Planinska gorska metvica – Acinos alpinus (L.) Moench

Kiša bubnja po prozorima, Randy Crawford pravi mi društvo, One day I’ll fly away, taman dok se kap kiše kotrlja niz staklo učas je nestala, pala je pod simbolikom životnih alegorija. Ljepota Randyinog glasa nije samo u boji ili rasponu; neke se zvijezde danas muče vrišteći pod pritiskom menadžera, a ljepota je u kontroli, pustiti tek kad treba, koliko treba.

Takve su i biljke, neke će nas dočekati svojom drečavosti i nemam nikakav problem s njihovom napadnosti. One tek palac visoke su poput tihog glasa, prave zvijezde to znaju najbolje. One day I’ll fly away simbolizira botaničko lutanje planinske gorske metvice – najprije je bila Clinopodium alpinum (L.) Kuntze, da bi postala Acinos alpinus (L.) Moench, pa da bi se opet vratila u rod Clinopodium. Čini se da je naša botanička preispitivanja nisu posebno uznemirila. Na Velebitu pred godinu dana kiša je padala na putu za Mali Rajinac, planinska gorska metvica davala je život sumornom kamenu, godinu dana kasnije, na Lubenovcu smiješila se Suncu, dođu kiše, pa prođu, One day I’ll fly away: mi se uglavnom bez razloga živciramo.

Planinska gorska metvica, osim skromnim rastom i predivnom bojom cvjetova, plijeni ugodnim mirisom koju ima samo svježe ubrana biljka; skuhana u čaju prava je delikatesa i privilegija – njen čaj ne može se kupiti. Jednom godišnje pa je već dovoljno, pustiti treba prirodu generacijama koje dolaze. Previše je tuge nastalo na svijetu zbog ljudi koji bi kavijar jeli svaki dan.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.