Obična metva – Calamintha glandulosa (Req.) Benth.

Kad se čovjek spusti do Čikole nikada ne zna što će naći. Može se dogoditi da neće ljeti naći vode, suše popije previše, sve se skriva ispod našeg pogleda, kao da Čikola pobjegne ispod kamena, kao da ispari i pretvori u kapljice na listu. Rod metva (Calamintha), nazvan i rod gorskih metvica, često će zbuniti ljude. Metva ili gorska metvica osim zajedničke obitelji nemaju veze s rodom Mentha, metvica, sve je kod njih drugačije, diskretnije, ugodnije. Nepravedni smo, toliko čest rod i primorja i kontinenta i brda negdje stoji skrive, diskretan, baš kao Čikola kad se sakrije duboko u vene tla.

Neobični detalji odredit će vrstu roda, botanika nas uči zapletima kao da ih vodi Hercule Poirot. Ima li donji zubac čaške tek nekoliko dugih dlaka? Šanse je da se radi o dvije vrste, Calamintha nepetoides Jord., krugolisna metva ili Calamintha glandulosa (Req.) Benth., obična metva. Pogledat ćemo stapke cvijeta i ako su kraće, mogla bi biti obična metva. Ostajemo li u sumnji jer nismo vidjelu njenu sestru krugolisnu metvu, pogledat ćemo prašnike koji ne vire ili tek jedva vire iz vjenčića cvijeta; ostaju nam kapi rijeke Čikole, rosa koja se sakrila od Sunca, po listovima lako uočljive žlijezde s eteričnim ulje divnog mirisa, čaj svježe biljke za sladokusce, čaja kojeg nema jer se taj okus ne može kupiti.

Za neke stvari novac nema moć nabavke, kupuju se isključivo vremenom koje ste izdvojili. Nikad za tim vremenom nisam požalio.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top