je najviše stradalo zbog limita koncentracije metil-eugenola je ruža. IFRA navodi kako ruža može maksimalno sadržavati 3,5% metil-eugenola. U biti svako eterično ulje koje sadrži preko 1% metil-eugenola se više ne može koristiti u suvisloj koncentraciji. Za kremu ulje od 50 grama to je limit od 20mg eteričnog ulja, otprilike jedna kap. Koje je rješenje? Uvijek treba unaprijed zatražiti certifikat i doznati razinu metil-eugenola u eteričnom ulju. Galska ruža (Rosa gallica) obično sadrži manje koncentracije metil-eugenola, a iz nekih krajeva je često i ispod limita detekcije. Neki proizvođači su se specijalizirali u proizvodnji ulja koje imaju vrlo niske razine metil-eugenola.

Ne moram spominjati kako je odluka IFRA oko metil eugenola izazvala velike sukobe mišljenja. Tony Burfield iz neovisne organizacije Cropwatch otvoreno je kritizirao IFRA-u i druge regulatorne agencije kako time uništavaju primjenu prirodnih mirisa/eteričnih ulja u kozmetici, aromaterapiji i parfumeristici. Međutim, takva mišljenja nisu promijenila stav regulatornih agencija. Pogotovo u domeni proizvodnje prirodne kozmetike toga moramo biti svjesni.

Praktični savjeti sigurnosti oko eteričnih ulja

  • eterična ulja moraju zadovoljavati kriterije kvalitete
  • pazite da su eterična ulja dobro skladištena. Ako su već dugo otvorena i u njima je preostao malen volumen ulja, ako nemaju rok valjanosti napisan na sebi, ako se oko kapalice skupio smolasti sloj ili osjetite da je eterično ulje promijenilo miris, boje ga izbjegavajte.
  • osim iznimno, ne koristite eterična ulja s fenolima (mravinac, timijan kemotip timol, klinčićevac…), koru cimetovca, te s velikim oprezom koristiti ulja bogata aldehidima. Ne koristite fototoksična ulja poput bergamota, limete, anđelike i sličnih.
  • u kozmetici koristite niže koncentracije eteričnih ulja, pogotovo u kozmetici koja se nanosi na lice, 1-2% je često dovoljna koncentracija za željeni kozmetički učinak. Ovdje ne govorim o potencijalnom terapijskom učinku ili učinku kada se eterično ulje koristi kao biljni lijek.
  • kod ljudi s atopijskim dermatitisom i kod ljudi sklonima kontaktnom alergijskom dermatitisu izbjegavajte eterična ulja.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top